Idei de meniu cu preparate fara gluten

noiembrie 1, 2018

iconita

Ana Maria Ivan

20201007 123929 01

Cand am inceput seria meniurilor de pranz si cina mi-a scris o mamica ca ea ar avea nevoie de idei de meniu fara gluten.
M-am interesat in primul rand care-i treaba cu acest gluten, ce este el mai exact si cum afecteaza dieta unui copil sau adult.
Parerile despre eliminarea glutenului din alimentatie sunt impartite.
La adulti NU este recomandat sa se renunte la gluten doar daca exista probleme cu boala celiaca sau intoleranta la gluten diagnosticata.

Ce este glutenul?
Este o proteina care se gaseste in structura naturala a unor cereale.

Intoleranta la gluten se manifesta prin: balonare, dureri abdominale, episoade de diaree, rani in cavitatea bucala, dermatita herpetiforma.
Dieta fara gluten ajuta la scaderea inflamatiei din organism.

Ce inseamna sa renunti la alimentele cu gluten?
1. Inseamna ca mananci mai multe grasimi decat fibre
2. Produsele fara gluten pot ingrasa
3. Exista studii care spun ca cei care urmeaza dieta fara gluten, in timp, au carente de fier, calciu, vitamina B3, B1 si B12

3 Idei de mic dejun

1. Terci de ovaz

Adaugati in terci  fructe uscate, nuci si scortisoara daca va place.

2. Omleta cu legume

2 oua cu ciuperci, ardei gras, ceapa alba si branza slaba.

3. Smoothie cu fructe

Iaurt fara gluten, fructe de sezon (sau fructe congelate) mixate bine. Puteti adauga si o lingurita de miere.

3 Idei de pranz

1. Quesadilla de pui

Gasiti in comert lipiile deja facute fara gluten. Adaugati branza mozarella data pe razatoare,  bucatele de pui usor trase la tigaie inainte, fasole rosie (eu folosesc de la conserva).

2. Salata de ton

Ton de la conserva, salata verde, telina si morcov tocat. Optional amestecat cu maioneza.

3. Somon cu legume

Somon la gratar cu legume la abur sau fierte. Ca optiune puteti folosi si orez salbatic simplu sau cu legume.

3 Idei de cina

1. Taitei cu lapte

Folositi taitei de orez cu lapte dulce.

2. Clatite fara gluten

Folositi faina de grau, o banana, praf de copt si praf de bicarbonat, ulei de cocos topit,  lapte vegetal. Mixati totul si apoi prajiti in putin ulei. Adaugati topinguri de fructe sau mancate simple.

3. Budinca din orez cu lapte

Se fierbe o cana de orez integral in doua cani de apa.  Dupa ce orezul absoarbe toata apa  adaugati 2 cani de lapte de soia, o lingura de miere, 3 linguri de fulgi de ovaz fara gluten si o lingura de migdale zdrobite.

Mancati fara gluten?

Multa grija si iubire!

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: