Ce spun specialistii despre fumatul in sarcina?

de | sept. 5, 2017 | #nufumainsarcina, Proiecte speciale

Aceasta campanie a pornit de la un articol despre fumat pe care il publicasem in primavara. Datorita reactiilor primite m-am decis sa fac aceasta campanie de informare dar si de ajutor pentru femeile care fumeaza in sarcina. Nu m-am gandit nici un moment ca nu doar femeile au nevoie de aceste informatii, ci si anumite cadre medicale. Auzisem de medici care ‘dau voie’ la cateva tigari fumate in sarcina, desi nu intelesesem de ce, totusi nici eu nu cunosteam atat de multe.
 
Am fost socata cand mamicile mi-au scris ca au avut recomandarile medicilor de a nu se lasa de fumat pentru ca sevrajul nicotinic i-ar dauna copilului. Au fost mamici care mi-au scris ca desi medicul le-a spus ca este periculos sa se lase de fumat brusc, ele au facut-o si nu au intrat in sevraj si nici nu au mai simtit nevoia de vreo tigara.
 
 
Ce spune studiul de la care am pornit aceasta campanie? 

[ux_banner height=”500px”]

[text_box width__sm=”92″ position_x=”50″ position_x__sm=”50″ position_y=”50″ position_y__sm=”15″]

Sevrajul nicotinic nu afecteaza sarcina sau fatul 

Acest studiu este de fapt o analiza a literaturii de specialitate care cuprinde peste 200 de studii clinice si in care sunt urmarite efectele fumatului in timpul sarcinii asupra fatului si a mamei.

[/text_box]

[/ux_banner]

Am stat de de vorba si cu medici specialisti ca sa aflu parerea lor.
Am intrebat un medic obstetrico-ginecoloc, un medic de familie si un medic oftalmolog care este parerea lor despre efectele fumatului in sarcina asupra copilului dar si asupra mamei.

[ux_banner height=”500px” bg_color=”rgb(255, 255, 255)” bg_overlay=”rgba(190, 190, 190, 0.2)”]

[text_box text_color=”dark” width=”40″ width__sm=”99″ width__md=”76″ position_x=”95″ position_y=”50″ text_align=”right”]

DR. George Iancu

Asistent Universitar

Sectia de obstetrica si ginecologie Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”

Il puteti gasi la spitalul clinic Filantropia, 11-13, Blvd. Ion Mihalache 71117, Tel/Fax: 004 021 3188937
Bucuresti, Romania

[/text_box]

[/ux_banner]

ZS: Domnule doctor va rog sa imi spuneti ce efecte vor exista asupra fatului daca mama fumeaza in sarcina.

DR. George Iancu: Fumatul in sarcina prezinta numeroase efecte nocive si trebuie descurajat la toate pacientele gravide sau la pacientele fumatoare in perioada preconceptionala. Fumatul prezinta efecte nocive dovedite in ceea ce priveste reducerea fertilitatii atat la sexul feminin cat si masculin. In plus, in timpul sarcinii fumatul este dovedit ca reprezinta un factor de risc pentru multiple malformatii congenitale, dar creste si riscul de restrictie de crestere intrauterina, din cauza oxigenarii deficitare intrauterine a fatului, precum si riscul de avort spontan in primul trimestru sau riscurile de sangerare in sarcina, inclusiv de decolare prematura de placenta normal inserata. Decolarea prematura de placenta normal inserata reprezinta de obicei o urgenta majora care pune in pericol viata fatului si chiar si a mamei si care se soldeaza cu intreruperea cursului sarcinii si nasterea de urgenta a fatului, a carui supravietuire depinde de proportia decolarii placentei si de rapiditatea interventiei chirurgicale. Fumatul pe parcursul sarcinii creste de asemenea riscul de nastere prematura. Fumatul in sarcina prezinta prin urmare multiple dezavantaje si oprirea completa imediata a consumului de tutun trebuie recomandata tuturor gravidelor la prima prezentare la medic.

ZS: Sunteti de acord ca o gravida sa mai fumeze in sarcina (mai putin sau deloc)?

DR. George Iancu: Orice pacienta gravida la prima prezentare la medic trebuie intrebata nu doar de afectiunile concomitente pe care le poate avea, dar si despre comportamentele la risc, inclusiv despre fumat sau consumul regulat de alcool. Recomandarea ferma inca de la prima prezentare la pacientele fumatoare este de a intrerupe cat mai repede consumul de tutun din cauza multiplelor efecte negative ale acestuia asupra evolutiei sarcinii. Intreruperea brusca si completa a fumatului nu aduce niciun neajuns sarcinii, cum se invoca de multe ori de catre pacientele care incearca sa reduca treptat consumul si sfarsesc de multe ori prin a fuma o cantitate mai mica de tigari, dar pe intreg parcursul sarcinii. Sarcina reprezinta de asemenea o oportunitate foarte buna de renuntare la consumul de tutun pe termen lung, fapt benefic nu doar pe perioada sarcinii, dar si la distanta pentru sanatatea fumatoarei.

ZS: Afecteza sevrajul nicotinic sarcina sau fatul daca mama se lase brusc de fumat?

DR. George Iancu: Nu exista evidente medicale suficiente care sa dovedeasca existenta unui sevraj nicotinic la pacientele care intrerup brusc fumatul in sarcina. De asemenea nu exista beneficii la pacientele care intrerup treptat fumatul in sarcina comparativ cu cele care renunta brusc.

[ux_banner height=”500px” bg_color=”rgb(255, 255, 255)” bg_overlay=”rgba(190, 190, 190, 0.2)”]

[text_box text_color=”dark” width=”40″ width__sm=”99″ width__md=”76″ position_x=”95″ position_y=”50″ text_align=”right”]

DR. sinziana istrate

Asistent Universitar, Medic Primar, Doctor in medicina

Spitalul Universitar

[/text_box]

[/ux_banner]

ZS: Cu ce complicatii sau afectiuni oculare se pot naste copiii nascuti prematur?

DR. Sinziana Istrate: Copiii prematuri (in special cei nascuti sub 31 saptamini si greutate sub 1250 grame) pot dezvolta retinopatie de prematuritate, afectiune bilaterala ce poate merge, netratata, pana la cecitate (orbire). In multe din cazuri poate determina complicatii ca dezlipire de retina, miopie, strabism, ambliopie sau glaucom. Este datorata lipsei de formare a vaselor retiniene in periferie , proces ce se definitiveaza in ultimele saptamani de gestatie, retina fiind lipsita astfel de oxigen si nutrienti. Alte afectiuni oculare frecvente la copiii nascuti prematur includ : miopia, strabismul, reducerea sensibilitatii la contrast si defecte de camp vizual. (Blencowe, Hannah, et al. „Born too soon: the global epidemiology of 15 million preterm births.” Reproductive health 10.1 (2013):S2; O’Connor, A. R., C. M. Wilson, and A. R. Fielder. „Ophthalmological problems associated with preterm birth.” Eye 21.10 (2007): 1254.)

ZS: Afecteaza in vreun fel fumatul in sarcina?

DR. Sinziana Istrate: Exista o proportie semnificativa de afectiuni medicale ale nou nascutului asociate cu fumatul in timpul sarcinii printre care si afectiuni oculare importante (anoftalmia- absenta globului ocular, microftalmia – glob ocular mic, insuficient dezvoltat, strabism, hipoplazia nervului optic- nerv optic insuficient dezvoltat) .

[ux_banner height=”500px” bg_color=”rgb(255, 255, 255)” bg_overlay=”rgba(190, 190, 190, 0.2)”]

[text_box text_color=”dark” width=”99″ width__sm=”100″ width__md=”93″ position_x=”95″ position_y=”50″ text_align=”right”]

DR.  Mihaela Carmen Sora

Medic specialist medicina de familie

Cabinet medical individual
Str. Drumea Radulescu, 16-18

[/text_box]

[/ux_banner]

ZS: Afecteaza fumatul in sarcina fatul si cum?

DR. Mihaela Sora: Fumatul in sarcina expune nu doar mama, ci si fatul la o cantitate foarte mare de substante nocive, dintre care cele mai cunoscute sunt nicotina si monoxidul de carbon. Astfel, pe langa deficitul de oxigen cu care se confrunta micutul in burtica mamei,el este impiedicat sa primeasca nutrientii de care are nevoie pentru o crestere si o dezvoltare normala.
Cele mai intalnite consecinte ale fumatului sunt avorturile spontane, nasterile premature,greutatea mica la nastere, malformatiile cardiace, afectiuni respiratorii, iar mai tarziu se constata si un IQ scazut datorita unei proaste oxigenari in timpul vietii intrauterine.
Nu doar in timpul sarcinii este important sa fie oprit fumatul. Cuplurile care se pregatesc sa conceapa un copil trebuie sa stie ca substantele toxice pe care tigarile le aduc in corp scad fertilitatea, ovulul fecundat ajunge cu greu in uter, existand riscul sa se produca sarcini ectopice sau placenta praevia.

ZS: Ce recomandati pacientelor care fumeaza in sarcina sa faca?

DR. Mihaela Sora: In mod categoric recomad oprirea fumatului cel putin in timpul sarcinii si alaptarii! Sfatuiesc toate viitoarele mamici sa se alimenteze corespunzator, sa gandeasca pozitiv, sa ia decizia inteleapta de a asigura conditii optime de dezvoltare somatica si neurologica pentru bebelusii din burtica, iar daca au nevoie de sustinere, sa apeleze cu incredere la medicul de familie!

Informatii detaliate despre cum afecteaza fumatul in sarcina fatul dar si mama, puteti citi AICI.

Multa grija si iubire!

[ux_banner height=”500px” height__sm=”300px” bg=”3901″ bg_size=”orginal” bg_overlay=”rgba(0, 0, 0, 0.31)” bg_pos=”0″ effect=”sparkle”]

[text_box width__sm=”100″ width__md=”62″ scale__sm=”85″ position_x=”5″ position_x__sm=”50″ position_x__md=”5″ position_y=”10″ position_y__sm=”20″ position_y__md=”5″ bg=”rgba(11, 11, 11, 0.87)”]

AFLA DESPRE FUMATUL IN SARCINA

[/text_box]

[/ux_banner]
[ux_banner height=”90px” bg_color=”rgb(255, 255, 255)”]

[text_box position_x=”50″ position_y=”50″]

PARTENERI MEDIA

[/text_box]

[/ux_banner]
[row col_style=”dashed” col_bg=”rgba(3, 236, 224, 0.79)” v_align=”middle” h_align=”center”]

[col span=”4″ span__sm=”12″ align=”center”]

[logo img=”4033″ hover=”zoom” link=”https://www.programsamas.ro/”]

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″ align=”center”]

[logo img=”4034″ hover=”zoom” link=”http://teavasilescu.ro/” target=”_blank”]

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″ align=”center”]

[logo img=”4061″ hover=”zoom” link=”https://www.siblondelegandesc.ro/”]

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″ align=”center”]

[logo img=”4060″ hover=”zoom” link=”https://www.cristinaotel.ro/”]

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″ align=”center”]

[logo img=”4035″ hover=”zoom” link=”http://www.frunzaresc.eu/” target=”_blank”]

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″ align=”center”]

[logo img=”4100″ hover=”zoom” link=”https://www.cocktaildeviata.com/” target=”_blank”]

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″ align=”center”]

[logo img=”4101″ hover=”zoom” link=”http://gracefulstyle.net/” target=”_blank”]

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″ align=”center”]

[logo img=”4121″ hover=”zoom” link=”http://www.funparenting.ro/” target=”_blank”]

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″ align=”center”]

[logo img=”4218″ hover=”zoom” link=”http://carmenradu.ro/” target=”_blank”]

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″ align=”center”]

[logo img=”4131″ hover=”zoom” link=”https://acasacumami.ro/” target=”_blank”]

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″ align=”center”]

[logo img=”4132″ hover=”zoom” link=”http://daddycool.ro/” target=”_blank”]

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″ align=”center”]

[logo img=”4154″ hover=”zoom” link=”http://www.noidoisibebe.ro/” target=”_blank”]

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″ align=”center”]

[logo img=”4159″ hover=”zoom” height=”90px” link=”http://www.florinabadea.ro/” target=”_blank”]

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″ align=”center”]

[logo img=”4192″ hover=”zoom” height=”90px” link=”http://pisicapesarma.ro/” target=”_blank”]

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″ align=”center”]

[logo img=”4217″ hover=”zoom” height=”90px” link=”http://www.crestemsicalatorim.com/” target=”_blank”]

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″ align=”center”]

[logo img=”4364″ hover=”zoom” height=”90px” link=”https://www.andressa.ro/” target=”_blank”]

[/col]

[/row]

roz picioare@05x
zanana
viata e o bucurie

Ținute realizate de idyllicstore.com

Foto surprinse de Alina Dobrovolschi

Ultimele articole