Casă lună sau ‘lasă copiii să își facă amintiri’?

noiembrie 27, 2022

iconita

Ana Maria Ivan

P 20221117 091631 1 01
‘Wow, ce frumos este la tine. Cum de ții ordine în casă așa? La mine e haos mereu și pereții sunt pictați peste tot’, mi-a spus o prietenă care a venit neanunțată, pentru că ‘era în trecere’.
Și fix remarca asta o primesc de la oamenii care vin la noi, cumva așteptându-se la cine știe ce și să spun ‘am 3 copii’.
Am 3 copii dar în haos nu am stat niciodată. Nu știu cum e să pășești pe piese de lego, deși am ditamai cutia imensă de la Ikea doar cu lego duplo. Nu știu cum e să dormi seara și în sufragerie să fie plin de jucării.
Nu las vase nespălate niciodată și nici bucătăria murdară.
De ce?
Pentru că ador să mă trezesc dimineața și să fie casa frumoasă! Fix pentru asta și DOAR pentru asta!
Nu pentru prieteni/vecini/familie care ar veni fără să ne sune înainte. Pentru că nu îmi pasă de cum vede lumea casa în care stau.
Pereți am avut și eu pictați când erau mici. De fapt un perete am ales pe care l-au pictat cum au vrut pe rând. De când Achim s-a făcut mare și și-a pierdut interesul pentru pereți, l-am văruit și gata.
P 20221117 112658 1 01

Peretele din spatele lui Achim a fost cel colorat mulți ani. Acum toți o fac la masă

Nu vă imaginați că e ușor cu 3 copii sau că a fost ușor când erau foarte mici. Dar, pentru că nu las lucrurile să se adune, nu durează mult nici să pun lucrurile la locul lor.
🌿Copiii de la noi învață!
De la mine au învățat copiii să facă curat pentru că de când au început să meargă, în joacă și cântând ‘hai să facem curat, hai să strângem tot’ pe un ton caraghios am strâns jucăriile cu ei.
Spațiul lor de joacă este sub scară și avem o regulă clară de la care nu ne abatem. Avem 5 cutii de Ikea în care punem jucăriile și când încep să le depășească facem curat în ele o dată sau de două ori pe an și le facem cadou pentru alți copii.
Chit că le strâng pe toate într-o singură cutie și le bag sub pat, dar tot nu le las în mijlocul casei, la final de zi, oricât aș fi de obosită.
P 20221118 143420 1 01

Așa arată cel mai haos

🌿Și copiii tăi încă vor să facă curat?
Bineînțeles că nu! Ce copil știți să aibă această dorință arzătoare? 🤣🤣🤣
Dar, știu că în casa noastră există reguli și responsabilități pe care le avem cu toții. Nu vă imaginați că sunt lucruri grele, ci potrivite vârstei lor. Achim are cutia unde își ține mașinuțele și nu mergem la somn până nu le punem pe toate la somn. Maria și Alexandru au lucrurile lor și sincer, cred că și el pun la loc mai mult să nu ajungă Achim la ele.. dar e bine și așa.
P 20221116 122103 2 01

Joacă dame și după strâng singuri

Cred că e greu să te apuci la 14 ani să îi spui unui adolescent ‘gata, până acum ți-ai făcut de cap dar acum te apuci să îți faci curat în cameră’, că sigur se va uita ciudat la tine.
Nu înseamnă că dacă nu le face acasă nu le va face niciodată, dar! Cred că baza și lucrurile bune se învață acasă. Ca bunele maniere și cei 7 ani de acasă.
P 20221116 091347 01

Sau ne jucăm pe tablă

Vă recunosc că pe mine mama nu m-a pus să fac nimic în casă dar și multă vreme din viața mea am avut impresia că mi se cuvin lucruri. Și greu, foarte greu m-am apucat să fac lucruri, de voie de nevoie.
Acum nu vă imaginați că e muzeu la noi. Pentru că este o casă locuită, dar este o casă curată, organizată, care să ne dea o stare de bine și de ‘iubesc căsuța asta ‘ cum o spun copiii des.
P 20221117 091631 1 01

Casa cu 3 copii NU e muzeu dar ți-e drag să stai in ea 🙂🤗

Copiii își pot face amintiri și într-o casă curată, nu doar într-un haos de nedescris. Asta cu ‘copiii nu își aduc aminte cum era casa sau ce era pus pe masă, ci doar de timpul cu mamă’, nu e reală!
Toți avem ‘gustul copilăriei’ întipărit în minte, iar  amintirile noastre au miros și gândul ne duce mereu la bunătățile făcute de mama pe care nu le găsim nicăieri deși le căutăm o viață. Corect?
Toți ne aducem aminte de mama care freca casa din scoarță în scoarță când eram copii și cu siguranță apreciam curățenia de Crăciun și cât de frumos era totul după.
Nimeni nu spune să freci baia cu periuța de dinți săptămânal sau să faci zilnic 10 feluri de mâncare, dar nici să stai cu lunile sau anii (deși copiii s-au făcut mari) cu toate împrăștiate prin casă.
Echilibrul și-l găsește fiecare, în funcție de timp, de cât muncește fiecare, de numărul de copii, de disponibilitate.
Rețetă perfectă nu este.
A noastră stă într-o casă frumoasă cu timp de joacă pentru copii.
La voi cum stau lucrurile?
Mai ales că vine acum Crăciunul…
Viața e o bucurie!
Ana Maria
\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: