V-am pregătit 9 recomandări de cărți despre emoții pentru copii și părinți. Unele dintre ele le avem și noi, pe altele abia aștept să le aduag colecției noastre.
Ce este furia și cum îi facem față? Ce sunt bucuria, uimirea, agresivitatea? Copilul învață prin joacă și cu ajutorul poveștilor, cam toate lucrurile despre viață. Cu cât le povestim cât mai devreme despre ele, cu atât ei vor ști cum să le facă față mai ușor.
O emoție identificată (mai ales atunci când este una negativă) îi ajută pe cei mici (în timp) să știe cum să reacționeze ‘corect’ la ea, adică cum să nu își facă rău sau să le facă rău celor din jur.
Prin intermediul cărților, copiii pot să exploreze și să învețe despre emoțiile lor, fiind în același timp absorbiți în aventuri captivante. Poveștile aduc emoțiile la viață în timp ce călătoresc prin povești de râs, curiozitate și descoperire.
Cărțile despre emoții pe care vi le recomand sunt:
👉Seria ‘Emotiile Sarei’ este minunată și veți diferite subiecte precum: amabilitatea și agresivitatea; furia și liniștea; frica și curajul; tristețea și bucuria; timiditatea și încrederea în sine; agitația și atenția.
Sara este o fetiță adorabilă, cu care copiii se vor identifica imediat și vor empatiza cu ușurință. Sara este pusă în situații obișnuite și foarte des întâlnite de copii în general: o serbare la școală, un joc în parc, un picnic în pădure. Le găsiți la Editura Bookzone.
👉Emoțiile explicate copiilor, scrisă de Phillipe Grimbert
Copiii se confruntă în mod regulat cu emoțiile lor complexe, atingerea unei stări de bine emoționale fiind influențată de abilitatea sau incapacitatea copiilor și a parintilor acestuia sa le recunoască și să le valorifice. Această carte oferă informații complete despre cum pot familiile intelegerii ca suport fizic, emoțional și psihologic pentru copiii lor pe tot parcursul vieții. Editura PRUT.
👉Seria ‘Emoțiile lui Noni’, scrisă de Aurélie Chien Chow Chine.
Seria conține povești despre: fericire, răbdare, ofensare, frică, energie, vinovăție, concertare.
Noni este ca orice alt unicorn mic, cu excepția faptului că are o trăsătură extraordinară – își schimbă culorile în funcție de emoțiile sale. Atunci când este fericit și mulțumit, nuanțele curcubeului din șuvițele sale te vor uimi; dar dacă emoțiile puternice, cum ar fi tristețea sau furia, îl stăpânesc, și acestea sunt oglindite de pigmenții săi în continuă schimbare.
În interiorul cărților veți găsi un exercițiu de sofrologie pentru gestionarea emoțiilor mixte. Le găsiți la Editura DPH.
👉’Marea carte despre emoții’, scrisă de Chiara Piroldi.
‘Stii ce sunt emotiile? In aceasta carte am sa incerc sa ti-o explic pe fiecare din ele si am sa te invat tot ce stiu despre acesti mici prieteni ai mei. Trebuie sa-ti spun ca fiecare are personalitatea sa, dar poti ajunge sa le cunosti si sa le intelegi, sa-ti dai seama cand sosesc si, cu timpul, chiar sa le tii putin in frau… cand tind sa exagereze! Tine-te bine si fii gata sa intram in lumea emotiilor!’,spune autoarea.O găsiți la Editura Litera.
👉’Cartea copilului supraîncărcat emoțional’, scrisă de Allison Edwards.
Cand copiii sunt vulnerabili și au sentimente mari, acest lucru poate avea un efect drastic asupra comportamentului. Mulți se simt paralizați de furie sau îngroziți de frică; alții își pierd capacitatea lor rațională, ceea ce duce la lipsuri în controlul propriilor acțiuni și vorbiri autentice.
În Cartea copilului supraîncărcat emoțional, Allison Edwards – consilier și autor de bestseller – explică modul în care părinții, profesorii și consilierii pot identifica când copiii sunt în această zonă atât de delicată și sensibilă. O găsiți la Editura Niculescu.
👉’Cum te simți azi?’, scrisă de Molly Potter
Această carte oferă o cale de urmat pentru copii, furnizând sfaturi amuzante și eficiente care îi ajută pe micuții cititori s-o ia cu bine peste orice provocare emoționala. O găsiți la Editura Univers.
👉’Emoții în povești’ scrisă de Veronica Arlati.
Povestea oferă o fereastră prin care ne putem conecta la trăirile emoționale ale copiilor, datorită limbajului simbolic și si a conceptelor vizuale pe care le folosește pentru comunicare. O găsiți la Editura Lizuka Educativ.
👉’Cartea emoțiilor mele’, scrisă de Catherine Dolto.
Poveste interactivă creată de un sofrolog. Adu-ți aminte și descoperă câte emoții pot fi simțite într-o singură săptamânã! Alatura-te micutei Lulu în aceastã călătorie de explorare a emoțiilor din jurul nostru: furia, tristețea, mândria, timiditatea și bucuria. Descoperiți împreună cum putem controla aceste stări prin animațiile prezentate pentru o experiență unică! O găsiți la Editura DPH.
👉’Prima mea carte despre emoții’, atlas pentru copii.
Explorați împreună domeniul emoțiilor cu această călătorie interactivă, ce oferă copiilor cunoștințe inovatoare despre cum să-și recunoască și gestioneze trăirile. Prin numirea sentimentelor și inițierea unui dialog sigur, puteți ajuta micutii să canalizeze propriile empatii! O găsiți la Editura LITERA.
Toate poveștile te ajută pe tine ca părinte să:
🌿Discuți despre emoții cu copilul tău
🌿Cum să îți asculți copilul
🌿Cum să îi explici copilului despre propriile emoții
🌿Cum să îi liniștești fricile
🌿Cum să îl calmezi într-o situație agitată
🌿Să ai o relație mai apropiată de copil
Ca părinte, ai la dispoziție numeroase resurse pentru a-i îndruma pe copiii tăi. Acestea includ discuții privind emoțiile profunde, ideile de activităti care sunt distractive și benefice amândurora, precum și momentele petrecute împreună cu ceilalți membri ai familiei tale. Ce cărți despre emoții v-au ajutat cel mai mult?
Viața e o bucurie!
Ana Maria