‘Mama, vreau telefon!
Pentru ce iubita mea?
Să pot vorbi cu tine.
Suntem în casă mereu iubita.
Când sunt la grădiniță.
Nu ai voie la grădiniță.
Atunci când merg în parc.
În parc sunt și eu.
Atunci când voi fi plecată.
Hai să vedem când vei fi plecată. Până atunci ai ceasul Smart pe care îl poți folosi.
Dar eu vreau telefon. Tu știi că am colegi care au?
Înțeleg. Dar faptul că au alți colegi nu este un argument să ai și tu. Fiecare casă cu regulile sale.
Da, mama, știu. Dar vreau și eu.
De ce iubita mea?
Pentru că vreau.’
Avem această conversație de câteva ori pe lună. Încă nu sunt foarte dese, dar sunt.
Copiii vor pentru că ne văd pe noi, pentru că au colegi sau prieteni care au sau pur și simplu pentru că au nevoie să se simtă mari.
De fapt, sunt la vârsta la care cer independență.
Pe vremea mea (vai, ce babă am ajuns!), mă simțeam independentă pentru că plecam singură în parc cu cheia de gât.
Vremurile sunt altele și din n motive și copiii nu mai au sentimentul de independență lângă noi.
‘Dar i-ai dragă telefon, ce are? Te mai relaxezi și tu. Se mai joacă și copilul cuminte. Îți cumperi liniștea. Rău nu a făcut la nimeni’, mi se spune des.
Telefonul mobil nu îl cumpăr copiilor ca să îmi ‘cumpăr’ liniștea. E ca și cum mi-ar spune soțul ‘ia cardul și nu mă mai cicăli’. E cam la fel, nu?
Știați că?
Telefoanele emit radiații electromagnetice non-ionizate și că acestea sunt o formă de energie cu frecvență joasă, dar pe care țesuturile umane o pot absorbi. Doza de energie absorbită este estimată prin rata de absorbție specifică care este exprimată în wați/kilogram corp.
Atenție! Luați în calcul când alegeți un telefon mobil:
Rata de energie pe care o absoarbe corpul! Acest lucru este menționat pe ambalajul telefonului, așa că alegeți un telefon cu SAR mic. Conform specialiștilor, cele mai nocive telefoane sunt cele care al căror SAR depășește 1 W/kg, iar cele mai sigure au valoare SAR mai mică de 0,2 W/kg.
Ce spune OMS-ul?
Organizația Mondială a Sănătății a clasificat radiația electromagnetică emisă de telefoane în categoria 2B, adică posibil cancerigen pentru oameni. Studiile făcute până acum NU sunt concludente, acestea realizându-se pe o durată de 10 ani. Urmează să se studieze pe o durată de 20 ani dacă au legătură directă sau nu.
Ce știu eu?
Dacă folosesc prea mult telefonul mă dor ochii, capul și sunt destul de chiauna. Dacă îl folosesc înainte de somn, adorm greu sau dorm agitat.
Încă de când eram gravidă știam că NU trebuie să îmi țin telefonul pe burtă sau pe lângă mine.
Cel mai sănătos este să NU dormim în cameră cu device-uri și să oprim Wifi-ul. Nu doar pentru copii ci și pentru sănătatea noastră.
Câți dintre noi însă, chiar fac asta?
Când le iau copiilor telefon?
Mi-am propus să aibă minim 10 ani, ideal ar fi după 12 ani. Dar. Nu vor merge la școală de stat. Dacă ar fi mers, cu siguranță le-aș fi luat la clasa pregătitoare. Până atunci au ceasuri Smart.
Când le voi lua telefon știu sigur că vor avea un program de control parental pe el, unde să fie blocat YouTube-ul și Google-ul pe tot ce înseamnă conținut neadecvat pentru vârsta lor.
În momentul de față copiii mei au acces o zi pe săptămână (sâmbăta mai exact), fix 30 de minute (aveau 20 până acum ceva vreme) pe tot felul de jocuri educative, testate de tati înainte. Jocurile nu sunt pe telefonul meu, ci doar pe al lui tati, pentru că el se ocupă de partea aceasta. Eu nu sunt fan jocuri și nu știu dacă m-aș descurca. Când e vorba de jocuri, copiii au nevoie de un părinte care să vorbească pe limba lor.
Până la 4 ani, NU au avut acces deloc. Și ce să vezi, nu sunt întârziați la acest capitol 🙂.
Voi când ați decis să le luați copiilor telefon mobil?
Viața e o bucurie!
Ana Maria
Apreciază:
Apreciază Încarc...