Varicelă. Semne, simptome, tratament

februarie 15, 2023

iconita

Ana Maria Ivan

Compress 20230215 195048 8666

Varicelă. Semne, simptome, tratament

Eram însărcinată cu Alexandru când am intrat în contact cu un băiețel ce avea varicelă. Mama știa că mă vaccinase de varicelă dar nu mai știa dacă făcusem boala. Medicul ginecolog m-a trimis de urgență să fac un test de anticorpi și atunci am aflat că am anticorpi de la boala făcută în copilărie.

În final mama și-a adus aminte că am făcut boala pe la 4 ani, o formă foarte ușoară de doar câteva bubițe.

Cât au fost în grădiniță Maria și Alexandru nu au făcut varicelă deși au avut colegi cu această boală.

Achim ‘nu a scăpat’ și a fost primul care a făcut boala. 20 de bubițe toate. Cu poftă de mâncare, chef de joacă și fără febră. La scurt timp au luat și cei mari și soțul! Aici ne era teamă știind că adulții pot face forme urâte.

Compress 20230215 195049 9215

Alexandru pe burtică

Compress 20230215 195048 8551

Așa au fost la soț

Sunt deja în a cincea zi de varicelă toți 3, cu multe dintre vezicule deja făcute cruste. Partea grea a trecut. Soțul a fost monitorizat îndeaproape de medicul de familie și pus pe tratament serios. Cei mari au avut o febră ușoară în primele 24 de ore. Însă, cu ceva mai multe bube decât Achim.

Totul despre varicelă

Este cunoscută ca una dintre bolile copilăriei, ce se face între 2 și 10 ani, cu precădere la vârstă preșcolară. În copilărie se fac forme ușoare de varicelă, fără riscuri majore.

Semnele varicelei sunt: febră ușoară, lipsa apetitului, oboseală și dureri de cap.

Febra poate apărea cu 2 zile înainte de erupția cutanată.

👉Etapa eruptivă poate ține între 2 și 10 zile (vine în valuri) când apar următoarele simptome: Pete roșii sau umflături pe piele, ce se transformă în vezicule cu lichid ce provoacă prurit (mâncărimi). În a doua etapă veziculele se formează în aproximativ o zi, apoi se rup și curge lichid din ele. În ultima etapă veziculele se usucă, devin cruste și apoi se vindecă pe parcursul mai multor zile.

👉Veziculele pot apărea peste tot: burtă, spate, brațe, față, pielea capului, picioare, în guriță și pe gât.

Perioada de incubație este de 7-21 de zile!

Contagios ești cu două zile înainte să apară erupția cutanată și până se usucă toate veziculele.

📍Când să merg la medic?

În cazul erupției la unul sau la ambii ochii sau dacă mâncărimile sunt însoțite de stări de amețeală, dezorientare, bătăi rapide ale inimii, dificultăți de respirație, vărsături, tremurat, gât înțepenit sau febră mai mare de 38.9 grade Celsius este nevoie de urgență consult medical.

Reguli alimentare și reguli de igienă

Este nevoie să beți multe lichide (apă, ceaiuri, sucuri din fructe naturale), multe fructe și legume. De evitat sucurile carbogazoase și alimentele procesate.

Interzis!

Nu aveți voie Nurofen sau Aspirină, aceste două produse sunt interzise. Crește semnificativ riscul de complicații grave, iar Sindromul Reye poate fi mortal (acum câțiva ani un băiețel din Pașcani a murit după ce medicul i-a administrat Nurofen acesta având varicelă!).

Pentru a fi siguri și având în vedere că boala poate debuta cu febră cu 24 de ore înainte de apariția veziculelor, până știți sigur că NU este varicelă, recomandat este paracetamolul pentru scăderea febrei.

Facem sau nu baie?

Depinde de fiecare. Ideal ar fi ca până să devină cruste veziculele să nu se facă baie. Dar, pentru cine dorește, poate face baie cu apă călăie, fără să folosească și săpun. Doar apă!

Evitați scărpinarea, deoarece duce la apariția cicatricilor ce pot încetini vindecarea sau pot crește riscul de infectare a veziculelor.

Ameliorarea mâncărimii și a simptomelor. Dimineață și seara administrarea de antihistaminice, la recomandarea medicului.

Aplicarea pe vezicule a diverselor produse la recomandarea medicului dar și după uscarea veziculelor.

Pentru ameliorarea mâncărimii puteți da pe vezicule urătoarele 3 preparate (eu le-am folosit pe copii pe rând):

Compress 20230215 195126 6401 1

Compress 20230215 195049 9137 1

Compress 20230215 195048 8832 1

Atunci când începe să se usuce sau dacă vrei veziculă s-a rupt, puteți folosi:

Compress 20230215 195048 8997 1

Nu este o boală gravă, deși nu este plăcut deloc să treci prin asta. Nici măcar pentru soț nu a fost atât de rău pe cât citisem. Da, 3 zile s-a simțit rău ca atunci când este răcit, cu dureri de oase, dureri musculare, frisoane și dureri de cap (dar nici răceală nu e plăcută, nu?). Are vezicule din cap până în picioare și sigur că nu sunt plăcute. Dar după cele 3 zile, de când încep să facă cruste, lucrurile sunt mult mai așezate.

Medicul le-a recomandat la toți 3 vit C și Vit D, repaos la pat și somn cât mai mult.Cu grijă și răbdare se trece mai ușor prin toate.
Ați făcut varicelă? Ce v-a ajutat cel mai mult?

Viața e o bucurie!

Ana Maria

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: