Înghețata, ‘mama ei’ și gâtul roșu?

septembrie 15, 2022

iconita

Ana Maria Ivan

P 20210703 135145 1 02

A fi sau nu a nu fi vina unei biete înghețate pentru un gât roșu?

‘Păi, depinde de copil’, mi-a spus ieri medicul ORL. ‘Nu, nu înghețata propriu-zisă dă roșu în gât, dar dacă este mâncată prea repede și prea rece pe un gât sensibil favorizează apariția roșului în gât.’

Maria are roșu-n gât și a lipsit toată săptămâna de la școală. Am fost la pediatru prima dată și după am ajuns și la ORL. Are roșu în gât, primele 2 zile a avut și febră (până în 38.5 și controlată cu homeopate), durere în gât, lipsa poftei de mâncare și ceva dinsconfort abdominal.

Mulți părinți sunt familiarizați cu experiența copilului lor care se îmbolnăvește brusc de un caz de ‘roșu în gât’ sau amigdalită. Această afecțiune se caracterizează prin durere în gât, înghițire dureroasă și poate duce adesea la pierderea poftei de mâncare la copiii mici.

👉Amigdalita poate fi de două feluri: virală sau bacteriană.

✋Cea bacteriană are un debut brusc și se manifestă printr-o durere puternică în gât și o stare generala de rău și este cauzată de Streptococ beta-hemolitic grup A; Pneumococ; Haemophilus influenzae; Stafilococ auriu.

✋Amigdalita virală este cel mai frecvent tip de amigdalită și este cauzată de viruși. Acest tip de roșu în gât nu se tratează cu antibiotice, ci cu medicamente antivirale. De asemenea, poate dispărea de la sine, fără tratament, dacă sistemul imunitar este suficient de puternic.

Amigdalita este o boală comună a copilăriei care, de obicei, dispare de la sine după câteva zile. Cu toate acestea, în cazuri rare, pot apărea complicații.

Copiii cu vârste cuprinse între 2 și 4 ani sunt cei mai expuși riscului de complicații, acestea pot fi: dificultăți de respirație pe termen lung și întreruptă în timpul somnului (apnee obstructivă în somn), scarlatină, febră reumatismală, infecție care se răspândește adânc în țesutul înconjurător (celulită amigdaliană) și, cel mai grav, infecție care poate degenera într-o acumulare de puroi în spatele unei amigdale, transformându-se într-un abces peritonsilar.

Deși unele dintre aceste complicații sunt mai grave decât altele, este important să le cunoașteți pe toate, astfel încât să puteți căuta tratament din timp, dacă este necesar.

P 20220912 172512 01

Alexandru a avut super multă grijă de sora lui

Când eram mică se spunea că dacă te doare în gât, dai cu înghețată și trece.

Doar că la mine nu a funcționat niciodată, ba a și agravat, adică aveam gâtul de două ori mai dureros.

Se pare că Maria îmi moștenește această sensibilitate la rece și pentru că și ea (ca și mine) mănâncă înghețata mult prea repede și prea rece, foarte des o doare în gât după. Așa cum s-a întâmplat sâmbătă, când a primit porție dublă de înghețată și a mâncat-o pe nerăsuflate.

👉Câteodată trece cu un drops pentru gât, alteori e ca acum.

Pentru tratamentul amigdalitei virale copilul trebuie bine hidratat și are nevoie de odihnă suficientă. Are nevoie să consume lichide calde, dar nu fierbinți, precum ceaiuri, supe, ciorbe și apă cu lămâie.

Amigdalitele bacteriene se tratează cu diferite variante de antibiotice, recomandate DOAR de medic.

📍Cum o tratez pe Maria? Pe lângă tratamentul de la medic (nu are antibiotic) urmăm și sfaturile băbești care ajută:

Ceai de lămâie cu ghimbir și miere

Gargară cu sare

Băi de aburi cu plante

Lapte cald cu miere, turmeric și scorțișoară

Supă de pui (ajută în orice răceală).

P 20220310 153023 1 01

Înghețată? Poate ajuta spun unele studii în unele cazuri. Important e să NU generalizăm și să nu abuzăm de ea! pentru că depinde de cauza gâtului roșu dar și de cum răspunde mai bine organismul copilului vostru: la cald sau la rece.

✋Ce nu se recomandă deloc în perioada cu roșu în gât din cauza disconfortului pe care îl poate crea: sunt mâncările condimentate, picante, fierbinți, băuturile acidulate, fructele și legumele acide (lămâi, kiwi, roșii).

Roșu în gât de la înghețată? Eu cred că depinde de organism. O văd pe mine de o viață și pe Maria în ultimii ani.

La voi cum e?

Viața e o bucurie!

Ana Maria

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: