Ai mei sunt la gradinita din luna mai. Fericirea mea totala a venit din faptul ca NU mai gatesc la pranz. Recunosc ca era un mare stres: ce mai mananca copiii azi?
Va recunos ca la noi se facea supa sau ciorbita la 3 zile. Astfel ca aceeasi ciorbita mancau 2,3 zile si doar felul 2 il gateam zilnic.
Sunteti multe care mi-ati scris ce variante sa mai alegeti pentru copii la masa de pranz, asa ca vin catre voi cu o propunere pentru fiecare zi a saptamanii:
Luni:
Ardei umpluti cu carne de vita si porc
Reteta:
carne de vita și porc tocata 700 grame
2 cepe date pe razatoare și 4 fire ceapa verde
300 gr rosii proaspete (decojite si taiate cubulete)
Un praf de sare, cimbru
O mana de patrunjel
10-12 bucati de ardei gras (eu ii prefer sa fie mici, taiat cotorul si scos semintele)
Se amesteca toate ingredientele si se umplu ardeii cu aceasta compozitie.
Se aranjeaza in tava si se pun la cuptor acoperiți cu folie la 170 de grade pentru o oră și încă 40 de minute la 200 grade fără folie.
Noi ii servim calzi cu smanatana.
Marti:
Supa de pui cu galuste
(Incercati pe cat posibil sa EVITATI puii din marile magazine sa incercati sa gasiti pui de casa pe langa voi).
Reteta:
Bucati de pui (eu de obicei pun aripile, gatul si spatele)
3 morcovi / 2 radacini de patrunjel / 1 telina
2 cepe
Un praf de sare
Gris
2 oua
Patrunjel
Puneti bucatile de pui la fiert. Cand sunt aproape fierte, strecurati supa si adaugati la ea bucati de morcovii, radacinile de patrunjel si telina cele 2 cepe intregi si sarea. Cand toate sunt fierte (eu arunc radacinile de patrunjel, telina si ceapa). Scoateti toata carnea si oasele. Tai fasii carnea si o pun inapoi in supa si pregatesc galustele.
Amestec ouale cu grisul si apoi cu o lingura le pun ca forma in supa. Le las inca o jumatate de ora la fiert si opresc supa si adaug patrunjelul taiat marunt.
Este supa preferata a Mariei.
Miercuri:
Snitele de curcan la cuptor cu piure de sfecla
Reteta:
Piept de curcan (taiat bucatele mici si batute subtiri)
Pesmet
2 oua
Cartofi 3 bucati
Sfecla rosie o bucata
Lapte (o cana)
Bagati la cuptor in folie de aluminiu cei 3 cartofi si sfecla.
Snitele le dam prin ou si prin pesmet si le asezam in tava tapetata cu foaia de copt si le introducem la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru circa jumatate. Cand cartofii si sfecla sunt gata (eu le bag la 200 de grade pentru o ora si ceva)ii scot, ii curat de coaja, ii zdrobesc si ii amestec cu unt si lapte cald.
Joi:
Supa de ceapa
Reteta o gasiti AICI. Am scris despre ea acum cateva luni.
Vineri:
Peste la cuptor cu legume
Reteta:
O Stiuca/dorada/biban intreaga (ca tot e sezonul, noi am facut o pasiune pentru acest peste)
Morcovi 2
Ciuperci 3
Cartofi 2
Telina o bucata mare
Stiuca o spal si o dau cu sare apoi si o asez in tava.
Legumele le spal si le tai si le pun la fiert 20 de minute. Apoi le scot din apa pe servet de hartie si le adaug in tava langa peste. Bag la cuptor la 180 de grade (circa 30-40 de minute).
Sambata:
Rasol de vita la cuptor cu morcovi si telina
Reteta o gasiti AICI. A fost unul dintre cele mai citite articole.
Duminica:
Paste cu busuioc si usturoi (pesto)
Reteta:
Paste proaspete (le gasiti in marile magazine la frigider)
Busuioc 2 legaturi
Patrunjel 2 legaturi
Parmezan ras
3 catei de usturoi / samburi de pin
2 linguri ulei masline
Pastele le pui la fiert (timpul depinde de specificatiile de pe punga).
Restul ingredientelor le pui la robot si le faci pasta.
Amesteci tot sosul cu pastele si le mancati cat sunt calde.
Meniul acesta NU era doar pentru copii, ci pentru toata familia! Atunci cand mananci impreuna cu copiii, mancarea este mai gustoasa.
Saptamana viitoare revin cu idei de meniu pentru cina!
Multa grija si iubire!