Andreea are 16 ani si este insarcinata in 6 luni. In satul in care locuieste, exista multe adolescente insarcinate, iar profesorii sunt obisnuiti cu situatia aceasta.
Locuieste cu mama ei și cu sora cea mare, care are si ea un copil. Traiesc singure, tatal lor parasindu-le de mici. Casa in care locuiesc este situata la marginea unui sat, fara canalizare sau asfalt si este compusa dintr-o camera si o bucatarie, fara grup sanitar interior. Ca ea, inca alte sute..
Educatia sexuala a fost si inca este un mare bau bau pentru parinti. Cat de mult conteaza bagajul emotional si experienta personala atunci cand devenim parinti? Este bine sa lasam educatia copiilor nostri in mainile altcuiva? E nevoie de educatie sexuala obligatorie in scoli?
Cu totii suntem diferiti din mai multe puncte de vedere: de intelegere, de perceptie, de dezvoltare. Unii dintre noi au nevoie de carti sau cursuri pentru a invata cum sa le vorbeasca propriilor copii despre sex iar altii o fac pur instinctual. Nici unii si nici altii nu o fac gresit, atat timp cat tin cont de niste lucruri:
1. Varsta potrivita pentru fiecare lucru invatat nou. Sunt copii care abia spun mama si tata si parintele vine sa ii povesteasca despre sex, vagin si penis..
2. Dezvoltarea emotionala a fiecarui copil in parte. Fiecare copil se dezvolta in ritmul propriu. Unii copii au curiozitati mai devreme decat altii. Nu ii tratati pe toti la fel.
3. Limbajul potrivit varstei si dezvoltarii sale. Daca unii sunt ceva mai maturi pentru varsta lor si pot asimila cunostiinte mai repede si mai devreme, altii nu sunt deloc pregatiti pentru asta. Transmiteti mesajul pe intelesul copilului vostru, nu asa cum ati vazut ca face X sau Y pentru copilul lor. Se poate ca pentru copilul vostru, acel mod sa NU se potriveasca.
4. Tineti cont de personalitatea copilului vostru. Unii sunt mai sensibli, mai timizi, pe cand altii sunt mai deschisi catre lucruri noi, asa ca tineti cont si de personalitatea lor si in functie de asta alegeti modul in care le transmiteti ideile.
5.Construiti inca de la inceput o relatie de incredere cu copilul vostru. Doar asa copilul va fi receptiv la ce aveti de transmis.
6. Comunicati zilnic cu copilul vostru, incepand cu cele mai ‘mici’ lucruri. Asa va veni la voi sa va impartaseasca si lucrurile ‘mari’ din viata lui.
Atentie: parintiilor carora le este frica sa vorbeasca cu proprii copii, le este frica de fapt de lipsa unei relatii dintre ei si copiii lor.
Ce trebuie sa stie copilul?
1. Invata-l sa se proteje de atacuri si abuzuri sexuale, indiferent de termenii pe care ii folositi, el trebuie sa stie ca nimeni nu are voie sa ii atinga partile intime cu exceptia voastra la baita.
2. Invata-l sa va ceara ajutorul ori de cate ori nu se simte in siguranta.
3. Invata-l sa nu-si arate sau sa nu-si atinga partile intime in public
4. Nici el nu are voie sa atinga partile intime ale altcuiva
5. Sa nu vorbeasca cu persoane pe care nu le cunoaste
6. Despre ce este avortul. Incepand cu varsta de 10 ani in Belgia copiii citesc in clasa Scrisoarea bebelusului avortat catre mama sa. Aceasta ii face sa fie mult mai constienti ca AVORTUL nu se face ca metoda de contraceptie.
7. Care sunt metodele de contraceptie, discutie care ar trebui sa aiba loc dupa varsta de 10 ani cu orice copil.
Ce spune programa pentru educatia sexuala in scoli, care se vrea a fi obligatorie? In momentul de fata exista un document PROPUS, initiat de OMS si Unicef, NU exista inca varianta finala, dar care a fost aprobata peste tot la fel.
Va trec doar cateva din lucrurile propuse de catre OMS si adoptate in multe state:
– este o ‘nevoie noua’
– in America exista educatia sexuala de Tip1 (care merge pe ideea de abstinenta si despre cum sa spui ‘Nu’ si pe programul de Tip 2 Ce include abstinenta ca OPTIUNE, discutandu-se mai mult despre contraceptie.
– in Europa (si vor introdusa si la noi) educatia din scoli este o educatie sexuala de tip HOLISTICA Tip 3, adica pentru CRESTEREA PERSONALA, educatia sexuala fiind o SURSA PENTRU IMBOGATIREA personala ca individ. Nu se va vorbi de abstinenta NICI MACAR CA OPTIUNE!!
– In 2001a fost publicata STRATEGIA Regiunii Europene a OMS privind sanatatea sexuala si reproductiva (la noi a venit tarziu). Strategie ce isi doreste sa INCURAJEZE adolescentii cu privire la toate aspectele legate de sexualitate si reproducere pentru a face fata problemelor in mod satisfactor si responsabil.
– In 2009 UNESCO a publicat 2 volume ‘Ghidul tehnic privind educatia sexuala)
– Tot in 2009 Consiliul Polulatiei a publicat si el un manual de educatie sexuala, numit ‘Un curricculum pentru fiecare: indrumari si activitati pentru o ABORDARE UNIFICATA a sexualitatii, a GENULUI,HIV si drepturilor omului’.
Programa pe categorii de varsta.
0-4 ani
Eu am doar o intrebare. Ii invatam sa faca diferenta intre secret ‘bun’ si ‘rau’. La 4 ani?
Nu exista secret bun!
‘Bucuria de a-ti atinge propriul corp’ – asta invata la fiecare categorie de varsta.
6-9 ani
Invata despre influenta pozitiva a sexualitatii asupra vietii (nementionand nicaieri ca asta se face DUPA O ANUMITA VARSTA!!!)
Deci ii spunem unui copil de 6-9 ani ce fain e sexul, fara sa ii spunem ca nu este pentru aceasta varsta sau de ce e bine sa astepte pana mai tarziu.
Si asa… ajungem la Andreea, adolescenta de 16 ani care creste un copil. Asa cum se intampla deja.
Care este scopul educatiei sexuale?
Nu sa ii invatam sa astepte? Nu sa ii protejam de sexualizarea precoce?
Ce vreau sa va spun? Cartile, specialistii sau scoala NU vor putea face in locul vostru lucrurile mai bine cu copiii. Toate au rolul lor, dar voi ca parinti nu le veti putea pune in practica daca relatia voastra cu copilul vostru este inexistenta. Nimeni nu poate explica mai bine si vorbi mai bine cu propriul copil ca parintele!
Da, lucrurile s-au schimbat mult fata de cum am copilarit noi. Baza in schimb, este aceeasi: sta in noi!
Voi ca parinti stabiliti cand si cum le veti vorbi copiilor vostri despre sex, denumiri anatomice, protectia intimitatii, autostimularea si multe altele despre acest subiect.
NU scoala trebuie sa ne invete copiii despre educatia sexuala, ci ea poate aduce doar completari. Educatia sexuala nu ar trebui sa fie despre pozitiile sexuale. Ar trebuie sa fie despre igiena, protejare, boli. Scoala nu ar trebui sa ii incurajeze prin aceste ore de educatie sexuala sa experimenteze cat mai devreme, ci sa aduca un specialist psiholog care sa stea de vorba cu copiii si sa le explice de ce este bine sa astepte pana cand vor fi pregatiti emotional pentru un astfel de pas. La orele de educatie sexuala ar trebui sa fie inclusi parintii, psihologii si medici ginecologi care sa povesteasca despre riscuri si traume (fizice sau psihice) atunci cand lucrurile sunt incepute prea devereme. Despre aceste lucruri nimeni nu vorbeste prea multe.
Educatia sexuala trebuie inceputa acasa, locul in care copilul se simte in siguranta. De la parinte copilul va invata ca sexul nu inseamna doar pozitii diferite, ci implicare emotionala si afectiva, responsabilitate si maturitate.
La aceasta concluzie nu am ajuns doar eu, ci si un grup de specialisti care au observat ca in Ontario s-a dublat numarul de mame tinere in 10 ani, de cand a fost introdusa educatia sexuala. Astfel ca ei au intrebat de ce mai bine nu organizeaza cursuri pentru parinti ca sa isi educe copiii.
Sursa originala o gasiti aici completa aici:
‘In Ontario the rate of unwed mothers giving birth is twice what it was ten years ago. Some feel that as many as 50 percent of teen-age brides are pregnant on their wedding day. One newspaper claimed that ten Toronto girls a week go to Quebec for abortions. In the United States it is reported that 6,000 babies were born out of wedlock last year to girls under fifteen.
….
Why not educate parents on what and how to teach their own children? Many parents would welcome this. It would maintain the important parent-child relationship, preserving the structure of the family unit. It would also make possible the suiting of the instruction to the child’s individual needs, something the parent would understand better than someone who has not lived with the child. The ideal place to teach these matters is in the home.’ (LOCUL IDEAL DE INVATARE ESTE ACASA!)
Cei mai mari sustinatori ai educatiei sexuale in scoli sunt oamenii care spun ca deja o fac acasa, ca nu isi mint copiii, ca vorbesc cu ei de la varste mici. Acum intreb si eu, daca deja o fac, de ce mai au nevoie sa se faca si in scoala?
Pro sau contra educatie sexuala in scoli?
As vrea sa ne spunem parerile intr-un mod constructiv, fara cearta, macar o data!
Sexul este despre iubire, nu despre pozitia ‘lingurita’! Pastrati-le inocenta cat mai mult timp.
Multa grija si iubire!