Cu sau fara masca la scoala? Recomandarile OMS si cum (nu) se poarta in alte tari

de | sept. 21, 2020 | Viata cu copii

Mi-a scris Delia, mamica lui Andrei de 9 ani si Mihai de 11 ani, asa:

‘Draga Zana,

Stiu ca tu nu ai copiii la scoala, dar efectiv nu stiu incotro sa merg. Andrei si Mihai nu mai vor la scoala. Sunt 2 copii sanatosi, fara probleme de sanatate de-a lungul timpului. Imi spun ca se sufoca cu masca. La scoala i-au tinut si 3 ore fara sa ii lasa se ia o inghititura de apa, ca sa isi schimbe masca dupa aceea. Nu au voie sa iasa in pauze pentru ca domnul director nu isi ‘asuma’ ca ei sa se imbolnaveasca. Stau 5, 6 ore la scoala in banci.
Erau atat de entuziasmati de scoala. De la prietene stiu ca nu e in toate scolile la fel. Se simt prizonieri fara catuse.
Spune-mi, ce putem face pentru copiii nostri?’

Mesajul e mult mai lung, am sintetizat ce mi-au scris si alti parinti, dar si ce am citit pe grupuri.
Recunosc ca ma bucur ca Maria anul acesta nu merge la scoala. Si nu stiu ce as fi facut in acest caz.
Copiii au nevoie de interactiune, de o viata normala si NU toti copiii simt aceasta masca la fel.

Ce recomanda OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii?) si UNICEF?
Ei spun ca masca este interzisa inainte de varsta de 5 ani si ca este obligatorie DUPA varsta de 12 ani! Intre 6 si 11 ani, o recomanda in anumite cazuri.
Acestia spun ca este suficient ca profesorii sa o poarte si sa stea la un metru distanta de ei.

Am cautat informatii sa vad ce se intampla in alte tari si am gasit asa:

Anglia
Guvernul englez a declarat ca purtarea mastii este recomandata atunci cand se merge in interiorul scolii dintr-o cladire in alta sau pe holuri unde nu se poate tine cont de distantare, dar ca nu este nevoie de purtat in clase.
Intreband prietenele cu copii din Anglia daca acestia le poarta la ore, mi-au spus ca este la libera alegere. Ca unii copii poarta dar ca cei mai multi nu.

Franta
Copiii intre 11 si 18 ani care se intorc la scoala trebuie sa poarte masca si sa pastreze distanta sociala. Nu se poarta la ora de sport sau la ora de masa.

Germania
Un singur teritoriu (land) din 16 poarta masca obligatorie pentru copii in scoli.
In celelalte 15 landuri copiii nu poarta masca la ore, ci doar in pauze pe culoare.

Italia
Copiii peste 6 ani sunt obligati sa poarte masca in incinta scolii, cu exceptie pentru pauza de masa, sport dar si cand raspund profesorilor la ora. In anumite zone din Italiamamicile mi-au scris ca scoala le permite cat stau in banca (daca bancile sunt la un metru distanta) sa isi dea mastile jos si doar cand merg in pauze, la baie sau la tabla sa si le puna.

Spania
Copiii peste 6 ani vor purta masti la scoala. Cei sub 6 ani nu vor purta si nu vor avea voie sa se amstece cu cei mai mari. Acestia trebuie sa pastreze distnta de 1.5 m.
Mamicile mi-au scris ca copiii le poarta incluisv la ora de sport, motiv pentru care unii parinti nu ii lasa la ora de sport.

Personal, nu vad de ce ar trebui sa o poarte in timpul orelor, atata timp cat stau la distanta unii de altii sau au geam intre ei.
Cred ca mastile pot fi purtate corect, in timpul pauzelor asa cum o fac si adultii la birouri.
Aceiasi copii ies in parcuri, pe strada, se tin de maini, se imbratiseaza, se vad la zilele de nastere ale colegilor, dar la scoala trebuie sa stea departe. Scoala ar trebui sa fie un mediu placut si relaxant, acum au un factor in plus de stres.
Mi se pare doar mie ca este absurd?

(Multumesc mamicilor Ioana, Joahna, Celia, Mira, Brandusa si Maria pentru efortul de a imi raspunde la toate mesajele mele).

Multa grija si iubire!

PS: masca Mariei este de pe mascutavesela.ro si a purtat-o doar pentru poza. Momentan nu o duc in spatii unde ar trebui sa o poarte.

roz picioare@05x
zanana
viata e o bucurie

Ținute realizate de idyllicstore.com

Foto surprinse de Alina Dobrovolschi

Ultimele articole