7 lucruri de care să ții cont în cazul unui cutremur (plus 3 aplicații detector)

februarie 10, 2023

iconita

Ana Maria Ivan

Compress 20230210 202249 9513

7 lucruri de care să ții cont în cazul unui cutremur (plus 3 aplicații detector)

Mama a prins cutremurul din ’77 și mereu mi-a spus că nu mai vrea să trăiască ce a fost atunci. Eu îmi aduc aminte de câteva cutremure din viața mea și recunosc că este una dintre marile mele frici în această viață.

Mi-e greu să mă uit la imaginile din Turcia și Siria, copii lăsați fără părinți, părinți lăsați fără copii. Nu îmi pot imagina durerea prin care trec și cum fac față situației în aceste zile.

Sigur că nu putem preveni un cutremur, dar să avem grijă de noi cât ține de noi, da.

De la grădinița copiilor am primit zilele trecute mesaj de la director pentru a ne informa cât de sigură este clădirea în care stau copiii și cât de pregătiți sunt pentru o astfel de situație. Vreau să aflu și de la la școală curând.

Casa noastră este construită în 2013, cu toate avizele pentru cutremure puternice. Nu știu încă despre biroul soțului, dar știu că este o clădire nouă, bine realizată.

📍România se situează pe locul 4 în Europa ca zonă cu risc seismic înalt.

3 Aplicații care te anunță pe telefon de cutremur cu puțin timp înainte să se întâmple:

👉’Seismo Detector sau Earthquake Detector’, o găsiți în Magazin Play și oferă informații importante despre cutremurele la nivel global.

👉’SASSLA’ anunță chiar și cu 120 de secunde înainte să se întâmple un cutremur și să puteți acționa cât mai bine.

👉’My Earthquake alerts’ este una dintre cele mai complete și cele mai folosite pentru detectarea cutremurelor, pentru că vine cu informații privind seismele care au loc în fiecare zi și în timp real.

Cum ne-am pregătit noi pentru o astfel de situație?

1.Planul cu familia

În timpul unui cutremur, comunicațiile sunt primele întrerupte, astfel că ai nevoie de un plan în cazul unui cutremur care se întâmplă ziua. Stabiliți un punct de întâlnire și rolul fiecărui membru al familiei.

Eu am stabilit cu soțul cine merge după copil la grădiniță și cine după cei mari la școală și cum ne întâlnim cu toții acasă.

2. Rucsacul de urgență

Trebuie să conțină lucruri de bază: apă, batoane proteice, mâncare rapidă, medicamente și leucoplaste, sac de dormit, pătură

3. Fluierul de salvare

Poate părea o glumă și sigur ne este greu să ne imaginăm acest lucru, dar un fluier ne poate salva viața dacă suntem prinși sub dărâmături.

4. Kit de supraviețuire pentru minim 3 zile

Apă și alimente neperisabile, trusă de prim ajutor și rezervă de medicamente plus soluție antiseptică, garou, pansamente, paturi termice, saci de dormit.

5. Kit de semnalizare

Lanternă pe baterii, radio portabil, baterii de rezervă, bețe de semnalizare, briceag multifuncțional.

6. Mapa de acte

Țineți într-un singur loc actele importante: cele de casă, actele de identitate, certificate de naștere, căsătorie.

Notează pe o listă numele complet al fiecărui membru din familie cu grupa sanguină și eventualele afecțiuni. Listă cu numele de contact ale persoanelor apropiate.

7. Mobila fixată

Fixează mobila pe pereți, mutați obiectele grele în rafturile de jos, folosește sistemele antiderapante pe mobila grea, mașină de vase/rufe.

Ce să faci în timpul cutremurului:

Lasă-te la pământ și acoperă-ti capul.

Adăpostește-te sub cea mai apropiată masă.

Stai departe de ferestre, geamuri, mobilă înaltă.

Păstrează-ti calmul și așteaptă să treacă momentul, așteaptă-te la replici (care pot fi mai violente).

După cutremur:

Asigură-te că ești în siguranță acasă sau ieși din locuință, după ce te-ai îmbrăcat adecvat vremii și ți-ai luat cu tine rucsacul de urgență și mapa cu acte. Dacă poți și ai cum, ajută pe cei în nevoie cu care te vei întâlni.

Dacă ai fost prins sub dărâmături:

Fii calm. Încearcă să strigi sau să faci zgomot cu orice ai în jurul tău (ideal ar fi să ai fluierul cu tine). Aparatul de salvare te poate auzi prin 10 metri de dărâmături.

Să ne rugăm pentru cei care trec în aceste zile prin cele mai grele momente! 🙏

Și să fim pregătiți, pe cât posibil.

Viața e o bucurie!

Ana Maria

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: