Ii lasam sa faca ce vor sau le dam teme in aceasta perioada?

martie 19, 2020

iconita

Ana Maria Ivan

20200319 135351

Va imaginati cum ar fi o zi din viata unui copil dupa dorinta lui?

Trezit la 6 (nu toti se trezesc asa, dar cei pe care ii cunosc eu sunt matinali), mancat clatite cu ciocolata pe canapea in timp ce se uita la TV. Sarind prin casa ca un arc, distrugand totul in jur. La pranz alte prajituri cu suc si tipand ca el nu doarme. Facand tantrumuri unul dupa altul (de la atata zahar si oboseala) si adormind pe jucarii inainte de baia de seara.
Apoi trezindu-se brusc la ora de somn si tipand ca el doarme cand vrea, nu cand vrem noi si sa ii ducem repede o portie de inghetata ca el are treaba la desene.
Doar e ‘vacanta’ si mamica ii indeplineste toate visele puiului iubit.

Nu e chiar o vacanta desi statul acasa pentru copii asta inseamna.
Si eu am urat temele in vacanta si singurul lucru care imi placea sa il fac era sa citesc. Si asta faceam de dimineata pana seara.
Ai mei copii inca nu sunt la scoala, deci ideea de lectii si teme nu exista.
Totusi, noi ca familie avem o rutina de la care ne abatem doar atunci cand suntem in vacanta plecati, dar per ansamblu mentinem aceleasi obiceiuri: ora de masa si somn care nu se schimba, fructe multe si dulciuri rar.
La noi nu se pune problema de ciocolata, pentru ca nu le-am dat. (Nu, nu sunt frustrati si nici nu urla cand vad. Revin cu un articol pe acest subiect).

Joaca libera este este cel mai bun mod de a invata al copilului. Atunci el devine creativ si isi dezvolta imaginatia. Are rolul ei in rutina copilului, dar nu poate face asta toata ziua.
Asa ca, schimbam in functie de dorintele lor si activitatile.

Am intrebat-o pe Loredana Coman, specialist in educatie, la gradinita Karin’s Kids Academy (gradinita copiilor mei) cum e mai bine sa procedam in aceste zile.

1. Ce inseamna pentru un prescolar aceste zile: vacanta cu liber la orice sau lectii?
La varsta prescolara sunt prioritare jocul si incurajarea permanenta in a descoperi lumea. Traversarea unui astfel de perioade cu multe limitari, nu trebuie sa presupuna o corvoada pentru copil prin efectuarea de lectii si activitati suplimentare.
Este indicat ca parintii sa foloseasca jocul ca instrument de transmitere a unor informatii, dar mai ales sa profite de acest timp pentru a se distra si lucra impreuna cu cel mic. Astfel ii va oferi un set de experiente unice din punct de vedere emotional pe care garadinita nu le poate oferi. Parintele nu este profesor, ci partener de joaca in descoperirea lumii, alegeti cu grija activitatile pe care le faceti impreuna cu el si consultati-va si decideti impreuna.

Parintele nu este profesor, ci partener de joaca!

2. De ce este rutina importanta in viata unui copil?
Rutina la aceasta varsta are mai multe valente care ajuta copilul sa se autodisciplineze, putand, astfel, sa raspunda solicitatilor.
Un program stabilit si urmat sub indrumarea parintilor, ii perimite celui mic sa isi formeza o structura si mai ales sa isi fixeze repere temporale. Totodata, rutina implica si responsabilizare.
Pe langa aceste lucruri, mentinerea rutinei si acasa ii va usura reacomodarea la un alt program, o data ce aceste zile de izolare se vor termina.

Mentinerea rutinei il ajuta in reacomodarea la gradinita

3. Cum ii putem ajuta in aceasta perioada?
Cel mai mare ajutor pe care il putem oferi acum si in general este disponibilitatea noastra de a-i implica in activitatile noastre de adulti si in treburile casei. Nu numai ca se vor simti apreciati, insa vor invata ca si ei pot construi alaturi de cei dragi divrse lucruri, ca isi pot aduce aportul in bunastarea celorlalti.

Si pentru ca m-ati intrebat de multe ori cum arata programul meu cu 3 copii, vi-l scriu aici:

Ora 6-7 dimineata se trezesc puii si tati le da fructe si laptic lui Achim.
La ora 8 ma trezesc eu si tati pleaca la serviciu.
De la 8 la 9 dimineata ne jucam pe covor diverse jocuri in care toti 4 o putem face: lego, cuburi, puzzle, prinde mingea.

20200319 091126

De la 9 la 9.30 avem micul dejun. Il pregatim impreuna, cei mari isi duc vasele in care au mancat in bucatarie.
De la 9.30 la 10.15 activitati de stat la masa: completat fise gradi, colorat, pictat, plastelina (in functie de cheful lor).

20200318 162540

20200319 083408

20200318 151757

20200317 163447

La 10.15 cei mari stau la desene si eu il adorm pe Achim. Nu mai mult de 20-25 de minute.
La 10.45 maxim ii iau la somn pe cei mari.
Pe la 11.15 cobor de la copii si SCRIU. Este momentul zilnic in care eu scriu pentru articolul de seara. Daca apuc dupa ce scriu bag la spalat, mai strang, diverse.
Daca sunt norocoasa se trezesc dupa 12.30 – 13.00.
Alte zile se trezesc la 12.00. Fascinant este ca o fac toti 3 odata si eu stau cu ei in pat (il iau si pe Achim) si toti 3 stau cate 5 minute pe mami.
Apoi coboram sa gatim pranzul. Cand gatesc stau cu mine daca au chef, daca nu cei mari se joaca in camera lor sau sub scara unde au locul lor de joaca.
Dupa pranz cand este cald iesim in curte.

20200319 141317 01

La 15.00 intram in casa pentru ca la 15.15 Achim merge la somn, cat cei mari se uita iar la un desen animat.
In jur de 15.45, cei mari se joaca singuri sau stau cu mine cat gatesc ceva rapid pentru cina.
La 16.30 se trezeste Achim si ne jucam cat vine tati toti. Cei mari vor sa le citesc sau sa ne jucam diverse jocuri din categoria boardgames.
Sotul ajunge la 17.30 (cu exceptie cand are ajunge mai tarziu).
Salatele le pregateste sotul si la 18.00 mancam toti si vorbim fiecare ce am facut in ziua respectiva.
La 19.00 urmeaza joaca cu tati, pentru ca cei mari au cea mai mare nevoie de el.
La 19.30 intram la baite pe rand, apoi la 20.00 sotul il culca pe Achim si eu pe cei mari, nu inainte de a citi povesti.
Pe la 21.15 toti copiii dorm (cu exceptii de zile cand adorm mai tarziu copiii pentru ca se frichinesc😁😁). Nu va imaginati ca programul este la minut, ci ca este orientativ, in functie de nevoile si dorintele lor. Nu facem militarie cu ei, dar cred in echilibru si invatarea bunelor obiceiuri din cei 7 ani de acasa.

Nici macar de ziua lor nu i-as lasa fara program. Cred ca ii ajuta emotional sa stie ca este totul bine in viata lor si nimic nu se schimba. Prefer sa ma joc cu ei si sa fiu jucaria lor preferata, decat sa le ofer dulciuri.

Voi cum stati cu programul de ‘vacanta’?

Multa grija si iubire!

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: