Nu este un secret că fiecare copil este diferit. Unii excelează la școală, în timp ce alții se străduiesc să țină pasul. Unii sunt sociabili, în timp ce alții preferă să rămână în fundal. Și, deși nu există o abordare universală a educației, este important să ne amintim că fiecare copil are nevoi și abilități unice. Prin recunoașterea acestor diferențe, putem oferi fiecărui copil atenția și sprijinul individualizat de care are nevoie pentru a reuși la școală și în viață. Atunci când îi tratăm pe copii ca indivizi și le oferim posibilitatea de a-și atinge potențialul maxim, îi pregătim pentru un viitor luminos.
‘De ce nu înveți la fel de bine ca prietena ta? Ea are 10 la matematică și tu nu poți?’
Câți dintre voi nu au auzit sau spus replica asta?
Am 3 copii și am norocul de-a vedea singură cum se aplică tot ce spun specialiștii: copiii se nasc unici.
Maria are talent la desen și pictură, Alexandru are înclinații spre limbile străine și științele exacte.
Cât au fost amândoi acasă, am făcut zilnic cu Maria adunări și scăderi simple sau cu 3 elemente la care a vrut să participe și Alexandru (de obicei el cere tot ce face și ea).
La un moment dat, în timpul unui exercițiu, pentru că Alexandru răspundea înaintea Mariei răspunsurile (și corect) aceasta s-a supărat și m-a întrebat: ‘De ce dacă Alexandru e mai mic ca mine știe mai bine? Nu sunt la fel de deșteaptă?’
De aici o întreagă discuție despre cât de diferiți sunt oamenii, copiii, adulții, femeile și bărbații și cum fiecare se naște cu talentul lui. I-am explicat că așa cum animalele sunt diferite, la fel și oamenii sunt diferiți. Că unii sunt lei, alții licurici și alții delfini.
Dar oare?
Câți dintre părinți înțeleg însă că nu toți copiii sunt lei?
Câți își privesc copiii cu toată iubirea pentru talentul unic pe care îl are deși nu ia cele mai grozave note la română și matematică?
Câți îi apreciază pentru ce au și nu pentru ce le lipsește?
Recunoașterea personalității individuale a fiecărui copilul ne va face un părinți mai buni. Poate că este vorba despre cât de bun la suflet sau grijuliu este, ce îl face fericit, la ce este talentat sau dacă are o abilitate rară.
Atunci când ne concentrăm asupra punctelor forte ale copilului nostru, nu numai că acesta se simte mai încrezător în el însuși, ci și creează o legătură și mai puternică între noi. Spunându-i ce îl face să fie special îi va crește stima de sine și va reuși mult mai multe și mai bune.
Cu toții avem suișuri și coborâșuri în viața de părinte, dar cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru copiii noștri este să-i iubim necondiționat. Nu este întotdeauna ușor și uneori poate fi dificil să îi înțelegem sau să îi ascultăm. Concentrându-ne pe ceea ce contează cel mai mult, copilul nostru, în loc să ne simțim frustrați la fiecare mică greșeală pe care o face, vom reuși să avem o relație frumoasă și le vom da aripile de care au nevoie pentru zborul lor.
Scopul nostru este ca ei să fie fericiți nu doar acum, ci și mai târziu, pe parcurs, chiar dacă lucrurile nu sunt perfecte, ar trebui să se simtă întotdeauna ca acasă și în siguranță lângă noi.
Copiii sunt lumina ochilor noștri, haideți să îi facem să o simtă și ei.
Hai să facem un exercițiu comun:
Leu? Licurici? Delfin?
Cum îți vezi copilul? Ce apreciezi cel mai mult la el?
(Răspund și eu în comentarii)
Viața e o BUCURIE!
Ana Maria
Apreciază:
Apreciază Încarc...