Una dintre fricile cu care se confrunta mamele de baieti este fimoza. Am 2 prietene cu baietei operati de fimoza la 3 anisori. Recunosc ca nu aveam multe cunostinte despre aceasta afectiune asa ca m-am apucat sa ma documentez. La 2 luni Alexandru a facut o infectie urinara si eram deja speriata sa nu faca complicatii mai tarziu. Alexandru are 4 ani si 9 luni si Achim are un an si 10 luni si nici unul dintre ei nu a avut vreo problema.
O mamica mi-a scris cat de suparata a fost cand medicul de familie nu doar ca nu a intrebat-o daca vrea sau nu decalotare la cel mic, ci a facut-o fortat, fara acordul ei. Si nu e singura in aceasta situatie.
Stiati ca sunt bebelusi care se nasc cu aceasta fimoza, numita de medici fimoza fiziologica? Daca nu apar complicatii, aceasta se retrage pana la varsta de 3 ani.
Ce este mai exact fimoza?
Este o afectiune medicala ce impiedica retragerea completa a preputului la baza glandului. Fimoza poate fi de 2 feluri: fiziologica (nu este o boala si se retrage pana la varsta de 3 ani) sau patologica (cand devine o boala). Baieteii care fac infectii urinare sunt mai predispusi la a dezvolta fimoza in timp.
Parerile in privinta acestei boli sunt contradictorii, multi medici fiind sustinatori ai circumciziei (sau a decalotarii fortate) desi exista studii care demonstreaza ca circumcizia nu previne fimoza.
De ce apare fimoza?
1. Disproportia dintre ritmul de dezvoltare al preputului si cel al glandului penian
2. Fortarea prin decalotare inainte ca organismul sa fie pregatit
3. Inflamatii ale capului penian generate de microbi sau traumatisme
4. Malformatii ale penisului sau alte boli genitale
5. O igiena precara a penisului ce favorizeaza dezvoltarea unui mediu propice infectiilor locale
Se trateaza?
La copii fimoza este in 90% din cazuri fiziologica si trebuie tratata doar daca apar obstructionari sau disconfort la urinare. In cazurile usoare exista tratament nechirurgical. In functie de cat de afectat este glandul exista optiunea unei operatii (circumcizia sau Preputoplastia) sau a debridarii dorsale (preputul este impins in jos spre gland – operatiune nechirurgicala).
Decalotam sau nu?
Depinde pe cine intrebi: unii medici recomanda decalotarea blanda la baita, pe cand altii spun ca fimoza poate aparea tocmai pentru ca s-a produs aceasta decalotare fortata. Alegeti informat. Fiecare copil este unic si trebuie tratat ca atare. Pentru baieti am ales sa nu decalotam, ci sa ii curatam foarte bine, bland la baita zilnica.
Mergeti la control!
Daca vi se pare ca ceva nu este in regula mergeti cu copilul la consult oricand, altfel macar o data pe an este recomandat sa il vada un medic pana la varsta de 5 ani.
Multa grija si iubire!