Zilele trecute am trecut pe lângă una dintre cele mai scumpe școli private din București. Ai fi zis că este showroom de mașini în față, una mai scumpă cu alta. Copiii mergeau cuminți până la mașină, unde urcau singuri și tot singuri își închideau portiera, acestea plecând în trombă.
Nici urmă de vreun scaun. Copiii se vedeau cum se distrau în spate fără să fie încorsetați de vreo centură.
‘Am mașină scumpă’, spun majoritatea părinților care refuză să îi pună pe cei mici în scaune adecvate vârstei lor. De parcă dintr-o mașină scumpă pasagerii nu zboară în cazul unui impact la viteză.
Mașinile scumpe sunt la fel de periculoase pentru copii ca și masinile mai puțin scumpe.
Duminica trecută
a mai decedat un copil într-un accident de mașină, care nefiind într-un scaun auto, a fost proiectat pe geam și a murit pe loc.
Cu ce a greșit acest copil?
Cu ce greșesc toți copiii care mor anual în România în accidente de mașină?
Știați că în oraș se petrec 74% din accidentele cu victime copii în România?
‘Noi nu suntem civilizați de aceea nu avem scaune’.
De fapt educația oriunde în această lume s-a făcut cu amenzi usturătoare.
Aproximativ 750 de Ron cât este amenda acum pentru transportul copiilor fără scaun auto, NU este deloc mare. Unde pui că nu există controale suficiente pentru aceste scaune.
Căutăm de declarații și măști, dar nu cum sunt transportați copiii mici în mașină.
Fundația Siguranță Auto Copii, a cărui Ambasador sunt, luptă neîncetat pentru a găsi variante de a pune copilul în scaun auto, acolo unde îi este locul.
Legislatia Rutiera prin Articolul 97 modificat prin HG 11/2015: stipulează sancțiuni în cuatum de 580-725 lei pentru lipsa utilizării scaunului auto corespunzător sau lipsa utilizării centurii atunci când copiii sunt transportați cu masina.
Fundatia Siguranta Auto Copii solicita:
1. Introducerea de mesaje de interes social în programul televiziunilor de știri și televiziunilor generaliste pentru creșterea gradului de conștientizare a părinților privitor la rolul salvator al Scaunului Auto pentru Copii sau Centurii de Siguranță
2. Creșterea cuantumului amenzii pentru neutilizarea scaunului auto pentru copii și a centurii de siguranță până la 2000 lei astfel încât să fie suficient de motivant pentru părinți astfel încât să utilizeze constant dispozitivele de siguranță.
3. Introducerea prin lege a obligativității externării bebelușilor din maternitate în scaun auto (scoica) adaptat vârstei în cazul în care copilul urmează să fie transportat de la maternitate acasă cu autovehiculul.
VĂ ROG să ajutăm împreună să schimbăm legile și pentru aceasta vă rog să
SEMNAȚI ACEASTA PETIȚIE dar și să DISTRIBUȚI ACEST articol, încurajând cât mai mulți părinți la semnarea ei.
Împreună SALVĂM vieți!
Viața e o bucurie! (Așa ar trebui să fie și pentru copiii aflați în mașină)
Ana Maria
Apreciază:
Apreciază Încarc...