Este al treilea an cand primesc aceasta intrebare ‘Doar atat le-ai luat? Sigur iti permiteai mai mult. Doar o copilarie au si tu le iei bucuria de a primi tot ce isi doresc. Nu mi-as fi dorit o mama ca tine’. Pe langa faptul ca nu mi se pare de bun simt sa spui asta cuiva, ideal ar fi sa le dam copiilor sansa de a visa la lucruri, mai mult decat de a le primi. De acasa, invata empatia si ce inseamna limitele. De acasa invata ca fericirea nu sta in lucrurile materiale, ci in timpul petrecut cu cei dragi.
‘Nu v-ati permis si voi o jucarie mai de Doamne ajuta?’
Zambesc de fiecare data cand aud astfel de intrebari si nu zic mare lucru, stiu ca multi nu ar intelege.
Copiii se bucura mai mult atunci cand primesc mai putin pentru ca au timp sa se bucure de acele lucruri. Daca i-as fi cumparat 2, 3 carti nu ar fi stiut pe care sa se uite mai mult, asa ca probabil s-ar fi uitat in treacat si le-ar fi lasat intr-un colt. Asa, fiecare este nedzlipit de cartea lui, pe care azi Maria a luat-o chiar si la control. Si o va mai tine dupa ea o vreme. Se bucure de imagini si o rasfoieste ca pe o comoara.
Copiii nu stiu sa primeasca ‘totul’ parintilor. E prea mult pentru ei.
Dati-le putin! Este totul pentru ei.
‘Te admir pentru cum ii cresti. Eu nu pot’
‘De ce nu poti? Tine doar de tine.’
‘Nu ma pot abtine sa nu le cumpar tot ce isi doresc.’
‘De unde stii ca este tot ce isi doresc? Copiii zic la multe ca le vor si apoi se razgandesc.’
‘Asa e. Dar tot nu ma pot abtine.’
(Discutie cu o mamica).
‘De ce sa nu le dau multe jucarii daca imi permit? Eu nu am avut si mi-am dorit. Le dau lor tot ce nu am avut eu’.
Cei mai mulți parinti spun ‘e doar o jucarie, ii aduce bucurie si nu ii va face rau’, doar ca orice alegere in viata si aceasta are un impact asupra celor mici.
Cand primesc mai putine jucarii, copiii se concentrează mai bine si se joaca intr-un mod mai creativ. Sigur că despachetarea unui munte de cadouri se simte uimitor la inceput… doar ca bucuria de moment trece repede. Un studiu realizat de Universitatea din Missouri a constatat urmatoarele: adultii care au avut nenumarate cadouri in copilarie au suferit repercusiuni sociale negative mai tarziu, inclusiv faptul ca sunt predispusi la jocuri de noroc sau la a cumpara pe datorie (cartile de credit).
A oferi aduce mai multe satisfactii decat a primi, fiind cea mai frumoasa lectie are le-o putem oferi celor mici. A-i oferi copilului tau un sentiment de generozitate este o modalitate excelenta de a-l invata despre interconectare si de a promova fericirea personala. De asemenea, il va ajuta sa-si dezvolte empatia! Cercetatorii de la Harvard’s Journal of Happiness au descoperit ca oamenii au apreciat mai mult cadourile pe care le-au cumparat pentru altii decat cele cumparate ca un auto-cadou.
Nu dau sfaruri parintilor ce sa cumpere sau cat copiilor lor, le spun doar sa nu ii invinovateasca ca nu vor stii sa se bucure de ce au primit ‘ca alti copii’ asa cum mi-a spus mie o prietena care ii cumparase fiicei ei de 5 ani o papusa mare cu Elsa, o bucatarie si o plasa de dulciuri. Pana la pranz deja fetita nu le mai baga in seama, iar toata ziua a refuzat mancarea pentru ca mai lua ceva din punga cu dulce. Ca doar o data sunt Sarbatorile, nu? Si la romani traditia e sa mananci. Cred ca de aceea ne invatam copiii cu prea multa mancare si prea mult dulce. Ca sa se obisnuiasca cu durerile de burta de cand vor fi mari? Ca vreti sa le luati tot, NU este o problema! Ca tot voi va plangeti de proprii copii mai tarziu, asta e o problema. Ii aveti asa cum ii cresteti. Echilibrul, ca in toate, este cel mai potrivit.
Un copil care a avut totul cand era mic nu va intelege de ce NU are totul si cand este mare!
Ca sa raspund mamicilor ce mi-au privit copiii cu mila si pe mine ca pe un parinte denaturat, va anunt ca ai mei sunt bine si azi am primit multe imbratisari pe motiv de ‘sunt felicita, mami’.
Fericirea copiilor NU sta in jucariile primite, ci in atentia, timpul si iubirea pe care le-o oferim!
Sarbatori cu liniste sa avem!
Ce reactii ati primit azi?
Viata e o bucurie!
Ana Maria