Acum 2 săptămâni am fost invitați la un party de copil frumos. Gazda m-a înștiințat că vor fi câțiva copii răciți prezenți la petrecere și să știu dacă aduc picii sau nu.
Pe atunci nu știam că ai mei vor vrea la Bubu și presupuneam că voi fi singură cu ei acasă și probabil bolnavi fix când ta-su are ședința.
O sun și îi spun că trec rapid dar fără copii.
După 4 zile mă sună să îmi spună că o parte din copiii de la petrecere au făcut scarlatina. M-am felicitat că am ales să stau acasă. După alte 2 zile mă sună altă prietenă că stă acasă cu copila pentru că jumătate din copiii de la grădiniță au scarlatină.
La TV nu am văzut nici o știre deși am înțeles că în București sunt destul de multe cazuri.
Epidemie sau nu, e bine să fim informate și să știm ce să facem în cazul în care ne încearcă și pe noi.
Ce este scarlatina?
Este o boală eruptivă infecto-contagioasă acută. Este des întâlnită sub vârsta de 10 ani și este determinată de variate tipuri de streptococi beta-hemolitici de grup A toxigeni. Cei mai afectați sunt copiii între 4-8 ani și în special băieții.
Perioada de incubație variază între 2 și 6 zile.
Semne și simptome.
Boala debuteză brusc cu febră, stare generală modificată, angina și erupție micropapuloasa eritomatoasă caracteristică și urmată de descuamare tegumentară.
Febra poate atinge și 39-40 de grade și poate fi precedată de frisoane și însoțită de tahipnee, tahicardie iar la sugari și copii mici poate fi însoțită de agitație și chiar convulsii.
La 24-48 de ore de la debut apare erupție sub forma unor mici papule roșii, aspre la pipăit.
Ce analize sunt necesare?
Pentru a depista clar această boală este nevoie de analize de laborator, exudat faringian, teste bacteriologice și teste serologice.
Cum se transmite?
Pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, râs, vorbit sau prin intermediul obiectelor contaminate (jucării, pahare).
Cum se tratează?
La sfatul medicului pacienții pot fi internați pe toată perioada de convalescență pentru a fi tratați și urmăriți (mai ales în cazul copiilor mici).
Aceasta boală se trateaza cu antibiotic, antitermice, vitamina C și regim alimentar hidro-lacto-zaharat în primele zile de boală. Perioada de convalescență este de 7-10 zile de la debut.
Netratată scarlatina poate dura și 10 săptămâni.
Un pacient vindecat este considerat cel care după 21 de zile de la debutul bolii, la doua exudate faringiene consecutive nu se mai depistează streptococ beta-hemolitic și dacă examenele de urină sunt normale.
Există complicații?
Fiind o boala autolimitanta, în unele cazuri netratate dar rar, pot apărea și complicații precum: otite, sinuzite, encefalite.
Multă grijă și iubire!