Cum invatam copilul sa stea in scaunul auto (tips&tricks)  

octombrie 13, 2019

iconita

Ana Maria Ivan

20191002 101203 02 scaled

‘Copilul meu nu sta in scaun. Plange pana vomita, asa ca il tin in brate. In definitiv unde este mai in siguranta?’

Am vazut acest mesaj de mii de ori.
Inteleg foarte bine frustrarea mamei cand copilul urla in scaun. Cand esti in masina si nu esti sofer, ai gasit ‘solutia’. Dar daca ai fi singura cu copilul in masina? Ai conduce cu el in poala? Sa nu mergi niciodata, nicaieri nu este o solutie. Sa il lasi sa urle pana vomita nici asta nu este o solutie.
Am 3 copii si 3 situatii despre cum ai mei s-au obisnuit in masina.

Ce putem face cu bebelusii de cateva luni?

Ai nascut si ai un bebe mic si delicios cu care vrei sa te plimbi la munte, la mare sau sa ajungi la un restaurant.
Urcati toti in masina, il pui pe bebe in scaunul lui si el incepe sa urle.
Tu te uiti cu drag si incepi sa ii explici ca este pentru siguranta lui. Daaa, sigur, el va intelege. Este o gluma desigur. Ce solutii sunt?

Obisnuieste-l incet in scoica, zilnic!
Chiar daca nu plecati nicieri, ia scoica in casa sau coboara la masina si petrece zilnic cate 5 – 10 minute cu el in scoica. Ii vorbesti, ii canti, il dragalesti si il lasi sa se obisnuiasca cu ea.
Pe zi ce trece va fi ma usor.
La Maria aveam scoica in casa si o puneam in ea zilnic cat eu ii cantam. Usor, usor s-a obisnuit cu acest scaun si drumurile noastre au devenit mai usoare atunci cand plecam undeva. Atat de usoare ca la 6 luni am plecat cu ea in Thassos cu masina.

Ce sa faci cand copilul depasteste varsta de un an?

Daca ca bebelusi nu ati reusit sa ii obsinuiti si deja depasesc varsta de un an, copilul ingelege mai bine decat credeti cum stau lucrurile.
E si normal ca daca pana la aceasta varsta nu a stat deloc sa refuze cu cat creste. Uitati-va cati adulti refuza sa o faca..

1. Exemplul personal este cel mai important
Nu ii puteti spune copilului ca trebuie sa isi puna centurile, daca mama care sta langa el NU le are!
Copiii imita ce facem noi, in toate! Un copil care a crecut observa tot ce se intampla in jurul lui si va vrea instinctiv si el sa faca ce faca parintii. Doar sa o faca parintii. Urmariti videoul!

2. Nu porniti masina daca nu are toata lumea centura
Plecand de la exemplul personal daca cel mic tot nu vrea in scaun si centuri ii putem explica ca masina nu porneste pana cand nu are toata lumea centura pusa.
Ideal ca primele drumuri sa le aveti catre un parc, o petrecere sau un loc in care copilul vrea sa ajunga, pentru a nu il minti si a ii spune ca aveti nevoie de ajutorul lui pentru a ajunge acolo. Doar cu centura bine pusa.

3. Jucati jocuri in casa cu masini si centuri puse imaginar
Copiii adoara joaca si asa invata cel mai bine. Daca au imaginatie va puteti juca in casa tot felul de jocuri in care ei sunt pilotii sau voi si in care toata lumea are centura.
Va puteti juca jocul si in masina, pe loc, in parcare.
Maria si Alexandru se joaca des in masina mea sau a lui tati astfel de jocuri.

4. Mergeti la cumparaturi sa isi aleaga singur scaunul
Daca este la varsta la care intelege acest lucru, luati-l cu voi la magazin. Ideal ar fi sa alegeti unul cu scaune auto ce au trecut testele de siguranta la impact.

5. Incepeti cu drumuri scurte
Va fi greu si pentru bebe/copil si pentru voi sa incepeti cu drumuri lungi.
Totul tine de obisnuinta, rutina si exemplu parintilor.

Ce se poate intampla intr-un accident?

De tinut minte!
Alegeti scoica (ai nevoie de una deja pentru cand iesi din spital, exista solutii) sau scaunul (asta mai ales dupa varsta de un an) impreuna cu copilul si in functie de masina pe care o aveti.
Copilul trebuie sa stea bine pozitionat in scoica si sa nu vina cu capul in barbie, existand pericolul de asfixiere.


Timpul petrecut de bebelusi in scoica este de maxim 40 de minute, apoi facuta o pauza.
Este interzis sa lasi bebelusul de cateva luni fara supraveghere in scaunul auto.
Producatorii nu recomanda sa folositi scoica pe post de carucior (daca nu are si acest lucru ca si indicati. Singurul model pe care il stiu 2 in 1 este cea de la Doona plus pe care o am si eu la ACHIM).

Nu toate scaunele de pe piata au si certificari serioase de la producatori!
Atentie la Scaunele after-market!
Cautati scaune originale si nu fake-uri, pentru ca si aici gasiti astfel de produse cu licenta de vanzare, fara sa fie vazute de vreo testare in materie de siguranta.
Din luna august a fost emis Cod Rosu pentru cateva modele ce sunt retrase urgent de pe piata europeana, fiind un real pericol pentru copii, iar la noi se vand fara problema!

1. Modelul se numeste Lionelo Jasper. Este vorba despre un scaun auto omologat conform standardului R44/04 din grupa I, II and III (9-36 kg). Problema depistata este legata  tetiera, zona care nu confera protectia necesara capului copilului, putand rezulta ranirea grava a acestuia in caz de impact.
Acesta e motivul pentru care acest scaun auto a fost raportat ca fiind nesigur, tara raportoare fiind Olanda.
2. Avionaut Glider ( Tara Raportoare: Slovacia): In caz de impact, centurile nu pot fi desfacute cu usurinta, rezultand probleme la descarcerare. neconform cu standardul de omologare R44.04
3. Chipollino Comp (tara raportoare: Slovacia): risc de rupere a carcasei de plastic si risc de deplasare mare a zonei capului in caz de impact, putand rezulta leziuni extrem de severe. Neconform cu standardul de omologare R44.04
4. Coto Baby Jazz (tara raportoare Slovacia): Risc crapare carcasa in caz de impac, cu lezare severa zona capului si descarcerare ingreaunata in caz de impact
5. Concord X-Bag (Tara Raportoare Slovacia)- Produs neconform cu standardul de omologare R44-04 (risc lezare zona capului si coloana cervicala in caz de impact)
Informatiile sunt preluate de pe site-ul Siguranta-auto-copii.ro unde gasiti mult mai multe informatii.

Este interzis prin lege sa mergi cu copilul in masina fara scaun adecvat varstei, conform Hotararii de Guvern nr. 11/2015 care amendeaza soferul cu 5 puncte amenda in valoare de 487,5 RON si 3 puncte penalizare!
Prea putin din punctul meu de vedere.

Verificati-va scaunele cu specialisti acreditati!
Daca sunteti zilele viitoare la BabyBoom, aflati ca Centrul SigurantaAutoCopii va asteapta de joi, 17 octombrie cu cele mai bune scaune auto testate si cu sesiuni GRATUITE de CarSeatCheck oferite de Experti Cerificati IOSH in SigurantaAutoCopii! 

Pe pagina ADAC puteti verifica usor daca scaunul cumparat a fost testat sau nu. Puteti citi mai multe si despre alte teste care se fac AICI.

Voi cum i-ati convins pe copiii vostri sa stea in scaun?

Multa grija si iubire!

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: