Top 7 inaltatoare auto cu spatar pentru copii (9-36 kg)

noiembrie 27, 2019

iconita

Ana Maria Ivan

graco midnight.00 01 06 26.Still012

Cand vine copilul pe lume suntem stresati sa cumparam cea mai buna scoica sau scaun auto pentru copil. Asta pana cand face 4, 5 ani si este lasat liber pe bancheta din spate, ca doar ‘nu mai e bebe’. Cel mult i se pune o perna sub fund ca sa vada mai bine pe geam.
Romania e prima in Europa, la numarul copiilor sub 14 ani morti in accidente rutiere!

  • 900 de copii morti in accidente auto in Romania in ultimii 5 ani!
  • 1954 de copii (Intre 0-12 ani) au fost implicati in accidente grave! Dintre care:
  • 60% erau liberi pe bancheta din spate
  • 25% aveau doar centura
  • 15% cu scaune auto copii

Toti ar fi avut o sansa la viata daca ar fi fost pusi in inaltatoare conform kilogramelor dar si inaltimii lor sau scaunelor auto corect montate!

Cand copiii tipa ca nu vor in scaune, aratati-le urmatorul video (preluare KidsafeWA Australia):

Categoria scaunelor auto de varsta mare, adica asa-numitele inaltatoare cu spatar, este extrem de importanta. Dupa omologarea R44.04, aici se pot incadra doua grupe de scaune: grupa 2-3(9-36kg) si grupa 3 (15-36kg). Iata care e selectia facuta de mine pentru aceste tipuri de scaune:

CERTIFICARI!

In momentul de fata scaunele de pe piata pot fi conforme cu standarul R44 (un standard mai vechi ghidat dupa greutatea copilului) sau cu standardul i-Size sau R129 (NOUL standard de omologare ghidat dupa inaltimea copilului si cu cateva elemente specifice de siguranta).

Top 7 inaltatoare auto

1. Britax-Romer ADVANSAFIX IV R

Britax-Romer ADVANSAFIX IV R a fost dezvoltat astfel incat copiii de la 9 la 36 kg sa poata calatori în siguranta si confortabil – ideal pentru fiecare familie. Datorita functiei FLIP & GROW, puteti trece de la cablajul integrat cu 5 puncte la centura de siguranta cu 3 puncte, pe masura ce creste copilul, cu doar cativa pasi simpli. In plus, ADVANSAFIX IV R ofera flexibilitate maxima si protectie pentru toate varstele datorita caracteristicilor avansate de siguranta.

Ce m-a fascinat la modelele de scaune auto Britax-Romer este Isofix-ul flexibil, sistem ce le face compatibile cu mai multe tipuri de masini si unghiuri de inclinare ale banchetelor. A trecut probele WHICH si are Scor ADAC: 2.3.

Pret: 1.300 RON – 1.800 RON

2. GB Everna Fix

GB Everna Fix este tot un scaun omologat R44.04, adica in teorie recomandat copiilor cu greutatea de la 9 la 36 de kg. Eu l-as vedea potrivit clar dupa varsta de 4-5 ani pentru ca nu poate fi montat cu spatele la sensul de mers si nici nu are o pozitie de somn foarte buna.

Scor ADAC: 2.4 si testare WHICH trecuta

Pret: 1.500 Ron

3. Avova Sperling Fix

Avova Sperling Fix este un New Entry absolut. Fabricat in Germania, chiar in locul in care pana nu demult se fabrica verisorul lui Advasafix de la Britax, Avova Sperling Fix este primul scaun omologat R129 (cu toate rigorile suplimentare ale testelor de impact impuse de acest standard) si destinate copiilor cu inaltimea intre: 76-150cm.

Isofix-ul flexibil, centura suplimentara de prindere Tether Strap si sistemul de inclinare care confera o pozitie destul de confortabila pentru un inaltator cu spatar m-au facut sa optez pentru acest model pentru Maria. Aici puteti verifica compatibilitatatea scaunului cu masina.

Pret: 1.200 RON

4. Graco Affix

Graco Affix un inaltator cu spatar omologat R44.04 cu prindere in Isofix prin conectori speciali Isocatch este o alegere economica, dar foarte inspirata pentru parintii cu copii de varsta mare (de la 7 ani in sus). Scaunul are protectie speciala la impact lateral, tetiera reglabila pe inaltime si un pret extrem de bun.

Pret: 400 RON

5. Diono Monteray

Diono Monteray este un alt inaltator cu spatar american super-tare. Omologat tot R44.04 adica recomandat copiilor cu greutate intre 15-36 kg. Prindere in Isofix cu sistemul Isocatch. Sistem patentat de protectie la impact lateral si rezultate foarte bune la testele de impact efectuate de ADAC si Stiftung Warrentest, adica 2.1

Pret: 800 RON

6. BeSafe Izi Flex Fix

BeSafe Izi Flex Fix i-Size este alegerea suprema in cazul scaunelor din categoria inaltatoare cu spatar. De ce?

Pentru ca este un scaun auto cu spatar pentru copiii cu inaltimea cuprinsa intre 100- 150 cm..

Dezvoltat pentru situatiile din viata reala, BeSafe iZi Flex FIX i-Size protejeaza micii pasageri cu ajutorul caracteristicilor de siguranta, care sunt peste cerintele reglementarilor.

  • Este in conformitate cu cea mai noua reglementare UN R129-02 (i-Size)
  • PAD+ pentru protectie suplimentara a barbiei si a pieptului
  • Protectie la impactul lateral aditional (SIP+)
  • Ghidaje pentru centura de siguranta, ce asigura montarea corecta a centurii
  • Testare OAMTC.

Pret: 1.100 RON

7. Avova Star Fix

Avova Star Fix este varianta de varsta mare a scaunelor Avova, omologate tot R129, adica testat in toate cele 4 situatii de impact: frontal, lateral, din spate si rostogolire.

Acest model permite folosirea inaltatorului de la 100 cm pana la 150 cm, adica pana in  momentul in care fizic copilul este pregatit pentru a trece la centura de siguranta a masinii, nemaiexistand riscul de traumatism la nivelul zonei latero-cervicale prin presiunea expercitata de centura, risc ce exista daca ne gandim sa renuntam la scaun prea repede, adica asa cum spune legea, la 135 cm.

Pret: 850 RON

Am lasat la urma discutia despre inaltatoarele fara spatar. Evident, sunt mai economice, dar trebuie sa stiti ca acest tip de inaltatoare nu confera niciun fel de protectie zonei capului, asa ca eu le recomand strict copiilor cu inaltimea peste 135 cm, sau daca facem referire la vechea omologare celor cu greutate peste 22 kg si asta daca bugetul chiar nu permite unul din inaltatoarele cu spatar sus-mentionate, care pot fi folosite fara probleme pana la varsta la care copilul poate fi asigurat doar in centuri.

Daca optati pentru inaltatorul fara spatar pentru copiii cu inaltime si greutate mare (dupa cum este sfatul meu – vezi mai sus), atunci recomandarea merge catre Graco Connext Diablo, un inaltator prevazut cu prindere in Isofix prin sistemul Isocatch (adica stabil pe bancheta si atunci cand copilul nu este asezat) si prevazut cu clips redactor pentru centura.

Si pentru ca sunt sigura ca vreti sa stiti cand e cu adevarat pregatit copilul vostru pentru centura masinii, va propun sa retineti Testul Celor 5 Puncte (test aplicat in Centrul Siguranta Auto Copii):

  1. Copilul sta confortabil cu spatele asezat pe bancheta?
  2. Genunchii copilului sunt indoiti confortabil la marginea banchetei din spate (fara sa se chinuie)?
  3. Centura autovehiculului este pozitionata la jumatatea umarului copilului?
  4. Partea inferioara a centurii este la nivelul soldurilor?
  5. Poate sta copilul in aceasta pozitie pe toata durata calatoriei?

Dupa ce ai raspuns la aceste 5 intrebari cu Da, poti fi sigur ca puteti asigura copilul doar in centura.

Si un ultim sfat: indiferent de tipul de scaun auto folosit, asigura-te ca scaunul e bine fixat in masina chiar si atunci cand copilul nu calatoreste cu tine in masina pentru ca un scaun auto liber poate deveni un proiectil periculos care te poate rani pe tine sau pe ceilalti pasageri in cazul unui impact.

Nota: articolul a fost revizuit si aprobat de specialistii acreditati IOSH de la Centrul de Siguranta Auto Copii.

Multa grija si iubire!

Top 5 scaune 0-3 ani 

Top 5 scoici bebe

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!