Se spune ca oamenii pozitivi sunt mai fericiti. Or fi gasit ei reteta minune sau doar modul in care privesc viata ii ajuta sa fie mai fericiti? Poate gandirea pozitiva sa iti influenteze cu adevarat viata?
Creierul nostru poate fi ‘ajutat’ sa gandeasca pozitiv chiar si in cele mai grele situatii, tot ce va trebuie este o motivatie.
EXERCITIU
Faceti un mic exercitiu in fiecare zi: tineti un jurnal in care sa va notati la inceputul zilei 3 lucruri pozitive (poate fi doar un singur lucru la inceput) pe care va doriti sa le realizati in ziua respectiva, de exemplu: sa radeti mai mult (cu sotul, copilul sau singura), sa dansati, sa faceti miscare, sa beti mai multa apa si exemplele pot continua. Important este sa gasiti un lucru pozitiv care va incarca de energie buna si va da o stare de bine, astfel incat la finalul zilei sa treceti mai usor peste greutatile de peste zi.
Pentru multi poate parea ca fiind superficiala ideea de a ‘parea’ fericit atunci cand in ziua respectiva de fapt iti vine sa urli de neputinta. Realitatea este ca nu toata lumea se naste cu aceasta gandire pozitiva. Ea trebuie exersata pana ajungi in punctul in care sa simti cu adevarat acele lucruri. Asa ca, chiar daca la inceput vi se pare lipsit de sens acest exercitiu, nu va dati batute si incercati-l cel putin 7 zile si abia apoi decideti daca mergeti mai departe cu el sau nu.
Gandirea pozitiva nu este despre a te minti singur sau de a te pacali ca viata este mai usoara, ci despre ati stimula modul in care poti rezolva greutatile intr-un mod pozitiv si constructiv. Nu inseamna ca daca de maine zambesti mai mult tantrumurile copiilor vor disparea sau maldarul de haine se va spala singur, ci este despre a te ajuta pe tine sa iti confere relaxarea si buna dispozitie de care ai nevoie pentru a face lucrurile mai usoare atat pentru tine cat si pentru cei din jurul tau. Realitatea nu o poate schimba nimeni, modul in care actionam depinde doar de NOI.
Te ajuta mai mult daca stai imbufnata toata ziua sau daca tipi la cei din jur? Nu! Din contra, atitudinea negativista poate provoca boli. Nu atitudinea in sine, dar un om suparat pe viata este mai predispus sa faca un atac cerebral sau un infarct decat un om care ia lucrurile asa cum vin si le rezolva cu zambetul pe buze. Gandirea pozitiva ajuta la vindecarea organismului conform studiilor.
Cercetatorii declara ca neurostiinta* ne controleaza viata in proportie de 95%.
In gandirea pozitiva nu inseamna ca iti reprimi furia, supararea sau pornirea de a plange. Gandirea pozitiva te ajuta sa constientizezi ca treci printr-un moment prost, ca iti gasesti ‘sacul de box‘ si ca dupa ce ai scos sentimentele negative si incarcatura sufleteasca, poti cauta solutii la problema intampinata.
Care sunt beneficiile asupra sanatatii?
1. Tine depresia departe.
2. Ajuta la insanatosirea organismului in perioade de convalescenta.
3. Intareste sistemul imunitar. Dalai Lama spunea: ‘Este dovedit stiintific ca atunci cand o persoana se confrunta in mod constant cu furia, teama, ura sau emotii negative similare, ea literalmente iti devoreaza sistemul imunitar’.
4. Nu se spune degeaba ca frumusetea vine din interior. Persoanele pozitive radiaza, sunt mai relaxate si mai linistite.
5. Traiesti mai mult
Oamenii se incarca prea mult de greutatile zilnice, de rutina si lucruri care de fapt nu au valoare. Toti alergam dupa timp sau bani, uitand sa ne oprim si sa ne bucuram de prezent.
Nu uitati ca Mahtama Ghandi a spus: ‘Omul este produsul gandurilor lui iar el devine ceea ce gandeste.’
Viața e o bucurie!
Ana Maria
PS: neurostiinta* este ansamblul stiintelor creierului (neurobiologia, psihofiziologia, psihobiologia, neuroetologia, neuropsihologia, neurofilozofia etc.).