Cum iti poti ajuta copilul sa il pronunte pe R (exercitii)

de | feb. 18, 2021 | Viata cu copii

Tin minte si acum ce cosmaruri aveam in copilarie sa il pronunt pe R. Am fost un copil care a inceput scoala la 6 ani si cateva luni si eram cea mai mica din clasa. Toata lumea il spunea corect pe R, eu nu.
Maria a inceput sa il spuna pe R acum 5 luni, la 5 ani si 9 luni. Alexandru (4 ani si 6 luni) il spune pe R de cateva saptamani. Maria stie sa faca diferenta intre R si L, Alexandru inca nu.
Recunosc ca nici nu ne-am stresat si nu am stat sa vedem cand si cum vor incepe sa il spuna. Pana cand Maria a venit de la gradinita intr-o zi si mi-a spus ca toti colegii il spun pe R si ei nu ii iese si se simte prost. Atunci, ne-am apucat in joaca, de exercitii. Bineinteles, cu Alexandru pe langa noi.

Primul pas

Mai intai ne-am ocupat de articularea sunetului si de cum se aude. Pentru aceasta am folosit intens varful limbii in cerul gurii si toti cei ai casei, il exersau pe R.
Ce trebuie sa faceti:
Invatati-i pe cei mici sa tina buzele si dintii intredeschisi si cu partea posterioara a limbii sa atinga cu marginile laterale dintii de sus, pana la canini.Tineti cont ca limba sa fie fixata la expulzarea aerului, ea vibrand intre alveole si dinti.Vibratia trebuie sa fie localizata la nivelul varfului limbii. Repetati pana le iese celor mici.
Noi am repetat cateva saptamani bune.

Al doilea pas

Cat mai multe cuvinte sau propozitii cu R exersate
Robot, rama, ranjet, rata, ruina, rubin, rac, randunica.

1. Rica nu stia sa zica rau, ratusca, ramurica.
Rica a-nvatat sa zica rau, ratusca, ramurica

2. Racul este croitor
Mester mare silitor
Coase fuste la ratuste
Basmalute la broscute
3. Randunica Rodica repeta versuri rapid si raspicat.

4. Fata fierarului Fanica face fasole fara foc.
Fierbe fierul fierarului fiert in fiertura fierbinte.

Cel mai important este sa faceti totul in joaca! Daca copiii se simt stresati nu vor mai accepta sa faca aceste exercitii.
Noi am exersat cu Maria la dorinta ei, cate 10 minute de maxim doua ori pe saptamana, cand isi aducea aminte. Cu Alexandru nu am exersat direct dar repeta si el dupa sora-sa.
Maria l-a spus pe R dupa doua luni si ceva de exersat. Iar la doua luni dupa ea, a inceput si Alexandru.

Joaca multa, exercitii si R-ul prefect va iesi!
Voi il spuneti pe R?

Multa grija si iubire!

roz picioare@05x
zanana
viata e o bucurie

Ținute realizate de idyllicstore.com

Foto surprinse de Alina Dobrovolschi

Ultimele articole