‘Ia uite ce copănele dolofănele. Mănâncă bine, nu? Poate îi dați totuși lactate degresate…’
Ei da, asta îmi spunea pediatra pe la vârsta de un an la ambii copii.
E drept, am avut 2 bebeluși pupăcibili cu niște cute demențiale pe care îmi venea să le mănânc nonstop. Dar așa le stă bine bebelusilor, nu? Bebelușul în primul an ia mai mult în greutate și mai puțin în lungime. Imediat ce se ridică în picioare și începe să facă mișcare dispar și cutele.
Există o problemă de obezitate dacă acesta este hrănit necorespunzător: măr și biscuite la 6 luni; introducerea zahărului înainte de 2 ani; mâncare bogată în carbohidrați…iar asta este cu totul o altă poveste.
Cum e cu lactatele?
Laptele este cel mai complet aliment datorită tuturor principiilor nutritive avute ce contribuie la dezvoltarea echilibrată a celor mici. Conține aproape toată gama de aminoacizi esentiali creșterii, refacerii și întreținerii organelor și țesuturilor.
Este singurul aliment ce are calități incontestabile deoarece necesită un efort redus de digestie (atât el cât și derivatele sale) și reprezentând singura sursă de proteine bogată în calciu. Acesta este foarte uşor de absorbit prin prezenţa concomitentă și a vitaminei D.
Laptele este bogat în proteine, fosfor și retinol lactatele reprezentand alimente valoroase pentru formarea danturii sănătoase și mai ales a oaselor.
De ce copilul are nevoie de lactate grase?
În lactatele grase lipidele sunt mult mai concentrate și conferă o valoare calorică deosebită.
Ajută la dezvoltare fizică și neuropsihică corespunzătoare.
În plus există studii care spun că reduce riscul de diabet.
De ce nu este bine să le dăm lactate degresate?
Acestea nu conțin suficientă vitamina A și calorii pentru alimentația copiilor neputandu-le asigura echilibrul de nutrienți necesari în alimentația micuților.
Ce cantitate de lapte trebuie să bea zilnic?
Între 1 an și 3 ani: 300-400 ml de lapte.
Un copil crescut cu lactate grase nu va avea probleme cu obezitatea dacă este hranit corespunzator: fără zahăr cel puțin până la 2 ani, o dietă bogată în fructe și legume și lactate grase.
Cele mai ușoare pentru digestie sunt produsele acide: iaurt (simplu), chefir, sana, lapte bătut.
Laptele de vacă și capră trebuie introduse după vârsta de un an pentru a se evita pericolul apariției alergiei la proteinele din produs. Înainte de această vârstă putem introduce doar branzica de casă și iaurtul. Cele mai grase produse lactate sunt cele de bivoliță.
Vouă ce lactate vă plac?
Multă grijă și iubire!