Boala ‘ochiului lenes’ la bebelusi

octombrie 8, 2017

iconita

Ana Maria Ivan

IMG 0451

Ambliopia este o afectiune care se depisteaza usor daca ajungi LA TIMP la medic pentru diagnosticare. Am rugat-o pe doamna doctor Catalina Dumitrescu, medic specialist oftalmolog in cadrul Clinicii Regina Maria, sa ne dea mai multe detalii.

Ce este ambliopia?

Catalina Dumitrescu: Ambliopia (cunoscuta in limbajul obisnuit ca „ochi lenes” ) este incapacitatea unui ochi de a vedea la fel de bine sau clar fata de celalalt ochi. Vederea este o functie pe care fiecare ochi separat o dezvolta pana la varsta de 8-10 ani printr-o relationare stransa intre cei doi ochi si creier. Este o afectiune frecventa, intre 4-6 % din persoane prezentand un anumit grad de ambliopie de la usoara pana la severa. Dupa varsta de 10 ani NU se mai poate recupera, de aceea detectarea si tratarea abmliopiei trebuie facuta in copilarie si cat mai curand.

De ce, cum si cand apare?

Catalina Dumitrescu: Ambliopia apare in copilarie, cand „invatam” sa vedem. Sa ne imaginam ca privim o jucarie: fiecare ochi trimite catre creier cate o imagine a jucariei si acesta le suprapune sa formeze o imagine tridimensionala. Daca unul dintre ochi are o problema care-l face sa trimita catre creier o imagine neclara, o imagine deplasata sau o imagine de alta dimensiune, iar celalalt ochi trimite o imagine clara, dreapta si cu dimensiune reala, creierul formeaza o legatura functionala doar cu ochiul bun, iar celalalt ramane mai slab dezvoltat. Ambliopia apare daca exista strabism pentru ca unul din ochi trimite catre creier o imagine deplasata fata de jucaria la care se uita direct ochiul bun si creierul ignora aceasta imagine pentru a preveni vederea dubla. De asemenea, apare daca exista diferente semnificative de dioptrii intre cei doi ochi (anizometropia) si unul din ochi trimite catre creier o imagine neclara catre creier fata de cel bun care trimite imagine buna. Situatii mai rar intalnite de aparitie ambliopiei sunt cele in care unul dintre ochi are o patologie care impiedica formarea imaginii la nivelul retinei: ptoza congenitala (pleoapa este cazuta, acopera axul vizual si ochiul nu formeaza o imagine buna sau nu o formeaza deloc), cataracta congenitala (exista o opacitate a lentilei ochiului ce nu permite formarea unei imagini sau o formeaza, dar este neclara) sau patologia corneana (opacitati corneene ce nu permit nici ele formarea imaginii).

Este ceva genetic? Se poate preveni?

Catalina Dumitrescu: Nu exista o modificare genetica relationata cu ambliopia, dar cauzele ei (mentionate mai sus) se pot mosteni, fapt ceea ce face ca in familiile in care unul din parinti are ambliopie, copiii trebuie verificati mai devreme decat ceilalati copii. Nu se poate preveni, dar se poate detecta la vreme si trata cu rezultate bune. Pentru ca in multe din cazuri nici parintele, nici copilul si nici pediatrul nu poate detecta ambliopia este esential sa se respecte recomandarea de a testa bebelusii. Cu cat e detectata mai devreme si tratamentul este mai bine structurat cu atat rezultatele sunt mai bune cu recuperarea capacitatii de a vedea a ochiului ambliop. Copiii sunt examinati mai intai cand se nasc si se poate detecta prezenta cataractei congenitale sau a ptozei congenitale ce vor fii rapid corectate chirurgical. De asemenea, strabismul se poate observa usor si va necesita tratament optic si /sau chirurgical, dar exista o cauza de ambliopie pe care parintele nu o poate detecta: diferenta de dioptrii intre ochi (anizometropia) si pentru detectarea acesteia, orice copil trebuie sa faca screening vizual incepand cu 4 luni. Screeningul vizual este facut pozitionand copilul in bratele parintelui, cu un aparat ce se afla la 1 m de pitic; testarea dureaza 3 secunde. Nu implica riscuri de expunere la radiatii si aduce si avantajul de a detecta in plus si eventuala patologie retiniana sau neurologica (detecteaza si anisocoria-diferena de diametru intre pupile).

Cum se corecteaza?

Catalina Dumitrescu: In functie de cauza ambliopiei, tratamentul este personalizat in functie de cauza si varsta copilului. Ptoza sau cataracta congenitala se opereaza cat mai curand pentru a preveni aparitia ambliopiei ce in cazul acestora este severa. In celelalte doua cazuri de ambliopie se stabileste o schema de tratament care se numeste: dezambliopizare. Strabismul se opereaza in unele cazuri, se poate corecta doar cu ochelari sau poate fi nevoie de ambele optiuni. In cazul anizometropiei (diferenta de dioptrii inte cei doi ochi), tratamentul este cu ochelari si cu acoperirea ochiului bun cu ocluzor cateva ore pe zi pentru a stimula dezvoltarea functiei vizuale in ochiul slab. Se monitorizeaza rezultatul tratamentului in mod riguros si se ajusteaza numarul de ore de utilizare a ocluzorului in functie de ce se obtine. Avantajul ultimilor ani este ca s-a reusit fabricarea unor ocluzoare cu imagini vesele sau din desene animate ce pot transforma tratamentul ambliopie intr-o joaca.

Unde se poata tratata ambliopia? Exista o clinica specializata in tara pentru acest lucru?

Catalina Dumitrescu: Ambliopia se poate trata in functie de cauza ei, in clinicile de oftalmopediatrie.
Ambliopia anizometropica este cea mai frecventa si care, din fericire, se trateaza simplu, in orice cabinet. Cauza strabica sau ptozica se trateaza in clinicile de oftalmopediatrie care ofera si interventii chirurgicale pentru corectia strabismului si interventii chirurgicale palpebrale. Cauza mai rara dar si mai grava este cataraca congenitala si se trateaza in prim pas prin rezolvarea cataractei si abia apoi de recuperarea vizuala ce se efectueaza in clinicile de oftalmopediatrie.

Sunt medici care incearca terapia ortoptica pentru educarea vederii binoculare? Exista rezultate stintiifice ca functioneaza?

Recuperarea functiei vizuale pe ochiul ambliop ‘lenes’ se face in primii ani de viata. Daca se incearca dupa varsta de 10-12 ani eficienta fiind este mica sau virtual nula. Tot copilaria este varsta ideala pentru stimularea vederii binoculare. Exista tentative de tratament in multe centre din tara noastra de recuperare a ambliopiei, dar eficienta este limitata si la nivel international, NU este recunoscuta ca fiind demonstrata stiintific. De altfel, 6% din populatia adulta are ambliopie din lipsa oricarui tratament sau forme de recuperare.

De ce exista un Psiholog specializat in tratamentul ambliopiei in anumite clinici? Este nevoie de asa ceva?

Prezenta psihologului in orice forma de tratament aplicat unui copil este extraordinar prin simplul fapt ca asigura complianta copilului, relaxarea acestuia, senzatia de bine si oarecare conseventa in a accepta terapia, dar acest lucru aduce un plus minunat, nefiind insa nici obligatoriu si nici necesar. Sunt situatii extreme, foarte rare: copil cu cataracta congenitala bilaterala, operat, din pacate, prea tarziu, la care dezvoltarea cognitiva relationata cu progresia recuperarii vizuale este imperios necesar monitorizata de un psiholog. Psihologul este binevenit, in opinia mea, si in cazul parintilor ce accepta cu dificultate afectiunea copiilor si au nevoie de consiliere pe parcursul terapiei ce poate fi de lunga durata.

Sfatul este unul singur pentru a fi siguri ca aveti un copil sanatos: urmati recomandarile medicului pediatru dar nu intarziati o vizita la medicul oftalmolog mai tarziu de 6 luni la bebelus. Preventia poate fi cel mai bun tratament!

Pe doamna doctor Catalina Dumitrescu o gasiti in cadrul Clinicii private Regina Maria.


Multa grija si iubire!

 Bibliografie:

AAPOS Vision Therapy

Studii despre Ajutorul parintelui in tratamentul ampliopiei

Totul despre Ambliopie

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!