12 Reguli de bun simț de luat acasă!

de | sept. 29, 2021 | Stare de bine

Sunt de modă veche. Mama m-a învățat să nu sun după ora 20.00 și să nu sun înainte de 10 dimineața. Excepție de la această regulă o am cu prietena mea, Amina, când ne sunăm la 8 dimineața pentru că știm că ducem copiii la școală ☺️
La regulile de bun simț pe care le-am primit în copilărie, am adăugat unele personale, observate în timp. Nu sunt un adevăr general valabil și sunt subiective.
 1. Nu îți băga nasul în curtea aproapelui!
Aici mă refer la vecin, frate, prieten sau străin. Ce face fiecare cu viața lui este fix problema lui. Da, trăim vremuri speciale, dar chiar și așa DACĂ respecți distanța regulamentara, SIGUR nu pățești nimic!
 1. NU da sfaturi nesolicitate!
Suntem toți diferiți și ce se potrivește unuia, NU se potrivește neapărat tuturor. Nu există rețete general valabile, iar dacă cel din fața ta nu ți-a cerut un sfat, mușcă-ți limba!
 1. Fii OM!
Salută chiar și omul cu care te-ai certat. Ajută chiar și când nu ai fost ajutat. Fii bun chiar și cu cel care a dat cu pietre în tine. A fi OM înseamnă să ai caracter în toate situațiile, nu doar ‘când te vede cineva’ 😉
Lasă loc de ‘bună ziua’.
 1. Spune ‘Multumesc’ și ‘Te rog’
E uimitor cum știm să ne învățăm copiii aceste ‘cuvinte magice’ pe care noi uităm să le folosim.
 1. Nu suna mai mult de o dată pe cineva (nu insista)
Crede-mă că a auzit/văzut apelul. Doar nu vrea/poate să vorbească cu tine și ai răbdare să revină. (Excepție de la regulă când sunt urgențe!)
 1. Orice iei împrumut, dă înapoi
O carte, o farfurie, bani, orice ai primit cu drag de la cineva, nu uita să înapoiezi.
 1. Nu pune întrebări deplasate
‘Cand vă căsătoriți?’, ‘Cand faceți copii?’, ‘Cand ….’, reveniți la regula numărul 1: NU vă băgați nasul!
 1. Treci peste ce NU îți place
Dacă vrei să dai un feedback, oferă unu constructiv, niciodată public. Dacă nu îți place ceva, treci mai departe dacă ce ai de spus nu ajută pe nimeni.
 1. Nu judeca
Indiferent de situație, nu judeca. Nu ai de unde să știi ce se află în spatele a ceea ce tu vezi.
 1. Respectă și părerile cu care nu ești de acord
Suntem diferiți și asta este minunat. E ok să nu fim de acord unii cu ceilalți în toate, dar să fim agresivi în a ne susține punctul de vedere, nu doar că nu îl ajută pe celălalt să își schimbe părerea dar îți dă și ție o stare de agitație.
 1. Apreciază în public și critică în particular
De cele mai multe ori este exact invers. Poate schimbăm asta cu propriul exemplu. (La asta și euuu mai am de lucru, așa că mi-am notat-o și pentru mine!)
 1. Ce ție nu îți place, altuia nu îi face
Spune o vorbă veche din popor. Aici intră tot ce am spus mai sus.
Mă strădui să mă țin de toate cele de mai sus. Știu că și eu mai greșesc, sunt om. Contează să conștientizăm și să ne schimbăm în timp. Ține doar de noi 🙏
Cu care dintre regulile de mai sus rezonați cel mai mult?
Viața e o bucurie!
Ana Maria

Dacă vreți să îmi urmăriți aventurile în video și poze, vă invit și pe contul de Instagram Zanana Oficial sau pe TikTok pe ZananaOficial.

Dacă vreți să îmi urmăriți podcasturile/interviurile/rețetele video va invit pe canalul de Youtube Zanana sau pe Spotify ascultand @Povestea de seara sau @Fii bine cu tine.

Dacă vă place ce scriu, un Like și/sau un comentariu la articol este binevenit și apreciat 🙏.

roz picioare@05x
zanana
viata e o bucurie

Ținute realizate de idyllicstore.com

Foto surprinse de Alina Dobrovolschi

Ultimele articole