Ciorba de loboda, salata si afumatura, acrita cu zeama de varza

de | feb. 6, 2021 | Rețete cu iubire

Sunt o mare ciorbareasa. Ador ciorbele acre, foarte rar imi plac supele dulci sau supele crema (dar si acolo, prefer retetele mele 😁).
Nu a fost mereu asa. In copilarie nu stiu daca am mancat de doua ori, mama fiind disperata ca intr-o casa unde se manca ciorba, fie-sa spunea ‘nu’.
Nici prin adolescenta nu am mancat prea des. Abia pe la 30 de ani am descoperit cat de bune sunt, DACA sunt bine facute.
Nu vreau sa ma laud, o face sotul oricum care spune ca nimeni nu face ciorba mai buna ca mine, dar fac niste ciorbe super delicioase.
Anul trecut mi-au iesit pentru prima oara si cea de rata si cea de curcan (timp sa am sa scriu retetele).

IMG 20210205 WA0033 01

Ieri am fost la piata si cand am vazut loboda, mi-am zis ‘a mea esti’. Nu este o reteta deloc grea, dar e nevoie sa fii pe faza. 

Ce ingrediente sunt necesare
2 morcovi
Un pastarnac mic
O felie de telina
Un ardei iute (optional, noi punem foarte putin si restul il papam la masa)
6 fire de ceapa verde (da un gust minunat)
O salata intreaga
O legatura de loboda
Coaste afumate sau orice afumatura va place
Un litru de zeama de varza acra
2 oua
Apa clocotita

Intr-o oala am pus la calit ceapa verde taiata mic cu doua linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece, apoi am adaugat radacinoasele si la sfarsit carnea. Peste toate am adaugat un pic cate un pic din apa clocotita.

20210206 134137 01

20210206 134210 01

Am lasat la fiert pana cand carnea a fost moale dar si radacinoasele.
Am adaugat zeama acra, data printr-un clocot si am mai lasat 20 de minute la fiert.

20210206 133823 01

Am adaugat salata taiata marunt si dupa inca 10 minute am adaugat si ouale batute si le-am amestecat cu telul pentru a se face zdrente. Dupa alte 10 minute, am pus si loboda si am stins aragazul dupa 3 minute.

20210206 133740 01

📌Trucul e ca loboda sa fie pusa ultima si sa nu fie lasata pe foc mai mult de 3 minute pentru ca va deveni amara.

20210206 133707 01

O nebunie de culori

20210206 195031 01

Carnita o fac bucatele

20210206 195139 01

Si pun ciorba deasupra 

20210206 195227 01

Si cu smantana

La masa, noi adaugam si smantana. Lui Achim ii pasez toate in robot si o papa ca o crema.
Noi facem foarte des aceasta ciorba, deseori si la masa de Paste, pentru a nu face doar miel. Este o ciorba fresh, usoara si satioasa in acelasi timp.
Nu va puteti imagina ce mirosuri au fost in bucatarie si nici cu cata pofta am mancat-o.

Stiati aceasta reteta? Si voua va place loboda?

Multa grija si iubire!

roz picioare@05x
zanana
viata e o bucurie

Ținute realizate de idyllicstore.com

Foto surprinse de Alina Dobrovolschi

Ultimele articole