Cum se face acomodarea blândă la grădiniță

februarie 24, 2018

iconita

Ana Maria Ivan

IMG 20180220 WA0019 min

Nu am foarte multe amintiri din grădiniță așa că firesc, credeam că nu este importantă! Până când mi-am adus aminte: fratele meu este stangaci. La grupa mică a avut o educatoare care îi lega mâna stângă la spate și îl obliga să scrie cu dreapta. Când a început grupa mijlocie în grădiniță a venit o educatoare nouă care a întrebat prin clase cine dorește să meargă în grupa ei. Fratele meu, care de altfel era un timid, a întrebat-o dacă îl lasă să scrie cu stânga! Ea a spus că firesc că îl lasă iar el a plecat la ea în grupă. A iubit-o tare mult și își aduce și acum aminte cu drag de ea! Avea doar 4 ani!

Am căutat 2 ani grădinița imposibilă la care să îmi duc copiii. Aveam o listă întreagă de dorințe și nu găseam nicăieri ce îmi doream. Toată lumea îmi spunea că nu există și că este o utopie ce caut.

După ce am gasit lucrurile de pe lista toată lumea mi-a spus că sigur realitatea din grădiniță va fi diferită de ce este pe lista mea.

Am petrecut 3 zile săptămâna trecută la grădiniță și iată care sunt concluziile:

  1. Alegeți o grădiniță care vă dă voie să stați împreună cu copilul măcar câteva zile până se acomodează acesta și prinde încredere! Teoretic știam asta, dar practic vă spun că în primele minute bune picii mei erau lipiți de mine. Abia după ce prindeau încredere alegeau să se joace cu educatoarea și copiii.

(Majoritatea gradinițelor spun că le faceți mai mult rău dacă stați cu ei! Pdihologii spun că este greșit. Voi cum v-ați simți într-un loc nou singuri? Abandonați, nu?)

2. Cunoașteți bine educatoarele.

Am stat mult de vorbă cu ele, m-au întrebat despre copii (ce le place, cu ce sunt obișnuiți, ce își doresc să facă de obicei).

Sunt liniștită și fericită că ambii copii au educatoare atât de implicate. Și Maria și Alexandru s-au destins față de ele și s-au jucat împreună.

3. Mâncarea este foarte importantă

Dacă se poate, alegeți grădinițe cu bucătărie propie din mai multe motive: este proaspăt preparată iar dacă copilului nu îi place un anumit fel, i se poate oferi o alternativă. Ai mei au mâncat pâine cu miere, deși aveau în meniu: humus, pastă de măsline sau cremă de brânză.

Fructele sunt cea mai sănătoasă gustare!

4. Fiecare ora începe cu povestea din spatele jocurilor pe care le fac apoi. Povestea este scurtă și pe înțelesul lor, partea cea mai interactivă pentru ei fiind jocurile. Într-una din zile li s-au povestit despre dinozauri iar ca activitate au făcut un puzzzle cu dinozaur (adecvat pentru vârsta din grupă).

5. Copiii au activități diferite in fiecare zi

Mi-au plăcut educatoarele care aduc diversitate în activități și se pregătesc temeinic pentru asta. Într-o zi copiii au avut un cort în formă de dinozaur unde copiii să se joace după ce se termina povestea, în altă zi lăzi cu proiectul din epoca de piatră.

.

6. Sport mult

Fiecare dimineață începe cu 30 minute de sport pe muzică. Fiecare zi altă activitate și altă muzică.

7. Ieșiri în natură

Indiferent de vreme se iese afară zilnic și se fac diferite activități. Practic copiii nu au cum să se plictisească.

8. Blândețe și zâmbete în tantrumuri

Fără să vreau am fost martora unui tantrum al unui băiețel de 4 ani. Așa țipete nu am auzit vreodată la un copil. A fost îmbrățișat pe rând de educatoare și plimbat în brațe. I s-a cântat și cu greu l-au liniștit. Totul se întâmpla pe hol (pentru a nu speria ceilalți copii). În nici un moment nu s-a ridicat tonul la copil, de altceva nici nu poate fi vorba. Eu eram în clasă cu picii mei și am văzut totul pe geamul de la ușă…

9. Cu camere de supraveghere sau nu?

De câte ori am vizitat o grădiniță era prima întrebare pe care o puneam: dacă au camere și dacă pot urmări de acasă. Nu știu dacă au camere aici iar dacă nu au, ei bine nici nu îmi trebuie. Știu că vor fi bine.

Sunt un exemplu de cum ar trebui să fie crescuți copiii de noi și societate.

Un program sănătos pentru copii începe cu un mic dejun sănătos, activitate sportivă, activitate educativă (după ce au fost dezmortiti și consumat energia de la alergat), ieșit afară, prânz și somn. Fix asta se respectă AICI!

Multă grijă și iubire!

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!