5 Activități pentru a reîncarca sănătatea mentală a copilului tău

ianuarie 11, 2023

iconita

Ana Maria Ivan

P 20230111 154847 01

5 activități pentru a le reîncarca sănătatea mentală a copiilor, într-o epocă în care nu avem timp de prea multe, nu par așa multe.

Grădiniță sau școală, teme sau activități extrașcolare, copiii din ziua de azi au un program încărcat și au nevoie de activități care să îi ajute să își reîncarce sănătatea mentală. Eu vă propun 5.

În copilărie nu mai țin minte orele petrecute la învațat dar pot să îți povestesc despre toate năzbâtiile pe care le făceam zilnic cu copiii de pe strada mea.

Foarte diferit de modul în care sunt crescuți în epoca noastră cei mici, lucru care le afectează mentalul. Sau așa spun psihologii a căror cabinete sunt pline de copii cu diferite probleme sau afecțiuni.

Cu toată lumea care se grăbește să se trezească și să iasă pe ușă în zilele de școală, viața poate părea agitată pentru copiii cu sarcini de lucru dificile. Din păcate, acest lucru poate adăuga o doză mare de stres pe care trebuie să o abordeze și ei!

Un copil ce suferă de stresul școlar este deseori: obosit, fără chef, iritabil, cu performanțe mai slabe decât potențialul său intelectual.

Majoritatea părinților tratează medicamentos simptomele copiilor lor, fără să caute cauza problemelor lui, așa cum arată un studiu din 2019.

Ce îi stresează pe copii?

Orele lungi de lecții sau școală fără pauze suficiente (iar în pauze stau de multe ori pe ecrane!).

Trezirea foarte matinală (gândiți-va la părinții care își duc copiii la o școală la o distanță mare de casă!).

Anxietatea de performanță (o afecțiune nouă pe care psihologii o pun pe seama solicitărilor academice mult prea mari din partea părinților!).

Anxietatea socială odată cu apariția bullyingului (din ce în ce mai mare și mai apăsător) în viața copiilor.

Iată câteva activități care îi pot ajuta pe copii să își reîncarce mentalul:

1. Conectează-te cu el. În funcție de vârsta copilului, activitățile pot fi diferite. La copiii mici, cu și prin joacă este cel mai ușor mod de a vă conecta. Gâdilatul și râsul în hohote nu dau gres niciodată.

La preadolescenți și adolescenți, lucrurile sunt complicate dacă lipsește baza unei relații bazate pe încredere. La această vârstă, copiii au nevoie să se ‘simtă mari’, să simtă că sunt ascultați și băgați în seamă de către părinți. Că îi vedeți și că îi tratați ca pe mici adulți. Greșeala cea mai frecventa pe care o facem este să îi vedem la 15 ani ca la 3 ani și să îi tratăm la fel.

2. Faceți sport sau o activitate sportivă împreună

Construiți obiceiuri pozitive încă de mici și faceți un sport împreună cu copilul, chit că este fotbal în parc, baschet în curtea școlii sau pur și simplu exerciții de întindere sau meditație pe covorul din sufragerie. Sportul îi ajută la menținerea unui mental echilibrat, așa cum o face și cu noi. Întrebați-vă copilul de la vârsta preșcolară ce sport ar vrea să faceți împreună și dedicați-i timp măcar o dată pe săptămână.

3. Lucrul manual este o altă activitate pe care o puteți face de la 2 ani până la adolescență sau chiar mai mult.

Sigur că nu toți avem talente în această direcție, dar nu e despre a face o floare din hârtie perfectă, ci despre a petrece timpul împreună.

P 20230111 181717 01 1

4. Muzică, pictură, olărit, toate sunt activități care echilibrează mentalul și oferă timp de calitate pentru a crește o relație cu copilul vostru.

Nu trebuie să ai voce să cântați la karaoke acasă sau să pictați aruncând niste pete pe un tablou sau să beți dintr-o ceașcă realizată strâmb. Cu aceste activități creste gradul de răbdare, îndemnare, creativitate și relaxare.

5. Gătiți împreună. De la 2, 3 ani copiii sunt capabili sa curețe o ceapă, un cățel de usturoi sau să taie fructe moi cu un cuțit de unt.

Implicându-l în realizarea mâncării îl ajutați pentru a avea o bază corectă în alimentație, îi dați șansa să guste din toate legumele și fructele pe care le preparați și mai ales, da, petreceți timp împreună. Relaxarea prin gătit este o artă, ce îi ajută atât pe copiii și adulți.

În ultimii 8 ani, de când au venit pe rând cei 3 copii, le-am bifat pe toate, câteodată cu toți 3. Nu e ușor atunci când vii de la birou după vreo ședință lungă (cum e in cazul soțului), și nu, nu le facem zilnic! Important este să existe relație încredere și o comunicare deschisă și atunci toate curg mai ușor.

Nu, nu trebuie să le faceți pe toate. Important este să găsiți acel ceva care să vă placă amândurora, să vă conecteze dar și relaxeze. Nu puneți accent să vă iasă perfect, ci mai degrabă pe a fi fericiți în proces.

Indiferent de activitatea aleasă, oferiți-le celor mici atenția voastră exclusivă și ascultarea activă. Indiferent că au 2 ani sau 15, copiii au nevoie să se simtă văzuți și ascultați.

Vouă ce vi se potrivește din toată lista?

Viața e o bucurie!

Ana Maria

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: