Educatia prin pedeapsa si recompense

aprilie 22, 2017

iconita

Ana Maria Ivan

educatia prin recomense min

Prima oara cand am auzit de acest mod de a educa copiii, prin pedepse si recompense, gandul meu a fugit la Aki. (Aki a fost catelul nostru timp de 3 ani iar acum e la bunici). Cand am luat-o pe Aki avea 6 luni. Am chemat un dresor acasa dar facand niste calcule, nu ne permiteam ore de dresaj. Asa ca sotul meu a cautat diverse tutoriale pe youtube despre dresajul cainilor si cea care i s-a parut cea mai blanda a fost cea cu recompense si pedepse. Invata Aki bine si se supunea ordinelor date, primea o bucata de cascaval, nu se supunea, nu mai iesea la plimbare! Dar era vorba de caine…

Modul in care ii educam le va influenta radical viata, in bine sau in rau. A educa inseamna a invata sau a descoperi lucruri. Nu inseamna a le invata cu frica sau durere. Am auzit multi parinti care spun ca folosesc aceasta metoda ‘doar acum, cat sunt mici si nu inteleg’ sau ‘si eu am crescut asa si sunt bine’ sau ‘doar din cand in cand, nu mereu’. Adevarul este ca asa cum esti tu obisnuit ca parinte sa te porti cu copilul de mic, asa o vei face si cand va creste mare, pentru ca, copilul nu va reactiona altfel.

Ce inseamna a educa prin recompensa?

Sunt exagerate? V-am dat doar ordinea in care le veti folosi. Incepe ce-i drept prin nevinovata ciocolata la sfarsit de masa, dar unui copil obisnuit asa, veti termina cu promisiunea unei masini la sfarsit de clasa a 12-a. O recompensa promisa drept cadou pentru un comportament potrivit (a ceea ce intelegem noi potrivit) nu se mai numeste recompensa, ci mita!

Copilul va ajunge sa faca lucruri doar pentru ca va primi ceva in schimb. Nu va face niciodata ceva singur, pentru ca e bine sau pentru ca asa trebuie.
Va fi un fel de ‘mie ce-mi iese la afacerea asta?’ Recompensele materiale sunt cele mai periculoase. Ele invata copilul sa fie egoist si sa creada mai tarziu ca orice i se cuvine pentru ca a facut ceea ce i s-a cerut. Nici activitatile normale, zilnice ca iesitul afara, jucatul pe calculator sau privitul la TV nu trebuiesc folosite ca recompense, pentru ca isi vor pierde valoarea. Copilul isi va pierde increderea atunci cand promiteti o recompensa si nu o oferiti. Folosirea recompenselor va duce la un comportament corect al copilului doar conditionat (ce primesc daca?).

Ce inseamna a educa prin pedeapsa?

Multi parinti considera pedeapsa ca cea mai buna forma de a-si educa copiii. ‘Cum altfel vor invata, spun ei?’ Ei bine, tocmai pedepsindu-i nu vor invata. Copilul invata din greseli, nu din pedepse. Un copil pedepsit va incepe sa minta, de frica pedepsei. Un copil pedepsit se va simti frustrat, umilit si neiubit. Cu cat pedepsele sunt mai aspre cu atat mai mult vor inrai copilul, iar in adolescenta veti avea tipul copilului rebel. Daca va avea un frate mai mic sau o sora mai mica, va aplica aceleasi pedepse pe care le-a trait pe propria piele. Va avea aceleasi reactii acasa sau in colectivitate (la gradinita, la scoala).

Daca parintele obisnuieste sa tipe, sa fie agresiv sau sa ii vorbeasca urat copilului, ii va determina o frica indusa asupra copilului. De multe ori copilul va sti dupa tonul folosit ca urmeaza a fi pedepsit. Cu cat va creste frica de pedepse il vor face agresiv la adresa parintilor sau a celor din jur. (Undeva isi va varsa si el nervii). Pedepsindu-l va incepe sa minta, sa nu-si recunoasca greselile de frica pedepsei si astfel nu va invata nimic din ele.

Cel mai sanatos mod de a educa copilul este prin explicarea consecintelor si libera alegere a copilului. El va invata din greseli mult mai bine decat din ceea ce face corect. Un sistem al recompenselor si al pedepselor determina copilul sa devina dependent de laudele sau mustrarile pe care le primeste. Copiii deveniti adulti, crescuti dupa acest model al recompenselor si al pedepselor, nu vor creste cu principii clare ci cu scopuri bine stabilite, in care vor alerga dupa recompense si facand orice sa evite o pedeapsa (nu a gresi, ci a fi pedepsiti, adica prinsi).

Aveti grija de mod de educare alegeti si ganditi-va bine la consecinte.

Multa grija si iubire!

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!