Pe vremea mamei mele se creșteau copiii după instinct, sfatul bunicii sau ‘gura târgului’.
Ceea ce nu a fost întotdeauna rău. Mama m-a crescut după instinct și a fost cea mai bună mamă, aplicând fără să știe, din cele mai bune sfaturi din cărțile de parenting: respectul pentru copil, iubirea necondiționată și libertatea cu reguli, aplicate cu blândețe.
Crescând am aflat că mama mea a fost o MARE excepție și că de fapt majoritatea colegilor mei nu îmi spuneau de complezență ‘ce mișto e mama ta’ ci le lipseau una acasă.
Trăim într-o vreme în care informațiile despre creșterea unui copil sunt foarte multe dar și foarte diverse: de la sfaturi ale specialiștilor (care pot fi și ele greșite – vezi metoda Cry out baby, apărută de la specialiștii din America), experiențe personale aduse de către bloggeri (argumentate sau nu) și până la cărți pe înțelesul tuturor (în unele deși principiile sunt bune există o doză de prea mult marketing).
Fac o paranteză pentru cele care nu știu ce este Cry out baby (în traducere liberă ‘lasa-l să plângă până adoarme’) este o metodă foarte controversată despre educarea somnului copilului în vederea deprinderii abilității de a adormi singur, fără intervenția părinților. Este un exemplu, că deși această metodă a plecat de ideea de a se obișnui copilul să adoarmă singur, nu s-a analizat suficient efectele negative are asupra acestuia lăsat să plângă singur.
TOATE cărțile sunt bune, dar NU toate cărțile SE POTRIVESC pentru toată lumea.
Am citit multe cărți de parenting și vă anunț că NU rezonez cu toate, dar am scos cel puțin o idee care mi-a plăcut.
Atunci când citim trebuie să trecem prin filtrul propriu de gândire, să luăm doar ce ni se potrivește (ca stil de viață și mod de a ne crește copiii) și de a aplica în funcție de noi și copil.
Despre ce este parentingul?
Parentingul în primul rând ne educă pe noi ca părinți. După ce învățăm cum SĂ reacționăm la cerințele și emoțiile lor, abia atunci putem să începem să îi educăm și pe ei.
Cum să alegeți o carte care vi se potrivește?
1. Alege o carte care te învață SĂ FII un părinte mai bun, nu una în care din care să afli cum SĂ AI UN COPIL CUMINTE
2. Fă o listă cu ce vrei să te ajute acea carte și ce răspunsuri să găsești în ea
3. Cumpără cel puțin 2 cărți din același subiect (care pot fi contradictorii pe anumite subiecte) și extrage punctele comune sau ce îți rezonează ție și sufletului tău că ar fi potrivit pentru familia voastră.
Dezamăgirea apare atunci când avem așteptări ca după ce am aplicat ceea ce am citit (într-un articol sau carte) NU dă rezultatele ‘promise’ fără să ținem cont că ai noștri copii sunt DIFERIȚI, răspund în funcție de modul în care noi aplicăm acele reguli și principii și că NU trebuie comparați cu alți copii sau situații.
Toate cărțile sunt bune! Depinde doar de noi să luăm ce ‘ne trebuie’ din ele.
Vouă ce cărți v-au plăcut sau v-au ajutat?
Multă grijă și iubire!