Joaca copiilor s-a mutat din parc pe telefon

aprilie 8, 2020

iconita

Ana Maria Ivan

20200408 182838

Iubeam cand eram mica desenele animate. Pe vremea mea nu se punea problema sa ne faca cineva program de desene pentru ca erau doar seara, 40 de minute.
Acum vremurile sunt altele si exista canale de desene animate cat tine ziua de lunga, cred si noaptea (nu am verificat ce-i drept).
Maria si Alexandru au stiut personajele celebre de desene animate din carti, pana la varsta de 3 ani nu stiu daca au vazut de cateva ori.
Dupa ce au facut 3 ani si picii mei au avut voie la desene, dar nu zilnic si nu mai mult de 20 de minute. Abia cand Maria a facut 4 ani a vazut prima oara un film de desene animate, acasa, acela fiind Elsa, ea fiind innebunita pana atunci de cartile cu ea.
Am vazut impreuna cu ea filmul si si acum ii tin minte surprinderea ca Elsa ‘exista’ si dincolo de carti. La sfarsit m-as strans in brate si mi-a spus ‘Mama, sunt asa de fericita’.

Mergand la gradinita, zilele de seriale au fost putine in cursul saptamanii, asta si pentru ca ai mei dorm devreme.
Asta era inainte de epidemie….
Acum stam mai mult acasa si cu 3 copii e greu sa apuc sa gatesc sau sa fac curat.
Astfel ca vad zilnic (cand e urat afara) apoape 40 de minute, deci timp dublu.
Pe telefon Maria sta 3, 4 zile pe saptamana de la 10.00 la 10.30 cu educatoarea cand face activitati 1 la 1.
Iar de la 9 dimineata am mutat laptopul pe TV si 30 de minute facem dans cu Rody, educatoarea de dans si sport de la gradi. Aici particip si eu 😁😁.

Gradinita organizeaza si optionale dupa masa de la ora 16.00 dar la acelea nu o las sa participe (desi pierde engleza, pictura, arta).
Cam mult acces la device pentru un copil prescolar, din punctul meu de vedere si nu numai.

Am intrebat-o pe Sinziana Istrate, medic primar oftalmolog si Asistent Universitar cum sta treaba cu ochii copiilor.

Ce impact are telefonul/tableta asupra ochilor copiilor pe termen lung?
Dr. Sinziana Istrate: Majoritatea studiilor atrag atentia asupra tulburarilor de acomodatie in cazul supraexpunerii la orice inseamna lucru de aproape care de multe ori sunt asociate si cu un computer vision syndrome (prin absenta clipitului vreme indelungata) manifestari ce includ de la dureri de cap, oboseala oculara, ochi rosu si alte afectiuni ce pot degenera.

Daca e sa alegem intre tv si telefon, care e mai ‘sanatos’?
Dr. Sinziana Istrate: Diferenta este ca televizorul este de obicei la distanta mai mare si nu solicita acomodatia (care se face cu efortului muschiului ciliar din ochi) si nici convergenta (care solicita muschii care coordoneaza miscarile globului ocular).
As spune deci, ca televizorul este mai ‘sanatos’.

Cat ar trebui sa stea un copil pe un device pe zi?
Dr. Sinziana Istrate: Pentru copiii intre 3-6 ani – fara telefon sau tableta! poate mai degraba la televizor proiectat ceea ce este pe tableta/ telefon! Dar telefon sau tableta deloc!
Pentru copiii de 6 – 10 ani – nu exista consens stiintific, dar daca ar trebui sa luam spre ezemplu recomandarea EuroK, aceasta este de a petrece in total maxim 1h-1,5 h la lucrul de aproape, asta include si sa desenam, sa citim o carte.

Ce e important pentru noi?
Ca citim multe povesti si ca atunci cand are de ales intre telefon, desene sau joaca si povesti, rareori se intampla sa le vrea pe primele doua.
Alegem cu grija desenele la care se uita si incerc sa fie cat mai educative si din care ei sa invete.

Stiu cat e de greu in aceasta perioada, stiu ca cei mici vor sta mai mult la desene decat in alte perioade. Ce va rog este sa preferati TV-ul pentru copii, sa faceti pauze intre 2 episoade si sa NU le dati deloc telefonul daca au sub 6 ani si nu au activitati de gradinita cu el.
Daca aveti curte profitati cat mai mult de ea!

Ai vostri copii cat si la ce se uita?

Multa grija si iubire!

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: