Cel mai bun probiotic natural (rețeta de chișleag)

februarie 21, 2023

iconita

Ana Maria Ivan

Compress 20230221 200340 0647

Cel mai bun probiotic natural (rețeta de chișleag)

Am copilărit la țară, într-o casă construită de bunica mea când bunicul era pe front. Dormitorul ei era unit cu cel al bunicului de o sobă mare, ce avea cuptor dar și loc de făcut chișleag, căci deasupra sobei stăteau bunătățurile. Și tot de acolo furam din oalele de lut smântâna de deasupra iaurtului de casă. Nici prin cap nu îmi trecea că voi ajunge să fac și eu acasă.

Ce este chișleagul? Lapte prins făcut din lapte nefiert, însă. Se folosește lapte de vacă, capră sau bivoliță.

Cum se prepară acesta?

Se toarnă laptele trei sferturi în borcane și se țin într-un loc călduț, la nu mai mult de 25 de grade, căci grabeste coagularea laptelui înainte de a se forma smântâna, dar nici scăzută pentru că întârzie închegarea laptelui și îl amărăște.

Laptele stă câteva zile până se formează smântâna care se va lua separat, apoi iarturile formate vor sta în frigider până ce vor fi consumate.

Compress 20230221 200340 0889

Știați că?

Chișleagul făcut în casă este cea mai bună sursă de probiotice și prebiotice.

Probioticele sunt microorganisme utile care ajută la sănătatea unui mediu intern sănătos, indiferent daca aceasta are ca locatie tractul gastrointestinal sau vagin. Acestea contribuie în mod esențial la menținerea unei flori intestinale echilibrate și dezvoltarea stării generale bune de sănătate.

Probioticele sintetizează vitaminele la nivelul intestinului, întăresc sistemul imunitar și împiedică formarea compuşilor toxici şi cancerigeni

Iaurt sau lapte acru?

Iaurtul și laptele acru se deosebesc prin modul în care sunt fermentate. Iaurtul este creeat folosind bacterii termofile (temperaturi de peste 40 ºC), preferând temperatura mai ridicată decât cea obisnuită, comparativ cu cel al laptelui prins produs din bacterii mezofile, care functionează optim la o temperaturã mult mai scãzutã (temperaturi cuprinse între 16 și 40 ºC).

Numeroase studii au demonstrat că iaurtul, chefirul și chișleagul furnizează organismului probiotice naturale care pot preveni eficient disbacterioza intestinală și refacerea mucoasei intestinale.

Am două luni deja de când merg la piață Duminica și din 2 litri de lapte de țară, am chișleag și smântână făcute în casă pentru toată săptămâna, pentru toată familia. Și sănătos și bun! Să mai spun și că este mult mai ieftin decât orice produs de pe piață cu cea mai mare eficiență?

Sunt curioasă dacă știați de el și dacă l-ați făcut vreodată în casă?

Viața e o bucurie!

Ana Maria

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: