Mașina electrică versus mașină cu motor clasic

martie 17, 2023

iconita

Ana Maria Ivan

Compress 20230317 131506 6067

Mașina electrică versus mașină cu motor clasic

Acum 30 de ani, mașinile electrice erau un vis. Acum, au devenit parte din viața noastră și sunt din ce în ce mai căutate.

Aduc ele mai multe beneficii decât mașinile cu combustibil? Sunt mai fiabile? Mai rezistente? Mai economice? Mai puțin poluante?

Foarte multe țări se îndreaptă spre producția de mașini electrice, iar anul acesta în Comisia Europeană s-a votat o lege prin care din 2030 va fi interzisă producerea de mașini cu motor clasic.

Totul despre mașinile electrice

În prezent sunt de 3 tipuri:

👉Vehiculele electrice cu baterie (BEV) ce sunt alimentate exclusiv de electricitate, ce au un sistem electrochimic de stocare (o baterie), fiind singurul sistem de stocare a energiei la bord.

👉Vehiculele electrice hibride plug-in (PHEV) ce funcționează atât cu electricitate, cât și pe benzină, având un sistem de stocare cu baterii, care poate fi încărcat și de la rețea, cât și un motor convențional pe benzină (cu rezervor de combustibil). Acestea pot fi conectate pentru reîncărcare. Toate tipurile de motoare hibrid au frânare regenerativă.

👉Vehiculele electric-hibride (HEV) ce se bazează în principal pe benzină, dar au și componente electrice, cum ar fi frânarea regenerativă. Acestea au un sistem de stocare cu baterii, care nu poate fi încărcat de la rețea, cât și un motor convențional pe benzină (cu rezervor de combustibil)

Acestea au devenit populare odată ce Toyota a introdus Prius Hybrid acum aproape 30 de ani.

📍Energia care alimentează vehiculele electrice poate proveni dintr-o varietate de surse, cum ar fi arderea gazului, a cărbunelui sau din surse regenerabile, cum ar fi energia hidroelectrică, cea eoliană și cea solară.

Mașinile electrice sunt mai scumpe ca și preț de achiziție, iar prețul de consum va depinde de cât de mult o folosiți și de sursa de la care o încărcați.

🌿Avantajele mașinii electrice:

Sunt eco pentru mediul înconjurător

Au autonomie adecvată pentru deplasările zilnice

Preț scăzut la consum

Cost întreținere

🌿Dezavantaje:

👉Abonament lunar pentru anumite dotări. Pe piața din Coreea de Sud, mai multe dotări ale modelelor BMW sunt disponibile prin abonament. Mai exact, clienții dornici de dotări, cum ar fi scaune încălzite și volan încălzit, vor trebui să plătească lunar o anumită sumă pentru a păstra dotarea respectivă. (sursa: automarket.ro)

Pentru mașina cumpărată de mine plătesc toată viața să am acces la dotările pe care mi le doresc? Doar scaunele încălzite costă 461 dolari și 10 dolari pe lună pentru volan. Ca idee.

👉Încărcări dese atunci când pleci la drum lung.

🌿Ce trebuie luat în considerare când achiziționați una?

👀Capacitatea bateriei (cât de des o reîncarci), autonomia care depinde de capacitatea bateriei (cât de mult mergi cu ea), puterea maximă a încărcătorului de la bord (cât de repede se încarcă), cablul de încărcare (pentru a fi compatibil cu stațiile de încarcare).

👀Cât de mult poluează o mașină electrică?

Specialiștii spun că au o performanță de mediu mai bună decât toate alternativele de pe piață atât în ceea ce privește emisiile de CO2, estimânu-se că sunt cu aproximativ 70% mai mici decât cele ale unui vehicul care funcționează cu benzină și aproximativ jumătate din cele ale unui vehicul cu metan.

Compress 20230317 131419 9022

👀Zgomotul traficului este redus, datorită faptul că sunt silențioase.

Totul despre mașinile cu motor clasic

(Mașini diesel sau mașini pe benzină)

Dieselurile sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil decât motoarele pe benzină și emit mai puțin CO2, ceea ce le face mai bune pentru mediu. Poti dubla autonomia mașinilor diesel datorită economiei crescute de combustibil.

Mașinile diesel sunt mai robuste.

🤷Știai că? Mercedes-Benz deține recordul de longevitate, cu mai multe vehicule care parcurg mai mult de 1,45 milioane de kilometri cu motorul lor original.

Mașinile diesel sunt mai puternice în depășire, făcând acest lucru fără a schimba treptele de viteză.

Motorul diesel are o ardere constantă dar și un consum redus.

Reviziile se fac mai rar decât la cele pe benzină (la 30 mii de km în loc de 15 mii).

🌷În ultimii ani, la mai toate tipurile de vehicule, ratele de emisii de CO2 per vehicul au scăzut, deoarece producătorii auto lansează modele care sunt și mai rapide, dar și mai „curate”.

Producerea bateriilor pentru mașini electrice este poluantă?

Rezultatul unui studiu realizat de MIT spune clar că fabricarea unei mașini electrice generează mai multe emisii decât fabricarea unui vehicul cu ardere internă!!!

Compress 20230317 131419 9100

Dar (tot ei vin cu completări) acele emisii generate în plus în timpul proceselor de producție sunt echilibrate pe parcursul utilizării mașinii electrice, iar după un anumit număr de kilometri, balanța se înclină în favoarea vehiculului cu baterii. În timp!

Balanța înclină dar oare cu cât, pentru câte mașini și în câți ani? Rămâne de văzut. Momentan sunt cifre pe hârtie și vom vedea în viitor dacă suntem pe plus sau nu.

👉Părerea mea personală?

Anul viitor urmează să îmi schimb mașina și aș vrea o hibridă (HEV) pentru că pot merge pe electric atunci când merg cu maxim 50 la oră (adică fix atunci când se poluează stând în trafic cel mai mult), se încarcă în mers (fără să caut pompe de alimentare) și în rest pe combustibil. Din toate motivele enumerate mai sus.

Nu vreau să mă prindă iarna în frig pe undeva (așa cum mi s-a întâmplat iarna trecută și de alte câteva ori în viață) și îngheț de frig și eu și copiii. Nu vreau să plătesc abonament pentru nici o firmă producătoare pentru dotările pe care mi le doresc, mi se pare bătaie de joc!

Nu vreau să risc să îmi ia mașina foc, inexplicabil, așa cum s-a întâmplat deja cu nu știu câte mașini electrice (și la noi și în afară, pe Tesla-fire.com găsiți înregistrate o parte din mașinile ce au luat foc).

Compress 20230317 131418 8927

Compress 20230317 131418 8844

Compress 20230317 131418 8792

Planeta nu se salvează cu schimbarea acestor mașini (după cum vedeți producerea lor dăunează mai mult și NU sunt foarte sigure), ci cu schimbări reale: maxim 2 mașini pe familie, fără avioane și iahturi private sau dacă există să plătească taxe pentru a reface dauna lăsată în urma lor, pentru că cine le deține are și bani să le plătească!), amenzi usturătoare pentru toate țigările și gunoaiele aruncate din mașină sau pe stradă! (să vezi atunci cât de curat ar fi), amenzi pentru toate magazinele care nu fac curat în fața clădirilor lor (la fel și pentru case!), amenzi pentru cei care aruncă ulei pe țeava de la chiuvetă și lista este lungă!

Salvăm planeta pe bune sau doar ne considerăm cool pentru că avem o mașină electrică? Ce fel de mașină conduceți? Știați de toate aceste lucruri?

Viața e o bucurie!

Ana Maria

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: