Anumite afecțiuni cu care copiii se pot naște pot fi prevenite de către mamicile care îi poartă timp de 9 luni.
Anul trecut am lansat prima campanie antifumat adresată femeilor însărcinate care nu pot sau nu își doresc să se lase de fumat. Stând de vorbă cu foarte multe dintre ele, am realizat că majoritatea nu conștientizează pericolul la care se supun pe ele dar și pericolul la care își supun copiii.
Am rugat-o pe Roxana Cozubaș, medic specialist oftalmolog, să îmi povestească cum pot fi afectați copiii ce se nasc din mame fumătoare dar și ce afecțiuni pot dezvolta copiii care au lângă ei mame fumătoare.
Roxana Cozubaș: ‘În afară de cancerul de plămâni și alte afecțiuni ale căror poze le vedem ilustrate pe pachetele de țigări, fumatul poate avea repercursiuni și asupra copiilor născuți sau încă în burtica mamei.
Se știe că fumătorii sau cei care trăiesc alături de un fumător sunt expuși la un risc de 2-6 ori mai mare decât nefumătorii pentru a dezvolta DMLV (degenerescență maculară legată de vârstă), o afecțiune care, din momentul instalării, nu mai regresează ci, în cel mai bun caz, are o evoluție lentă. Când fumați în prezența copiilor, ganditi-va că îi expuneti la un risc foarte mare de a dezvolta anumite afecțiuni la vârsta adultă.
În plus, nu puține sunt cazurile în care copiii fac conjunctivite alergice din cauza expunerii la un părinte fumător. Fumul de țigară poate să ducă la apariția și dezvoltarea unui sindrom de ochi uscat, atât la copilul expus, cât și la părintele care fumează.
Femeile care fumează în sarcină pot da naștere, din cauza toxinelor transmise prin placentă, unor copii prematuri, cu probleme oftalmologice uneori grave – retinopatie de prematuritate, strabism și afectarea nervului optic (care poate duce, în timp, la glaucom). Aceste afecțiuni pot ajunge și la pierderea ireversibilă a vederii, uneori chiar dacă se intervine la timp.
Un studiu desfășurat în SUA a arătat că mamele care fumează în timpul sarcinii au un risc de a da naștere unui copil cu strabism cu 26% mai mare decat cele care nu fumează, ajungând până la 90% mai mare pentru cele care fumează peste 10 țigări pe zi.
Se pare că fumatul în ultimul trimestru de sarcină are potențial mai dăunător la nivel ocular, decât cel desfășurat în primele 2 trimestre. Este foarte important să luați în considerare și fumatul pasiv, care poate atinge un nivel impresionant atunci când partenerul de viață este un fumător înrăit.
Nu în ultimul rând, fumatul duce la dublarea riscului de a dezvolta cataractă, principala cauză de orbire care poate fi prevenită.’
Dacă vă doriți să vă lăsați de fumat dar nu știți cum sau nu puteți singure și aveți nevoie de ajutor, există câteva variante care vă sunt la îndemână, sunt gratuite și le puteți încerca de acasă: programul Renunțîn2 sau Sfaturi despre cum să vă lăsați de fumat.
Dacă aveți o prietenă si nu știți cum să o ajutați să treacă peste acest hop, aceste SFATURI vă pot fi de folos.
Toată campania o găsiți AICI.
Pe Dr. Roxana Cozubaș o găsiți la Clinica Ocuvista – telefon programări 0741.033.566.
Multă grijă și iubire!
Bibliografie:
http://www.allaboutvision.com/smoking/infographic.htm