Penelope Cruz NU își lasă copiii pe rețelele de socializare înainte de 16 ani. Nici eu!

‘Adică Maria nu știe ce e Facebook? Sau Instagram? Sau Tik Tok?’, m-a întrebat super uimită o prietenă a cărei fetiță de vârsta Mariei are conturi pe toate aceste rețele.

Mă pufnea râsul văzându-i fața atât de uimită dar m-am abținut.

‘Nu! De ce ar trebui să știe de ele?’

‘Si ce ii spui că faci tu?’

‘Stie că scriu. Unde apare ceea ce scriu, e altă treabă. Maria NU are telefon și înainte de 14 ani NU va avea!’.

‘Doamne Ana, știu că ești de modă veche dar nici în halul asta. Vor râde toți copiii de ea. Chiar să o ții așa? Nu o iubești?’

‘Ba tocmai pentru că o iubesc fac tot ce ține de mine să o protejez de efectele tehnologiei prost înțelese de cei mai mulți.’

Nu a mai zis nimic, dar am văzut-o cum își dă ochii peste cap, mă eticheteaza și își spune în sân ‘ce mamă bună sunt’.

P 20220723 132059 1 01

Noroc că niciodată nu m-au afectat ce cred cei din jur de ce fac, ce spun sau alegerile pe care le iau. Dar! Nu toate suntem la fel și cele mai multe mame cedează tocmai din cauza a ‘ce spune lumea sau cum va fi privit copilul meu dacă nu are ce au restul copiilor.’

Nici eu nu am avut de toate în copilărie, dar ultimul lucru pe care l-au făcut ai mei a fost să se gândească ‘cum s-o simți copilul că nu are ce au ceilalți’. Ai mei mi-au oferit lucrurile importante de care aveam nevoie, iubire, atenție și timp, astfel că nu m-am simțit vreodată complexată că nu am și nici când am crescut nu am simțit nevoia să ofer copiilor ce nu am avut.

Dacă ați sta de vorbă cu un specialist v-ar spune că singurele lucruri care lipsesc cu adevărat unui copil, în așa fel încât să îl afecteze emoțional sunt fix iubirea, atenția și timpul părinților. Lucrurile materiale, dacă există cele emoționale, pot lipsi cu desăvârșire. Copilul le va cere, e normal, dar va înțelege când i se va explica de ce nu le poate avea până la o anumită vârstă.

Și ai mei cer. Mai ales când intră în contact cu vecini sau prieteni care au telefoane de la vârsta lor. Dar după ce stau de vorbă cu ei și le explic de ce nu le iau la această vârstă, înțeleg și nu le mai cer (cel puțin o perioadă până când o luăm de la capăt. Memoria copilului e scurtă).

P 20220723 131700 01

☘️De ce nu le dau voie pe rețetele de socializare și nu le iau telefon?

Pentru că NU au nevoie! Maria are o tabletă primită de la unchiul ei. Se joacă atunci când are program pe ea. Are instalat YouTube Kids, este programată să nu poată intra pe ceva nepotrivit vârstei ei, are jocuri educative puse pe ea. Dar atât! Nu există rețele de socializare pe ea. Nimeni nu poate lua contact cu ea.

Și ea și Alexandru au ceasuri Smart pe care le iau cu ei când pleacă de acasă prin cartier.

Ce alte nevoi să mai aibă? Pentru ce rețele de socializare? Ce le lipsește exact din ele? Ce învață din ele? De ce este nevoie să expunem copiii la așa ceva?

Citeam zilele trecute cum multe vedete la Hollywood nu permit copiilor lor să aibă acces pe rețele de socializare până la 14 sau chiar 16 ani! Cum e și cazul lui Penelope Cruz care împreună cu soțul ei, Javier Bardem, au decis să își țină copiii de 10 și 8 ani departe de ele.

🌿Ce spunea vedeta într-o emisiune: ‘Folosesc rețelele de socializare cu mare grijă. Cât ține de protecția copiilor, ei bine creierul lor încă se dezvoltă iar rețelele sociale îi poate afecta, aceștia neputând și neștiind cum să se protejeze de agresivitatea din online. Mai întâi să învețe să conducă mașina (căci în America se conduce de la 16 ani) și după vor învăța și despre rețelele de socializare.’

P 20220723 131936 01

☘️De la ce vârstă pot fi folosite anumite aplicații de rețele sociale?

📍Majoritatea aplicațiilor de socializare cer ca utilizatorii să aibă cel puțin 13 ani.

Dar un sondaj recent a arătat că 50% dintre copiii cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani și 33% dintre copiii cu vârste cuprinse între 7 și 9 ani folosesc aplicații de socializare.

Potrivit Dr. Amy Eshleman, psiholog clinician de copii la Clinica Cleveland: „Adolescenții sunt deosebit de vulnerabili la a se compara cu alții, deoarece trec prin atât de multe schimbări”, explică ea. „Corpurile lor se schimbă, emoțiile lor sunt peste tot și încearcă să își dea seama cine sunt. Această luptă internă poate fi amplificată de viețile aparent perfecte pe care le vedem pe rețelele de socializare. Când te compari cu altcineva, de obicei vezi doar o mică parte din viața acelei persoane”, spune Dr. Eshleman.

🌺”Este important să ne amintim că toată lumea are suișuri și coborâșuri, iar ceea ce vedem în online este de obicei doar ce scot în evidență. Amintește-ți că există doar un singur tu în această lume și că ești demn de iubire și respect – exact așa cum ești.”

Un studiu recent arată că, copiii cu vârsta mai mică de 11 ani care folosesc Instagram și Snapchat sunt mai predispuși la comportamente digitale problematice, cum ar fi faptul că au prieteni exclusiv online și vizitează site-uri pe care părinții le-ar dezaproba. În plus, aceștia au, de asemenea, șanse mai mari de a lua parte la hărțuirea online.

Un alt studiu arată că, copiii care folosesc TikTok-ul dezvoltă tot feluri de ticuri și mișcări involuntare la nivelul corpului.

Cele mai multe probleme evidențiate în studii vorbesc despre iritabilitatea crescută, anxietate și lipsa stimei de sine.

Social media poate crea sentimente de invidie și gelozie, ceea ce poate duce la o stimă de sine scăzută. Cu atâtea schimbări care se petrec atât de repede, nu este surprinzător faptul că unii tineri se simt copleșiți și nesiguri cu privire la locul lor în lume (să ne mai întrebăm de ce apar întrebări despre genul lor la vârste fragede și schimbări de sex când ei nu știu bine nici să vorbească corect?!!).

☘️Pericolele din online cele mai frecvente sunt: agresivitatea verbală (gândiți-vă că nici adulții nu reacționează bine, dar un copil?), Hărțuirea (situații unde s-a ajuns la viol), prea multe informații personale pe care copiii le pot oferi unor străini (casă spartă în urma acestor discuții), tot felul de provocări la modă dar periculoase (din cauza cărora au murit atât de mulți tineri. Jocul fularului, substanțe pe piele,

☘️Copiii NU știu să răspundă corect și nici cum să se apere!

P 20220722 121416 01

🌿Datoria părinților este să își protejeze copiii NU să îi expună în tot felul de ipostaze cu tentă sexuală!

Știți cazul fetiței de 10 ani încurajată de părinți să posteze pe TikTok filmulețe cu ea îmbrăcată sumar și dansând lasciv. Fetița are 51 de mii de următori, deși conform legii și a normelor aplicației, ea NU are voie să aibă cont. Prima postare a fetiței a fost când avea 9 ani. Toate postările ei sunt mult nepotrivite vârstei ei, arătând o fetiță îmbrăcată mult prea sexy. Toate postările fetiței sunt pline de comentarii cu tentă sexuală de la bărbați adulți care o invită să vorbească în privat sau să filmeze în lenjerie intimă.

Din păcate, am cunoștiințe cu părinți educați, mama fiind chiar psiholog, care și-au încuraja fetiță de la 12 ani să aibă același tip de conținut pe TikTok. Am rămas șocată când am văzut postările fetei.

Ce înțeleg aceste fete despre ele? Cu ce imagine vor trăi? Cine sunt cei mai mari vinovați?

De vină sunt și rețele sociale care permit acest gen de conținut și care nu sunt mai stricți.

De vină este legea care NU dă sancțiuni părinților care își expun părinții la genul acesta de conținut.

De vină este societate care cere așa ceva.

☘️Ce este de făcut?

Până la vârsta potrivită copiii NU au ce căuta pe rețele de socializare! Specialiștii spun după vârsta de 14 ani.

Programe de protejare pentru a nu găsi informații nepotrivite vârstei.

Cunoașterea tuturor prietenilor (eventual și părinților) pentru a știi întotdeauna unde îi lăsăm și cu cine.

Să le fim exemple bune.

Program clar pentru timpul petrecut pe ecrane.

Comunicarea este baza unei relații bune.

Jucatul de jocuri online împreună cu ei (petrecerea timpului într-un mod în care le face lor plăcere, ajută la o relație bună, plus că aflăm și cum reacționează în situații diferite).

Copiii voștri au cont pe rețelele de socializare? De ce? Dar telefon? De ce?

Viața e o bucurie!

Ana Maria

Clinica Cleveland studii. provocarea fularului pe tik tok. Provocarea substanțelor pe piele.

 

 

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: