Ochelarii de soare la copii: cand ii pot purta si ce fel de ochelari?

aprilie 23, 2017

iconita

Ana Maria Ivan

ochelarii de soare min

Astept soarele ca pe painea calda, mai ales dupa o scurta vizita a iernii. Curand iesim afara si ne vom proteja de caldura si lumina. Ce facem insa cu ochii copiilor? Am stat de vorba cu cativa medici oftalmologi si se pare ca nu se pun de acord. Unii spun ca incepand cu varsta de 2 ani copiii pot incepe sa poarte ochelari de soare, altii incepand cu varsta de 4 ani.

Ce trebuie sa stiti despre vederea bebelusului si a copiilor pana in doi ani?

Ei bine la nastere ochiul unui copil are aproximativ 75% dimensiunea unui ochi adult. In primii doi ani de viata nervul optic, functia vizuala si structurile interne continua sa se dezvolte terminand acest proces dupa varsta de 2 ani.

De ce sa nu ii puneti ochelari de soare inainte de aceasta varsta:

  • doarece poti interveni in procesul de dezvoltare al ochiului
  • slaba cooperare a copilului in purtarea ochelarului
  • ramele ii vor distrage vederea corecta prin lentila

Maria a inceput sa poarte ochelari de soare anul trecut in toamna cand avea 2 ani si 10 luni, doar ca ii poarta pentru scurta vreme. Alexandru vrea si el pentru ca vede la Maria si are si el o pereche de ochelari dar pe care nu ii tine mai mult de 10 minute.

 

Ce trebuie sa luati in calcul atunci cand va decideti sa cumparati ochelari de soare pentru copil?

  • un control la un medic oftalmolog care sa va dea acordul ca ati putea sa ii luati ochelari celui mic
  • este foarte important ca lentilele sa fie de calitate pentru o vedere corecta
  • rama este la fel de importanta, daca ochelarul nu se aseaza bine pe nas si pe urechi poate interveni in vederea corecta

Daca alegeti totusi sa le puneti ochelari de soare uitati-va dupa lentile de calitate care nu inseamna neaparat un brand scump. Sunt putine branduri scumpe de ochelari de soare care au pus accent si pe o lentila buna, pentru majoritatea platiti rama.

Ce inseamna o lentila de calitate?

  • lentila sa fie din policarbonat, un material care rezista la loviturile copilului (nu se sparg si nu se poate rani in ele)
  • lentilele colorate trebuie sa aiba filtru anti-UV 400 (obligatoriu 400 si nu mai putin pentru ca pana acolo sunt razele UV in spectrul luminii)
  • razale UV sunt de 3 feluri: raze UVA (ajung in totalitate la nivelul ochilui), UVB (sunt absorbite parial de atmosfera) si UVC (sunt absorbite complet de atmosfera).
  • nuanta lentilei este foarte importanta, cea recomandata pentru copii fiind cea verde, deoarece filtreaza cel mai bine lumina albastra (cea daunatoare vederii) si ofera cea mai buna vedere dintre toate nuantele de lentile (pentru adulti tot cele verzi dar si cele maro sunt recomandate – acestea din urma mai ales la condus).
  • filtru polarizant pentru a reduce efectele de lumina stralucitoare – orbitoare.

Trebuie sa stiti ca cele mai periculoase raze solare sunt cele care sunt reflectate in apa, zapada si nisip, adica unde se joaca copiii cel mai mult. (Din pacate sunt multe branduri cunoscute care nu folosesc filtru polarizant) – acest filtru reduce efectul de stralucire al obiectelor (lumina orbitoare care se reflecta de la soare, atunci cand ‘ii orbeste lumina puternica’). Totodata acest filtru ajuta la reducerea senzatiei de ‘ochi obositi’ si la o vedere clara cu nuante naturale.

Atentie!! Daca are filtru polarizant nu inseamna ca are si protectie UV.

Un ochelar de soare care are doar lentile colorate, fara protectie UV face mai mult rau decat daca nu i-am purta deloc. Acestia dilata pupila, lasand mai multe raze UV sa intre in ochi si sa produca leziuni ireversibile pe retina alaturi de o vedere neclara. Neprotejandu-i cu ochelarul corect ochii copiiilor sunt afectati pe termen scurt sau mai lung. Pot aparea senzatiile de mancarime sau iritare, ochiul poate sa se inflameze sau poate lacrima, apare de multe ori fotofobia (sensibilitate la lumina) copilul tine ochii stransi. In cazuri mai grave putem vorbi si de aparitia cataractei, arsuri la nivelul corneei sau diverse forme de cancer la nivelul conjunctivitei sau al pleoapelor.

Ramele.

Stiu ca toata lumea isi doreste tot felul de forme amuzante pentru ramele copiiilor, stelute, inimioare si altele, insa trebuie sa stiti ca ramele conteaza la fel de mult ca lentila, fiind suportul acesteia. Lentila trebuie sa fie suficient de mare incat sa acopere toata suprafata ochiului, astfel incat o ‘inimioara’ nu este chiar potrivita. Ramele trebuie sa fie confectionate dintr-un material flexibil si sa nu se rupa usor.

In concluzie v-as recomanda sa nu cumparati ochelarii draguti de la chioscul de pe plaja si sa va treziti in toamna cand duceti copilul la scoala ca are probleme de vedere, ci sa ii luati din magazine specializate, care sa va dea un certificat de garantie atat pentru lentila cat si pentru rame. Ochelarii de soare de calitate nu sunt ieftini. Ganditi-va ca la o investitie in vederea copilului vostru, nu ca la bani aruncati pe fereastra. Daca i se intampla ceva, costul tratamentelor este mai scump.

Multa grija si iubire!

Ochelarii lor sunt de la Clinica Optissima.

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!