Viața în străinătate: Austria

februarie 28, 2022

iconita

Ana Maria Ivan

P 20220225 085222 1 01
Te-ai gândit vreodată să pleci din țară? Ai auzit la cei din jur cât de ușor sau greu este?
‘Viata în străinătate’ este noua serie unde mămicile din comunitate își scriu propriile povești.
👉Azi o întâlnim pe Ema:
‘Noi am locuit în Austria timp de 8 ani. A fost greu la început, până când soțul a găsit un job bun a durat cam un an. Până atunci, ne-am descurcat cum am putut, bani nu aveam de acasă.
Eu am încercat să îmi găsesc, chiar am și lucrat câte puțin. Am rămas gravidă rapid însă și deci angajată nu se mai punea problema, mai ales că atunci românii nu aveau același drept de muncă. Se putea munci dar prin firmă. În timp, s-au schimbat lucrurile.
La scurt timp am găsit o comunitate faină de creștini și împreună cu ei a fost mult mai ușor, ne-am făcut prieteni și ne ajutam la nevoie.
Dacă am fi fost singuri nu ar fi fost la fel, garantat. Locuiam în Viena și era ok, dar eram cam singură. Simțeam dorul de casă uimitor de mult.
Ulterior ne-am mai acomodat apoi ne-am mutat în afara Vienei unde era mai liniște, dar tot îmi era dor de casă, de ai mei, de comunitatea din țară.
Nu ne-a fost rau, nu ne-a marginalizat nimeni pentru că suntem români, la grădinița și la școală eram chiar apreciați.
Limba nu o știam foarte bine și acest lucru era o piedică în socializare, dar mă descurcam.
Nu pot spune ceva de rău, sistemul medical era mult mai bun ca în țară, dar nici acasă nu e așa rău.
Am fost foarte stresați când era vorba de o căzătură de-a copiilor să nu cumva să creadă învățătoarele că a fost vorba de vreun abuz acasă. Acolo era stresul pe multe familii având în vedere situațiile de acolo cu protecția copilului. Cât am stat noi nu am avut probleme de genul.
Satucul unde stăteam avea doar un magazin alimentar, bancă, poștă. Mai avea câteva magazine dar nu ne erau de folos.
Pentru ce mai aveam nevoie trebuia să mergem vreo 10 km sau și mai bine 40 ca să găsim ce ne trebuia sau comandam online.
Noi am plecat ca să reușim să ne facem o casă a noastră. Nu a fost ușor clar, dar nici nu am stat în apartament super mic cum stau alții.
Prima dată avea 50 mp, apoi 80 mp.
Alții vor sa tragă tare încât uită că mai trebuie să și trăiască.  Noi am mers să ne bucurăm de ce trăim, dar să ne putem face și o casă în țară. Avem amintiri plăcute din toată această experiență.
Cunosc multe familii care nu reușesc să strângă nimic. Traiul NU e ușor (deși plecăm cu aceste idei din țară de multe ori), chiriile nu sunt ieftine, dacă mai ai și vreun credit sau dacă lucreaza doar unul, m-ai ai asigurări de plătit, mașini de întreținut. Toate costă.
Să trăiesc definitiv acolo, nu mi-ar fi plăcut, dar pentru cât am stat a fost bine.
Veneam în țară de câte 2 ori pe an sau mai mult și ne mai alinam dorul.
Acum suntem în tara, ne-am mutat la casa noastră și îi mulțumim lui Dumnezeu 🙏
La început a fost foarte greu cu chiria și până să avem ceva pe numele nostru au durat 2 ani  și jumătate.
Când am găsit ceva măricel și la preț cât de cât ok, ne-au uimit prețurile exagerate, de aceea ne-am mutat în afara Vienei. Pe lângă asta, ca să traversezi Viena, dura o veșnicie, eram mai câștigați la 40 km de Viena și nu aveam nici nervii întinși la maxim, cu locurile de parcare, fiind groaznic.
Ca și infrastructură îmi e dor de Austria.
Școlile, ei bine școlile în România nu sunt așa modernizate, dar copiii se bucură mult mai mult fiindcă au mai mulți prieteni. Acolo aveau 2, 3 romani și atât.
Le mai e dor și lor de curtea de la grădiniță, unde se puteau juca în voie și aveau și cu ce sau de prietenii lor români și mai vor să vorbească cu ei.
Mentalitatea, da… De multe ori lasă de dorit dar ne descurcăm și cu asta. Tot mai bine e acasă, pentru ca aici ne e inima.
Dacă ar fi să dau un sfat ar fi sa mergeți cu un serviciu asigurat măcar pentru unul dintre voi și să vă și bucurați de ce aveți în jur. Să aibă câteva mii de euro de folosit pentru început. Să știe clar care este motivul pentru care vor să meargă. Se vine și se pleacă foarte ușor. Unii renunță, alții nu au nici un plan.
Fii tu mai bun, ca să faci o lume mai bună!’
Ema P.
📚Dacă vrei să îmi trimiți povestea ta de viață departe de țară, îmi poți scrie pe [email protected]
Viața e o bucurie!
Ana Maria
\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: