Asta mi-a sunat azi in cap la sfarsitul Conferintei ‘Primele 1000 de zile din urmatorii 100 de ani’.
Scopul si dezbaterile au avut un unic subiect: educatia timpurie a copiilor si profesionistii viitorului.
Copiii sunt Viitorul! De modul in care ii educam depinde baza societatii.
Am asistat la 3 paneluri care au avut un cuvant comun: Impreuna!
Societatea civila, mediul privat si institutiile statului inseamna acest IMPREUNA. Doar cand cele 3 vor lucra impreuna pentru binele copiilor, atunci lucrurile se vor schimba cu adevarat.
Stiati ca?
85% din creier se dezvolta in primii 5 ani de viata
Trebuie sa schimbam mentalitati si sa schimbam modul in care facem lucrurile: noi ca parinti, educatorii la modul in care prezinta scoala, statul cu ce ofera in sistemul educational si companiile private cu cerintele pe care le vor avea la angajare.
‘Pregatim copilul pentru scoala sau pregatim scoala sa primeasca copilul?‘, Mircea Geoana, presedinte ASPEN Institute.
‘Cele mai frumoase gradinite sunt in cartierele bogate. Hai sa schimbam acest lucru. Toti copiii merita o gradinita frumoasa. Toti sunt egali‘, Gelu Duminica, director Agentia Impreuna.
In cadrul conferintei s-a propus un proiect nou in care sa existe variante pentru mamicile care vor sa se intoarca mai repede la serviciu: sa creasca numarul de crese si gradinite la nivel national. Degeaba vor exista legi in care vom trimite obligatoriu copilul la gradinita de la 5 ani daca nu sunt locuri.
Copiii care merg acum la crese si gradinite vor avea meserii inca neinventate!
Traim intr-o era tehnologizata si foarte curand o buna parte din meseriile existente vor fi inlocuite de roboti.
Cum facem sa prevenim asta?
‘Sa invete poezii pe de rost si sa stea cuminte in banca este o mentalitate ce trebuie schimbata. Copilul nu trebuie sa stea cuminte in banca!’, Gelu Duminica, director Agentia Impreuna.
Cand e pregatita mintea copilului pentru educatie?
‘Nu trebuie sa mergi la scoala pentru a primi educatie!’ Mark Alter, profesor la Universitatea din New York.
Cine a fost primul: oul sau gaina?
Cu ce incepem educatia: cu parintele sau copilul?
‘Pentru a reusi in viata copiii au nevoie de: Stabilitate emotionala, Autonomie, Atasament, Libertate, Limite.’, Lucian Ciolan, Decan al Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Universitatea Bucuresti.
Toate incep acasa. Parintele e baza! Parintele este primul care educa!
Cresa, gradinita, scoala ar trebui sa fie o prelungire a educatiei de acasa.
Mamelor ar trebui sa li se permita sa fie creative, sa se poata educa de acasa in timpul concediului de crestere al copilului si chiar sa lucreze part-time, fara ca acest lucru sa intervina cu indemnizatia luata de la stat.
Mamele ar trebui sa aiba posibilitatea de a alege daca vor sa se intoarca mai devreme la serviciu fara sa fie conditionate de intrebarea ‘Unde si cui las copilul?’.
‘In foarte multe gradinite de stat o grupa are si peste 40 de copii cu un singur educator si cateodata si ingrijitor. Numarul copiilor intr-o grupa ar trebui micsorat.’, Gelu Duminica.
In cadrul conferintei s-a vorbit mult de spre ce facem cu copiii mici care au parinti sau bunici: cum ii ajutam si cum ii putem educa de la varste mici.
Dar unde ii bagam in acest program pe copiii care nu au pe nimeni? Cum ii ajutam in acest program pe copiii abandonati?
Puterea lui IMPREUNA ar trebui sa ii includa si pe ei.
Pentru ei se zbate cu toate fortele Lajos Kristof cel care a infiintat Mentor in Romania.
Mentor in Romania este singurul program de a acest tip din Europa si merita sprijinul institutiilor de stat si internationale . Copiii abandonati NU au parinti, copiii abandontati au MENTORI cu ajutorul nostru. Oricine poate dona ce suma isi doreste pentru a ii ajuta in acest sens. Donatiile se pot face AICI.
Pe 8 Iunie va invit la Teatrul Evreiesc de Stat unde se joaca ‘Spectacolul Caritabil Alice in Tara Minunilor‘ si unde voi urca si eu pe scena alaturi de oameni minunati pentru a le fi aproape copiilor de care toata lumea uita.
Va puteti inregistra participarea AICI indiferent ca sunteti persoana publica sau nu, institutie de stat sau privata.
Copiii abandonati sunt ai nostri, ai tuturor!
Doar IMPREUNA putem schimba ceva!
Mai multe despre conferinta de azi puteti vedea AICI
Conferinta a fost organizata de Ministerul Educatiei Nationale, Romania2019.eu, Unicef, Ready NationRo, ASPEN Institute Romania si Centrul Educatiei si Dezvoltare Profesionala StepByStep.
Vrem o schimbare? Doar IMPREUNA o putem face!
Multa grija si iubire!