Sănătos nu înseamnă că nu se îmbolnăvește. Sănătos înseamnă că face față bolilor fără complicații și că se îmbolnăvește rar.
Maria (3 ani și 8 luni) și Alexandru (2 ani) au făcut fiecare o singură dată otită (Maria la 11 luni și Alexandru la 7 luni), o singură dată fiecare enterocolită (anul trecut în noiembrie) și în rest raceli ocazionale.
Nu am avut niciodată complicații și au trecut așa cum scrie la carte, în 7-10 zile.
Secretul nostru?
1. Igiena corectă
Ne spălăm des pe mâini, fiecare spălare făcându-se corect timp de 20 de secunde în care frecam manutele, bine printre degete și încercăm să curățăm și unghiile. (Adică cât cântăm o dată ‘Am o căsuță mică așa și așa..).
Când spun des nu înseamnă că ne spălăm pe mâini de doua ori pe oră, ci de fiecare dată când intrăm în casă, când ne murdărim de ceva ce poate fi periculos sau de fiecare dată înainte de a mânca ceva. (Nici nu exagerăm)
2. Activități sportive în aer liber
Studiile arată că exercițiile regulate (la această vârstă înseamnă joacă multă, liberă în aer liber) reduce numărul episoadelor de îmbolnăviri.
3. Dorm mult și devreme
Până la vârsta de 5 ani copiii au nevoie să doarmă între 11 și 13 ore pe zi pentru o bună dezvoltare. Copiii care dorm mai puțin, târziu și fără un program stabilit sunt mai predispuși la îmbolnăviri.
4. O dietă echilibrată
Copiii ar trebui să mănânce cât mi multe fructe și legume bogate în vitamina C (broccoli, papaia, capsuni, lămâi), vitamina D (lapte, cereale, ton) dar și prebiotice naturale luate din iaurturi.
5. Nu ‘gusta’ din lucruri străine
Chiar dacă știu cât este de greu, încă de când este mic trebuie obișnuit să bea doar din cana lui, să mănânce doar din farfuria lui, să nu împartă suzeta, să nu guste din tobogan etc.
Cât de des se îmbolnăvesc copiii voștri?
Multă grijă și iubire!