7 cărți de parenting care m-au ajutat să fiu un părinte mai bun

noiembrie 9, 2021

iconita

Ana Maria Ivan

P 20211109 141338 01
‘Ce-mi trebuie mie cărți să îmi cresc copilul? Pai ce? Mama m-a crescut cu cărți și specialiști? Și uite ce bine am ajuns’, mi-a spus o prietenă a cărui tată o lovea când era mică iar acum își pedepsește băiețelul de 3 ani pentru că nu o ‘ascultă’.
Eu sunt genul căreia îi place să citească, așa că și când am rămas însărcinată cu Maria am citit cât mai multe cărți care să mă ajute să îmi înțeleg copilul dar și să mă înțeleg mai bine pe mine.
Se spune că pentru a îți educa cât mai frumos și armonios puiul e nevoie să începi cu tine! Copiii sunt oglinda noastră și de cele mai multe ori fac ce facem noi, nu ce spunem!
📚’NU există copii răi!’, deJanet Lansbury
Asta e cartea cu care ar trebui să înceapă orice părinte slujba de părinte! Și bunicii! Și unchii sau mătușile la nevoie! Multe lucruri s-ar schimba în viața unui copil, atunci când toată familia ar înțelege că ‘NU există copii răi!’
‘Părinții se tem că vor strivi spiritul copilului dacă sunt fermi și consecvenți în privința regulilor. De fapt, este exact invers. Un copil nu se simte liber dacă granițele nu sunt CLAR delimitate’, spune Janet Lansbury, autoarea cărții.
În carte veți găsi răspunsurile pentru: ‘De ce nu ne urmează copiii indicațiile’; ‘Nevoia de limite a unui copil’; ‘Ce faci când copilul nu vrea să mănânce’; ‘Ce facem când ne testează limitele’; ‘Ce înseamnă educația fără pedepse’.
📚’Inteligenta emoțională în educația copiilor’, de Maurice Elias, Steven Tobias și Brian Friedlander
Inteligența emoțională se învață de acasă. Copiii își observă părinții încă de când se nasc și copie în timp comportamentele acestora. Observă relația pe care aceștia o au cu vecinii, cu rudele și mai ales relația de cuplu. Viața de familie este prima școală a emoțiilor.
Trăim într-o vreme în care tehnologia este parte din viața copiilor încă din primii ani, motiv pentru care îi îndepărtează de la o viață socială bogată, ei preferând de multe ori jocurile în fata unui ecran decât joaca cu alți copii.
‘Poarta-te cu copiii tăi așa cum ți-ai dori să se poarte alții cu tine!
Suntem inundați de un șuvoi de păreri referitor la creșterea copiilor și aproape fiecare idee nouă este clonată, fără autenticitate și fără vreo speranță că te și ajută. Părinții nu mai știu încotro s-o apuce. Cartea subliniază faptul că am neglijat biologia simțămintelor noastre, că adulți și părinți și rolul pe care îl au sentimentele în dezvoltarea sănătoasă a copiilor noștri. Astăzi, plătim prețul, data fiind creșterea violenței și a lipsei de respect’. -Citat din carte-
În carte veți găsi rapsunsuri la probleme ca: ‘Cum le vorbim copiilor să îi determinăm să gândească’; ‘Cum îi ajută pe copii să-și își dezvolte stăpânirea de sine’; ‘Ce înseamna disciplina bazată pe inteligența emoțională’, ‘Ce facem într-o epocă a violenței și a drogurilor’; ‘Sfaturi pentru diferite situații din viață’.
📚’Arta hârjonelii’, de Anthony Debenedet și Lawrence Cohen
Ce-ar fi viața fără joacă? Limbajul comun al părinților cu proprii copii este joaca și dacă am uitat cum să ne harjonim, veți găsi în carte o serie de exerciții și jocuri de făcut acasă cu cei mici.
‘5 motive pentru care hârjoneala este mereu un idee bună: îi face pe copii mai inteligenți; stimulează inteligența emoțională; îi ajută pe copii să fie ființe morale; îi ajută să se dezvolte armonios; îi înveselește.’ -citat din carte-
În carte veți găsi reguli despre cum să vă jucați sănătos; idei de jocuri și de activități pe categorii de vârstă.
📚’Parenting necondiționat’, de Alfie Kohn
Iubirea necondiționată este cel mai de preț Luvru oferit copiilor, dar ce înseamnă modul de educație necondiționat?
‘Stiam că cea mai mare provocare în viață este să devii părinte. Dar nu știam  la ce grad de epuizare poți să ajungi uneori și cât de dezorientat te poți simți uneori. Nu realizam că exercițiile de respirație învățate de mame pentru naștere, ajută de fapt după ce vin copiii. Habar nu aveam ce ușurat m-am simțit când am aflat că și alți părinți se luptă cu aceleași probleme. Nu înțelegeam că uneori atunci când copiii țipă atât de tare încât vecinii sunt gata să sune la Asistență Socială, are legătură cu modul in care am pregătit pastele’, Alfie Kohn.
În carte veti găsi răspunsuri la: ‘Efectele pedepselor’; ‘Ce înseamnă parenting necondiționat’; ‘Ce este iubirea necondiționată’; ‘Sa privim lucrurile prin ochii copiilor’; ‘Cum îi împingem spre succes’.
📚 ‘Între părinte și copil’, de Dr. Haim Ginott
Toți părinții vor să fie cei mai buni pentru copiii lor. Niciunul nu se trezește dimineață cu gândul de a țipa la el sau a îl face să sufere. Și totuși, pe parcursul zilei acest lucru se întâmplă. Puțini părinți își dau seama de puterea cuvintelor, într-un mod pozitiv sau negativ. O carte cu multe exemple din care să învățăm.
‘Ce spunem unui musafir care și-a uitat umbrela? Alergăm după el strigând:”Ce-i cu tine? De fiecare dată când vii în vizită uiți câte ceva. De ce nu te porți ca sora ta mai mică? Ea știe să se poarte într-o vizită. Ai 44 de ani! Când o să înveți? Nu sunt servitoarea ta, să strâng după tine..”
Nu, nu-i spunem astfel de lucruri unui musafir. Spunem calm: ‘Uite-ti umbrela, Alice!’.  Fără să adăugăm ‘gura cască’.
Părinții trebuie să învețe să reacționeze în fața copiilor la fel ca în fața unor musafiri.’, Dr. Haim Ginott
Veți găsi în carte răspunsuri la: ‘Specificatiile ascunse din spatele întrebărilor puse de copii’; ‘Puterea cuvintelor’; ‘Tipare de autodistrugere’; ‘Alternative eficiente în locul pedepselor’; ‘Cand copiii sunt geloși’; ‘Surse ale anxietății copiilor’; ‘Lectii de educație a copiilor’, ‘Educatia pozitivă’.
📚’Cum să crești copii minunați’, de Chuck și Jenni Borsellino
E prima carte pe care am citit-o scrisă de un cuplu, având și perspectiva mamei dar și a tatălui, un cuplu care implică în educația copiilor si credința pentru Hristos. O carte care descrie viața de părinte cu mult umor.
‘Ca și majoritatea dintre voi, și noi am fost absenți când s-a predat lecția Părinte 101. În consecință, am intrat în meseria de părinte nescolarizati și nepregătiți. De fapt, bona noastră ne oferea o reducere de 20% dacă ne întoarceam mai devreme’.
Ce veți afla din carte: ‘Ca nu sunteți singurii părinți care se simt groaznic din când în când’; ‘Cum să pui accentul pe progres și nu pe perfecțiune’; ‘Cum să nu cedezi deși pare mai ușor’; ‘Cum alegi intre principii și priorități’; ‘Cum te vezi în oglindă’; ‘Ce măști purtăm în relația părinte-copil’.
📚’Copiii bolnavi de părinți’, de Anne Schutzenberger și Ghislain Devroede
Am primit această carte acum multă vreme dar până în vara aceasta nu am deschis-o. Citind-o ți se face sufletul mic și redevii copil. Apoi reiei rolul de părinte mult mai conștient de propriile-ti trăiri și mai deschis către a-ți asculta copilul.
Ce veți afla din această carte: ‘Corpul copilului este limbajul istoriei părinților’; ‘Ce înseamnă să depozitezi suferința”; ‘Cand părinții sunt un obstacol în procesul de vindecare’; ‘Ce înseamnă abuzurile simbolice: supozitoare, termometre și clisme’; ‘Cum se simt copiii neiubiti’; ‘Suferinta propagată de-a lungul generațiilor’.
Se spune că părinții au nevoie de un manual de instrucțiuni atunci când vine bebelușul. Și eu am avut și pentru că nu l-am găsit, încă îl caut în cărți, la cursuri cu oameni pe care îi repsect și citesc pe bloguri (când am timp). Nu există rețetă general valabilă, dar suntem norocoși că avem unde căuta.
Ce carte îți iei sau ai deja din listă?
Viața e o bucurie!
Ana Maria
\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: