Metoda de schimb: timpul sau banii?

Sotia mea ma ‘acuza’ des ca sunt o persoana extrem de rationala si de calculata, iar acest lucru naste o gramada de paradigme intre noi care se lasa cu scantei, ca deh amandoi avem capul tare, cu toate astea iubim mult scoarta tare a celuilalt.

Azi va propun sa vedeti intr-o perspectiva noua banii, si veti intelege anumite mecanisme si eficienta lor in viata de zi cu zi. Daca va uitati la ultimul prag de detalii al monedei de schimb, veti observa ca totul se plateste in TIMP NU IN BANI. Orice lucru pe lumea aceasta poate fi obtinut fara sa platesti nici un ban insa ai nevoie de o alta resursa numita TIMP pentru a o putea obtine. Iar atunci cand va cumparati ceva cu bani de fapt va cumparati TIMP.

Sa evaluam valoarea exacta a timpului vostru, masurata in bani. In momentul in care ati inteles acest lucru si cum sa il calculati o sa vedeti diferit viata voastra si veti analiza mult mai correct achizitiile voastre. Suna ciudat? Poate, insa haideti sa va dau cateva exemple.

Branza de vaci

O poti face in casa si vei cheltui timp… sau o poti cumpara si vei cumpara timp dar vei cheltui bani.

Cand cumparati orice… platiti pentru a castiga timp… chiar si la o bucata de branza. O luati gata facuta pentru a evita intreg procesul mancator de timp: sa inveti sa faci branza, sa ai o vaca, sa cresti vaca, sa hranesti vaca, sa mulgi faca, sa procesezi laptele si sa ajunga branza. In loc sa cheltuiti tot acel timp va duceti si o luati gata facuta.

Cum castigi timp?

Fiecare resursa pe care o folosim corect ne aduce timp suplimentar, fara exceptie.

O masina de spalat rufe

  • Costa in principiu cca 1.000 lei
  • Are o durata de viata de cca 5 ani
  • Utilizata zilnic 1 data.
  • Asta inseamna ca pentru 1.000 de lei obtineti 1.825 de spalari
  • Si asta inseamna ca 1 spalat costa 1,8 lei.
  • 1 spalat dureaza cca 1 ora
  • 1825 spalari = 1825 ore = 76 zile spalat continuu

Daca ati spala de mana ar fi la fel in medie din punct de vedere al timpului si costurilor financiare, insa masina de spalat rufe va salveaza 4% din timpul dumneavoastra. Si la fel se produce si pentru toate celelalte electrocasnice pe care le aveti: masina de spalat vase, mixerul, aparatul de facut cafea, etc.

Am avut o discutie cu niste prieteni la un moment dat cand eram judecati pentru faptul ca suntem lenesi si fitosi pentru ca ne-am cumparat masina de spalat vase. E geniala, castigam o gramada de timp zilnic prin simplu fapt ca nu mai spalam vasele. Va puteti imagina cate se strang intr-o casa cu 2 copii… in curand 3… Avem cca 2 masini spalate zilnic, iar sotia mea castiga cca 1 ora datorita acesteia. Iar asta ii permite sa se ocupe de alte lucruri mult mai importante precum copiii sau articolele de pe blog sau sa raspunda mamicilor sau sa discute cu partenerii sau sa faca ce vrea ea.

Mult mai bine evidentiat puteti vedea asta in serviciile pe care le platiti. Ganditi-va ca fiecare serviciu pe care il contractati inseamna ca va cumparati timp pentru voi… Cand va duceti hainele la curatatorie, cand aveti un ajutor la curatetine in casa, cand va duceti la cosmetica si asa mai departe.

5 metode de a castiga timp…

Acestea sunt acele metode care se potrivesc familiei noastre. Vedeti unde aveti voi nevoie de timp si cum il puteti procura

Iata 5 servicii pe care noi le-am contractat pentru a castiga cel putin 50 de ore pe luna:

  1. Direct debit

Eu am facut asta pentru mine in special. Nu mai platesc de cca 5 ani nici o factura. Am setat direct debit in contul de internet bancking pentru facturi (cu o limita maxima de tras din cont) si toate facturile se platesc singure. Asta inseamna ca scap de stat la cozi cca 3-4 ore pe luna. La fel fac pentru tot ceea ce stiu ca vine ca si plata lunara si recurenta (rate bancare, plati repetitive, etc)

  1. Ajutor la curatenie

Da, costul poate parea mare 400 lei lunar, insa e chiar asa? Ingrijirea casei necesita in fiecare saptamana cca 8 ore de atentie, minim. 4 saptamani ar duce deja la 32 de ore. Costul pentru fiecare ora este de 12.5 lei. E mult? Avand in vedere ca sotia mea si cu mine primim 32 de ore din asta, astfel incat sa ne ocupam de orice altceva si avand in vedere alte comparatii deja cunoscute (un pachet de tigari, un tuns, etc) eu nu cred ca e mult.

  1. Electrocasnice

Aici deja am mentionat masina de spalat rufe si cea de vase, insa sunt altele care ne-au oferit timp in cantitati considerabile cand erau copiii bebelusi. Ar intra in acest caz videofonul care ne-a oferit timp de a ne indeparta de casa la maxim 100m. Asta inseamna ca am avut timp seara sa stam pe terasa dupa ce se culcau copiii. Un alt caz este dotarea electrocasnicelor cu timer. Astfel le programam cand sa porneasca si sa isi faca treaba, cum ar fi si cuptorul, etc.

  1. A doua masina

Ne putem descurca foarte bine si cu o masina. Insa eu aveam nevoie de mai mult timp pentru a putea termina toate proiectele, astfel incat sa putem sustine financiar toate cheltuielile. Timpul asta puteam sa il rup din timpul petrecut in familie sau sa mai adaug seara dupa ce adormea toata lumea 3 ore de lucru in loc de o ora jumatate cat am in medie. Insa acest lucru nu era fezabil pentru ca eram deja obosit, iar eu lucrand cel mai bine dimineata am decis sa ma trezesc mai devreme. Pentru asta aveam nevoie de 2 masini pentru ca eu sa nu mai duc copiii la gradi si sa ii duca Ana (dupa ce va naste, ca acum tot eu ii duc). Asadar am cumparat a doua masina iar eu am casigat inca 2-3 ore dimineata pentru mine. Asta doar pentru ca in loc sa plec la 7:30 de acasa si sa ajung la 9:00 la birou, plecam la 7:00 de acasa si ajungeam la 7:20 la birou pentru ca nu mai aveam opriri si evitam si traficul infernal de dimineata.

  1. Organizarea

Si nu in ultimul rand, fara nici un fel de cost financiar… organizarea ca la armata. Nu am fi rezistat altfel. Rutina, condimentata cu senzualitate si romantism este cea care ne ajuta sa fim perfecti (in mintea noastra) in ceea ce priveste ce avem de facut. Si eu si sotia avem programul impartit echilibrat si ne tinem de el atata timp cat nu apare vreo calamitate, vreun muc sau cine mai stie ce. Asta ne ajuta sa avem mintea ordonata, sa fim fericiti ca am indeplinit tot ceea ce aveam de facut si mai ales sa si facem tot.

TIMPUL ESTE LIMITAT

De fapt timpul este singura resursa de care avem nevoie si este limitata. Putem cumpara timp dar niciodata nelimitat.

In concluzie… totul costa TIMP si trebuie sa va decideti inainte de a cumpara ceva daca este fezabil sau nu costul respectiv pentru timpul castigat. Va dati seama ca cele 2-3 ore dimineata m-au costat enorm avand in vedere cat costa o masina, insa s-au compensate costurile cu castigurile pe care le aduc in cele 2 ore zilnic dar si in alte aspecte ale vietii sotiei, unde de asemenea castigam timp.

Scopul acestui articol este unul multiplu si vine din nevoia asidua a oricarei relatii de educatie financiare ce va ajuta la randul ei si in imbunatatirea relatiei de cuplu. Daca intelegeti  cu adevarat principiul si il aplicati (atat voi cat si sotii) cu siguranta veti evita o serie de certuri pe aceasta tema. Mai trebuie sa gasiti raspunsuri pentru altele, dar de o problema importanta ati scapat. Prin urmare facand asta mai salvati si timpul petrecut pentru cearta.

Spor la cumparaturi!

Sotu’ Zanei

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!