Concluzii din vacanța în Kavala (buget, taverne, plaje)

august 21, 2021

iconita

Ana Maria Ivan

P 20210808 194341 01
El voia Turcia, all inclusive și burta la soare.
Apoi am stat de vorbă să îi explic de ce nu este pentru noi și de ce cu aceiași bani am pleca dublu ca perioadă, la greci.
Fricile lui erau așa: dacă casa închiriată nu arată ca în imagini (adică să fim serioși și la hotel ne-am luat țeapă), dacă gazda ne va pune bețe în roate și mai ales frica de drumul de 10 ore cu toți 3 copii mici în mașină).
Apoi am venit cu argumente clare:
☀️All inclusive (oriunde ar fi) NU este pentru noi. Toți din familie mănâncă puțin și nu înțeleg risipa de mâncare (tone peste tone de mâncare. Care să înțelegem arată genial, toate acele baruri cu mâncare delicioasă, ce arată grozav, dar totuși care nu se mănâncă nici pe jumătate, restul ajungând la gunoi sau refolosită în diferite feluri de mâncare. Știu ce vorbesc am lucrat 2 ani într-un hotel de 5 stele). Am experimentat o singură dată all inclusive în Kemer acum 12 ani, hotel de 5 stele. Genială mâncarea. Dar, din 7 zile am stat doar două, bine că plătisem all inclusive. De plictiseală mi-am luat tot felul de excursii.
P 20210813 200922 01

Priveliștea superbă pe care o vedeam zilnic

☀️Piscine peste piscine. Daaaa, resorturile arată într-un mare fel, mai ales cele foarte mari, unde ai nu știu câte piscine și parcuri de plimbat. Dar! Eu vreau mareee și plaje, care nu se compară ca frumusețe. Piscine găsești și la noi, Therme e fix la 5 minute de casa mea. Nu văd de ce aș bate atâția kilometri să stau la piscină. Nu mai vorbesc că este mult mai sănătoasă baia în apa de mare.
☀️Stai în resort și cam atât. Priveliști frumoase și locuri de vizitat ai doar în anumite părți din Turcia (zic Turcia că iar ne certăm că mă iau de bulgari 😬),(cum este Bodrum sau Marmaris, care din păcate au fost năpădite de foc). În partea cu Antalya deși găsești multe excursii externe (raftingul se face la 2 ore de mers cu autocarul de resorturi, atv-ul se face prin câmp de nisip plin de praf, parcurile loc acvatice din Antalya sunt iar la 2 ore cu autocarul – și știu asta pentru că eu le-am încercat, nu sunt pentru copii mici).
☀️7 zile vs. Perioadă mai lungă cu aceeași bani! Da și bugetul este de luat în considerare, pentru că ce sa vezi banii nu cresc în copaci. Ai noștri cel puțin.
P 20210808 164402 01

Casa închiriată din Kavala

După toată argumentele mele, soțul a cedat și am ales o casă de închiriat din Kavala. Detalii despre casă v-am pus AICI (în luna septembrie este liberă, pentru mămicile care mi-au scris că nu au găsit).
Noi am plecat pentru 12 nopți. Drumul a fost mult mai ușor de făcut și la dus și la întors (chiar mai ușor) decât ne-am așteptat. Copiii au fost minunați, logic că au fost și momente grele, doar eu ca om mare nu mai puteam pe drum, dar ei. La întoarcere am făcut opriri la 2 ore. Despre drumul de mers spre Kavala am scris AICI. La întoarcere am fost singurii din vama Makaza spre Bulgaria, am stat fix 2 minute! La vama la Ruse am stat 40 de minute (cu tot cu taxă de pod, control pașapoarte și formular completat pentru carantină). Până pe 2 septembrie avem de stat în carantină, putem ieși dacă sâmbăta viitoare facem PCR.
P 20210808 103333 01

Pe drum au dormit

Bugetul 📒
Toată vacanța ne-a costat 3500 euro. Se poate și mai puțin, în funcție de nevoi, plăceri, casa aleasă.
1500 euro a fost casa închiriată pe 12 nopți. O casă de 140 mp, cu 3 dormitoare, 2 băi, living, bucătărie și curte, toate cu priveliște la mare. (Nu știu vreun hotel care să îmi fi oferit asta, la banii ăștia pe undeva).
2000 de euro ne-a costat: mâncarea, benzina, taxele și ceva cadouri pentru cei dragi.
Diminețile am mâncat acasă, iaurturi, cornuri, cafea, sanvișuri, cereale cu lapte (toate luate de la magazinul de pe strada noastră sau Lidl).
Prânzul (dar și cina era la fel ca și cost) ne-a costat în funcție de tavernă între 27 euro și 50 euro (pentru toată familia). Meniul a fost cam la fel: caracatiță, calamar, pește proaspăt, tzatziki, dovlecei, câte un pahar de vin și unul de bere, apă. Deci pe zi am dat între 70 și 100 euro.
Cadourile pentru acasă au costat 180 de euro. Am luat ulei de măsline, cutii de biscuiți, halva, măsline.
Să vă mai spun că mofturosul Achim a mâncat cot la cot cu frații! Plus ce am adus pentru o cititoare de pe blog (detalii găsiți AICI dacă participați la concurs!!).

Tavernele din Kavala
Au fost 3 taverne care ne-au plăcut tare mult:
Apadiki, cea de pe strada pe care locuiam dar și cea mai scumpă. Foarte bună mâncarea cu excepția calamarilor prăjiți (nu au fost deloc pe gustul meu) dar au cel mai bun bouyourdi.
P 20210818 203436 01

La taverna scaunelor colorate

Taverna cu scaune colorate de lângă cofetăria Alladin din centru (nu mi-a rămas deloc numele în cap), cu mâncare foarte bună. (Pun poze cu ea).
Taverna Apiko din port cu pește extraordinar proaspăt. (Pun poza, pentru că nici la ea nu mi-a rămas numele).
Mâncarea este delicioasă, indiferent că ești fan carne sau mai degrabă vegetarian, nu există tavernă în care să nu găsești ceva pe plac.
O singură tavernă în Xinthia (și singura la care am mâncat în acest oraș) ne-a arătat că se poate prost și la greci. Nu stiuuu cum..
Plajele din Kavala
Am fost. Am văzut. De unele chiar ne-am bucurat mai multe zile. De la început vă spun că descrierea este una subiectivă, în funcție de nevoile noastre.
Ce am luat în considerare pentru plajă?
Nisipul fin. Nu vreau să stau ‘încălțată’ la plajă și nici nu vreau să aud ‘auci, mă doare’. Da, și copiii pot fi încălțati, dar pentru mine plaja înseamnă plimbări cu picioarele adânci în nisip, castele și mesaje scrise cu piatra.
Apa să fie caldă și puțin adâncă pentru copii. Bine, aș vrea să spun și pentru mine, pentru că nu știu să înot.
O terasă/bar/orice pe plajă de unde să pot lua gustărele, fructe, înghețată și mâncarea de la prânz.
Cabine de schimbat/duș/toalete sunt MUSAI! Nu vreau să stau cu stresul că minimum de igienă nu îl am.
Saltelele sau baldachine și distanțate suficient. NU îmi place îngrămădeala! Nu are legătură neapărat cu vremurile pe care le trăim dar am nevoie de spațiu și intimitate și să nu aud toate discuțiile celor din jur.
Ce mi-a plăcut?
Pe primul loc este plaja Batist.
P 20210812 103749 01

Superbă apa din Batis

Are tot ce avem nevoie din lista mea, unde mai pui că are și mențiunea de BlueFlag, însemnând că are salvamar, plajă și apă curată, plus alte mențiuni faine.
Mi-a plăcut mult faptul că are și verdeață și loc de odihnă la umbra palmierilor, înghețată foarte bună, deși la capitolul mâncare ar putea fi mai diversificați.
Pentru cei interesați au și 2 piscine (știți că nu sunt fan), una pentru copii și una pentru adulți.
Plaja este la 10-12 minute de centrul vechi, într-un golf foarte frumos cu verdeață. Intrarea costă 6 euro de adult și 4 de copii, dar pentru jumătate din sumă primești cupon pe care îți poți folosi la bar.
Cel mai mult aici am fost.
Ce mi-ar fi plăcut să aibă în plus?
Saltele mai confortabile și/sau Baldachine cu pat
Nea Iraklitsa
O plajă lungă și lată și aerisită, dar cu mașina parcată destul de aproape de locul în care alegi sa stai.
IMG 20210809 WA0031 01

Așa dormeau la prânz toți 3

Nouă ne-a plăcut patul baldachin care era poziționat fix unde începea apa. Pentru noi a fost ideal să doarmă copiii la prânz la umbră fix pe plajă.
Accesul și paturile au fost gratuite de luni până joi,  în wkend fiind 50 euro (minimum consumației de fapt).
Tosca
Deși citisem că este una dintre preferatele turiștilor, noi am stat fix 5 minute cât să ne decidem să megeem la Batis înapoi.
Puțin prea aglomerata și prea mare pentru gustul nostru. Intrarea este 3 euro de persoană și au și pachete de 30  euro (cu o masă și băuturi incluse).
Amollofoi
Mergi cam 40 de minute până la Nea Peramos. Aici sunt mai multe golfulețe, unele sălbatice, altele foarte populare.
Cele de fițe sunt le plaja Amollofoi unde găsești mai multe tipuri de terase, puse una lângă alta pe toată lungimea plajei.
Foarte foarte aglomerate, cu saltelele unele lângă altele. Efectiv nu exista nici un fel de distanță (intimitate) între ele, poate doar să treci. Nu am stat nici aici când am văzut marea de oameni.
De altfel, aici găsești plaje foarte frumos amenajate, pe stilul celor de fiță din Mamaia. Cu siguranță pe placul tinerilor și al cuplurilor, deși am văzut și multe familii cu copii.
Ce îmi place la greci?
Voia lor bună!! Toți sunt foarte amabili, de la oamenii de pe stradă care zâmbesc la cei din taverne care știu să te facă să mănânci cu poftă. Au atât de multă voie bună, zâmbete pe față, chef de viață că te molipsești!
Viteza cu care ești întâmpinat cu apă rece când te așezi la tavernă, la deserturile din partea casei (am mâncat multă înghețată) și până la amabilitatea cu care îți mulțumesc, toată lumea te face să înțelegi ce înseamnă omenia și cum ar trebui să decurgă orice ieșire la restaurant. De ce nu se poate și la noi?
Relaxarea lor de a face lucrurile! Faptul că nu te simți grăbit, nu vezi pe nimeni nervos, nu auzi claxoane și înjurături și te fac să fii într-o altă lume. Lumea aia mai bună de care toți povestim dar nu o oferim.
P 20210817 191002 01

Apeductul din Kavala

Grecii își pun în valoare istoria și arhitectura, pe care o respectă: superbă cetatea Kavalei, castelul și Apeductul, adevărate lecții pentru cum au grijă de ele. Nimic nu este lăsat în paragină sau lăsate de izbeliște.
P 20210813 200927 01 1

Apusul din cetatea veche

P 20210811 201956 01

P 20210817 181813 01

P 20210815 123305 01

Mi-a plăcut să avem în curte deopotrivă măslini, un smochin și viță de vie, care ne-au bucurat și privirile și papilele gustative.
Dacă mi-a lipsit ceva?
O ciorbă acră! E singurul lucru de care mai aveam nevoie să fie perfect. Că na, sunt româncă și ador ciorbele.
La anul? Vreau 3 săptămâni și cu siguranță plec cu borșul de acasă 😬😬😬. Cu siguranță am fost și norocoși și am știut să și alegem. Nu renunțăm la hotel pentru câteva zile, dar sigur pentru vacanța MARE alegem o casă închiriată!
Ce recomandări îmi faceți pentru anul viitor?
Viața e o bucurie!
Ana Maria
\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: