Asteptarea unui bebelus este plina de entuziasm si bucurie, dar poate fi si coplesitoare din punct de vedere financiar daca nu te pregatesti din timp. Un mic bebelus va aduce schimbari majore dar si cheltuieli mari. E greu sa iti faci bugetul pentru un bebelusĀ in primul an. Toate sunt scumpe si multe dintre ele, mai mult decat necesare. Cine stie, poate in curand vor veni bancile in ajutorul nostru cu un credit pentru nou nascuti.
Care sunt costurile pentru un bebelus in primul an de viata si unde se vor duce banii?
Am creat un calculator (pe care il gasiti mai jos) cu care mi-am dorit sa vin in ajutorul vostru cu toate
lucrurile de care ar putea avea nevoie un bebelus. Unele sunt optionale (pentru cine si le doreste), o parte din ele nici eu nu le-am luat. Calculatorul are doua segmente. In primul segment se afla cheltuielile fixe pe care o sa le faceti inainte de a veni bebelusul, iar in al doilea segment sunt cheltuielile lunare.
Aceste cheltuieli sunt orientative si trebuie sa tineti cont si de alte aspecte pe care le considerati relevante pentru situatia voastra. Nu uitati ca pe langa costuri pot interveni si reduceri de buget (cum ar fi in cazul in care ramaneti acasa prenatal). Aveti grija si la fluxul monetar (cash flow) pentru a nu fi surprinsi cand veti afla ca primele indemnizatii vin dupa 2 luni de cand ati depus dosarul la stat. Asa ca luati-le din timp pe toate si veti trece cu bine peste aceasta perioada.
Timpul ne arata ca evoultia cheltuielior este una dinamica. Un studiu facut in SUA scoate in evidenta ca in ultimii 50 de ani unele chletuieli au ramas constante ca procent din total insa altele au devenit mult mai importante, iar per total suma necesara cresterii unui copil a crescut considerabil. Daca acum suntem mult mai atenti la ce sume cheltuim cu alimentatia, hainele si alte lucruri diverse, in contra partida alocam bugete din ce in ce mai mari pentru sanatate dar si pentru educatia copiilor. Se ajunge la aproximativ 18% din bugetul alocat sa se duca in zona educationala spre deosebire de doar 2% acum 50 de ani.
[visualizer id=”5274″]
[visualizer id=”5275″]
Ce trebuie sa faceti?
Introduceti manual suma pe care va doriti sa o cheltuiti (sau deja ati cheltuit-o)Ā la fiecare produs pe care va doriti sa il luati. Se va calcula automat suma totala pe fiecare categorie, iar la sfarsit veti avea suma totala. In fiecare rubrica este introdusa o suma relativa care poate fi schimbata.
Sper sa va ajute in alegerile voastre.
[CP_CALCULATED_FIELDS id=”6″]
ApreciazÄ:
ApreciazÄ Ćncarc...