5 tipuri de afectiuni mentale mai puțin știute 

februarie 6, 2023

iconita

Ana Maria Ivan

Compress 20230206 185108 8408

5 tipuri de afectiuni mentale mai puțin știute

‘Sunt bine. Nu am nimic. E și ce dacă nu dorm bine? Cine doarme bine în zilele noastre?’, mi-a spus o amică zilele trecute.

Insomnia sau somnul prost ar trebui să ne pună semne de întrebare. ‘Nu am timp să mă caut’ este prima scuză pe care oamenii o folosesc. Cea de-a doua este ‘Nu am bani’.

Dacă ne-am da seama că banii îi facem mai ușor atunci când suntem odihniți și creativi, iar că pentru timp tot noi suntem responsabili, atunci am privi lucrurile altfel.

Ține mult de organizare și prioritizarea lucrurilor, dar mai ales de conștientizare unei probleme.

Când nu avem timp, de obicei vine câte-un lucru care să ‘ne pună jos’, într-un fel sau altul, pentru a înțelege că e musai să ne dăm acel timp.

🌿Iată cele 5 tipuri de afectiuni mentale mai puțin știute:

👉Singurătatea

Sentimentul de izolare și descurajare poate fi o luptă dificilă pe care să o înfrunți singur. De singurătatea în doi ați auzit? Este cea mai ‘gravă’ formă și ajunge la prea mulți oameni.

Singurătatea poate fi o experiență profund dureroasă, care duce adesea la probleme de sănătate mintală. Singurătatea prelungită poate avea un impact de durată asupra bunăstării noastre emoționale și fizice.

Cereți ajutor cât mai devreme pentru a putea ieși din această stare.

👉Tulburări de alimentație

Problemele de alimentație pot fi mai mult decât o problemă fizică – ele pot avea rădăcini emoționale sau psihologice. Înțelegerea cauzelor este esențială pentru a găsi o soluție eficientă și pentru a construi obiceiuri alimentare mai bune pentru un succes pe termen lung în materie de sănătate.

Un nutriționist împreună cu un psiholog, pot face minuni.

👉Hipomania (stare persistentă de euforie sau iritare)

Hipomania și furia sunt două stări emoționale puternice care pot avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi. Atunci când sunt extreme, aceste stări pot conferi flerul unor activități creative, dar se pot dovedi în cele din urmă dăunătoare dacă nu sunt abordate la timp.

Conștientizarea este primul pas. Căutați ajutor specializat pentru a avea o viața echilibrată.

👉TDPM (Tulburarea Disforica Premenstruală)

Este o afecțiune reală și perturbatoare, care poate provoca suferințe fizice, emoționale și mentale grave. Simptomele apar adesea în timpul săptămânii de dinaintea menstruației la femeile care au cicluri menstruale regulate.

Există soluții holistice, cum ar fi schimbările stilului de viață sau intervenția medicală adaptată pentru fiecare caz în parte.

👉Tulburarea schizoafectivă

Este o afecțiune mentală complexă care combină elemente atât ale schizofreniei, cât și ale tulburărilor afective (de dispoziție), cum ar fi depresia sau tulburarea bipolară. Acest diagnostic complex poate fi dificil de abordat din cauza simptomelor sale variate, care variază de la episoade psihotice și modificări ale stării de spirit, ale nivelului de energie, ale obiceiurilor de somn și ale motivației.

Un tratament adecvat prin psihoterapie sau medicamente recomanate de specialiști, poate ajuta la gestionarea eficientă a tulburării schizoafective.

✨Trebuie să știți că problemele de sănătate mintală NU discriminează și afectează oameni din toate categoriile sociale.

Un raport din 2007 al Organizației Mondiale a Sănătății spune că una din patru persoane suferă de o tulburare mintală. Specialiștii din România spun că în ultimii 3 ani, numărul pacienților s-a triplat.

Atenție la semne și cereți sau oferiți după caz, ajutor.

Cum dormiți noaptea? Câte ore? Cât de odihniți vă treziți?

Viața e o bucurie!

Ana Maria

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: