Cum reușesc sa îmi păstrez greutatea de la 17 ani

noiembrie 8, 2021

iconita

Ana Maria Ivan

FB IMG 1636394465475 01
‘Ce bine arati. Parcă ești o puștoaică’, îmi spun multe mămici când mă văd pe stradă.
‘Doat atât mănânci tu?’, m-a intrebat ieri o mămică pe Instagram când am postat farfuria cu mâncarea mea.
O bună parte din școală mi s-a spus Olive, pentru că eram prea slabă. De la 16 ani m-am învârtit între 50 și 52 de kg la o înălțime de 1.67. Am purtat măsură 34 de când mă știu și multe lucruri mi le cumpăr și acum de la raionul de fetițe 😬.
La 20 de ani m-am angajat hostesa la un restaurant unde se gătea demențial. Acolo am mâncat cele mai bune croisante și chifle cu semințe sau ierburi, toate făcute acolo, proaspete și calde. În cele 6 luni cât am lucrat am luat 12 kilograme! Enorm! Nu vreau să îmi imaginez cum ar fi fost dacă mai rămâneam multă vreme 🙄.
P 20210911 151154 01 2 01

Vara aceasta

Nu m-am simțit bine deloc cu acele kilograme în plus și purtând măsură 36-38! În acea perioadă am încercat toate variantele posibile de slăbit: de la diete la pastile din plante și ceaiuri. Nimic dar nimic NU a mers.
FB IMG 1636374264959 1

În 2006, cu 12 kg în plus

FB IMG 1636374544928

În 2007 cu forme 

🍁Cum am reușit să slăbesc și să păstrez aceeași greutate?
Teoria o știm cu toții: să mâncăm puțin și rar și să alegem produse sănătoase.
Dar noi trăim în țara lui ‘mananca tot din farfurie’ și unde porțiile sunt imense, că doar suntem generoși.
🍁Știați că?
Stomacul nostru are nevoie de cantitatea de mâncare care ne încape într-un pumn (pumnul fiecăruia 🙂).
Francezii și cei din țările asiatice au rata cea mai mică a oamenilor supraponderali. De ce? Cantitatea face diferența.
P 20211106 192152 01

Cât mănânc la o masă

După ce am citit diferite cărți despre diete, ce face rău și că nu, cum să mănânc sănătos, mi-am format propria ‘dietă’ care nu este o dietă cu un stil de viață, unde mănânc orice, la orice oră, fără reguli. Dar ca să ajung aici, în primul rând mi-am ajutat stomacul să se micșoreze. Ați auzit bine! Stomacul este singurul organ flexibil din organismul nostru, care se mărește sau se micșorează în funcție de cât mâncăm.
Inelul gastro funcționează doar pentru o scurtă perioadă de timp dacă tu ești obișnuit să mânanci mult. Ca să poți schimba acest lucru, nu inelul te ajută, cât obișnuința de a mânca puțin și des.
Ce am făcut concret?
În anul în care  am slăbit, am reușit să dau cele 12 kg în 12 luni! Nu este important cât de repede le dai, ci cât de sănătos te păstrezi în timp. Stomacul are nevoie de timp să se micșoreze și să se obișnuiască cu schimbarea cantității. Te poți simți demotivată dacă alergi să slăbești până la vară și te apuci de asta în martie.
Primele 3 luni (asta se întâmpla acum aproximativ 14 ani)
Sunt cele mai grele!
Am renunțat la zahăr și pâine, pe acestea nu le-am mâncat deloc în această perioadă. Singurul dulce era luat din fructe sau miere. Eu ador pâinea și cel mai greu la ea mi-a fost greu să renunț.
Am schimbat farfuriile mari cu unele mici și deși erau pline erau de fapt jumătatea dintr-o farfurie mare.
Nu am ciugulit între mese. Tot atunci am renunțat la fast-food (la care am mai făcut 3 excepții în sarcină cu Maria, când aș fi mâncat doar burgeri).
Nu o să vă mint, prima lună a fost teribilă. Îmi era foame nonstop. Dar mâncam morcovi cruzi, mere sau pepene (fiind vară atunci când am început).
Singurul sport pe care l-am făcut atunci, era să merg pe jos 2 ore pe zi. Atunci mă ajuta că nu aveam mașină și era drumul meu de la serviciu și înapoi, zilnic.
FB IMG 1636394528673 1 01

La prima sarcină cu Maria dar și la celelalte două am luat între 7 și 9 kg

🍁După primele 3 luni
Am reintrodus pâine și zahărul, dar corpul meu deja era obișnuit fără ele, astfel că le mâncăm rar și în cantități foarte mici.
Ca să vă faceți o idee dintr-o prăjitură iau maxim 2 lingurițe și acum. Nu mă abțin să mănânc ci am senzația de sațietate foarte repede.
🦋Foamea pornește de la creier, ca și senzația de sațietate.
Știți de ce spune medicul ‘mancati puțin, încet și des’? Pentru că atunci când mâncăm repede informația de la stomac în creier că suntem sătui ajunge mai greu. Și ni se pare că ne săturam greu, cu mult.
Nu degeaba românii se ridică de la masă ghiftuiți, că altfel simt că nu au mâncat.
‘Când mi-e foame scot tot frigiderul’, mi-a spus o prietenă. 🙂
Este suficient să scoți o farfurie mică, să o umpli pe acea și să mănânci încet. Dar acest lucru se va face în timp, mâncând doar așa.
📍De ținut minte! Nu stați nemâncați până nu mai puteți! E prima regulă. E normal să vrei să devorezi tot atunci când ți-e ‘foame de lup’.
După primele 6 luni deja organismul meu s-a obișnuit așa ai mâncatul puțin și des este a devenit un stil de viață.
Mănânc orice la orice oră, pentru că mănânc puțin.
Mănânc dulce rar, pentru că nu îmi cere organismul. Pâine mănânc doar atunci când întind ceva pe ea. Nu o mănânc la supe sau ciorbe, nu o mănânc la fripturi cu garnitură.
🦋Dieta de a ține post?
De când mă știu nu mi-a fost niciodată foame dimineața și mama mereu mă certa pentru asta. Dimineața o încep cu un pahar de apă, Probiotic și cafea. Prima masă de obicei o am la ora 13, 14. Doar în vacanțe mănânc dimineața și atunci, prefer fructele. A doua masă și ultima este între orele 18-19, pentru că atunci papă copiii noștri.
Mănânc ORICE, fără nici un fel de restricție, dar dau organismului ce îmi cere. Nu mănânc spre exemplu prăjituri doar pentru că am în casă, dacă nu am poftă. Mâncatul fără să îți fie foame sau pentru că am primit prăjituri sau pentru că nu vreau să se arunce, este cel mai toxic pentru organism. Dacă am mânca doar când ne este foame și doar până ne săturam, nu am avea probleme cu kilogramele în plus.
Nu mănânc de supărare sau furie, iar un gol pe care oamenii îl umplu într-un mod nociv.
Acesta a fost și secretul meu în sarcini, când am luat la fiecare între 7 și 9 kg. Nu m-am chinuit deloc, nu mi-a fost mai foame decât de obicei și nu am prea avut ce să dau jos.
Diete? Rețete magice? Ce vă ajută pe voi? Importante NU sunt kilogramele atât timp cât voi vă simțiți bine! Însă dacă nu ești fericită, găsește voința de a găsi ce te motivează să te admiri în oglindă 🤗
Viața e o bucurie!
Ana Maria
\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: