Suzetim sau nu?

Marea intrebare pe care si-o pun parintii la un moment dat: ii dam suzeta sau nu? De fapt, cat de mult rau ii face? Nu sunt Pro dar nu sunt nici Contra. Cred ca tine de fiecare copil in parte si de necesitatile lui.

Maria nu a folosit suzeta foarte mult. Recunosc, sunt mandra cand ma uit pe pozele ei de bebelus si ii vad gurita perfecta, care nu este ascunsa de nici o suzeta. Dar nu i-am refuzat-o! Pur si simplu a folosit-o doar la somn (si atunci doar pana adormea) si cand i-au iesit maselele (mai are inca o masea si apoi cred ca scapam definitiv de ea).

Alexandru in schimb, caruia i-au iesit dintii de la 6 luni, comparativ cu Maria la care i-au iesit primii dinti la 10 luni si jumatate, a tot molfait la suzeta.

De ce folosesc copiii suzeta:

– Unul dintre motivele pentru care folosesc bebelusii mai des suzeta este calmarea durerilor date de aparitia dintilor

– copiii hraniti cu lapte praf simt nevoia mai mult de o suzeta (ceilalti au sanul mamei pe post de suzeta naturala)

diverse dureri cum ar fi cele de burtica, colici etc. Acestia o folosesc pentru a-i linisti si a-i calma (suptul este foarte linistitor pentru cei mici)

– pentru a-i adormi tot prin efectul de calmare

NU toti copiii vor suzeta! Unii prefera degetul cel mare sau sanul mamei pe post de suzeta, dar de care se dezvata mult mai greu decat de o suzeta.

De ce NU este indicata suzeta:

– pentru ca provoaca o anumita dependenta. Daca adorm cu ea si o scapa din gurita se pot trezi si vor plange pana o vor recapata. (Nu stiu cum este, pentru ca ai mei o data adormiti, uita de suzeta pana dimineata).

– suptul excesiv, mai mult de cateva ore pe zi, favorizeaza aparitia infectiilor urechii medii

– folosirea suzetei dupa varsta de 2 sau 3 ani, poate (dar nu este o regula) provoca probleme dentare

Bine de stiut:

S-a demonstrat (in 2005 prin 7 studii) ca utilizarea suzetei reduce riscul sindromului mortii subite infantile. Se pare ca suzeta impiedica bebelusul sa se rostogoleasca intr-o pozitie inclinata, mentine caile respiratorii deschise, scade refluxul gastroesofagian si apneea de somn. Dupa aceste studii Academia Americana a Pediatrilor a introdus in recomandarile sale oferirea de suzeta inainte de somn, la bebelusii care o accepta.

Daca doriti sa ii oferiti bebelusului suzeta, incercati sa o faceti dupa prima luna, pana cand se instaleaza lactatia si copilul incepe sa suga fara probleme, altfel s-ar putea sa vrea mai mult suzeta si sa devina lenes la alaptat.

Este recomandat ca dupa varsta de 4 ani, daca inainte nu s-a putut, sa se renunte definitiv la suzeta. Dupa aceasta varsta s-a demonstrat ca folosirea suzetei NU mai aduce nici un beneficiu, iar riscurile problemelor dentare cresc.

NU folositi in timpul somnului lantisoare de prins suzeta, copilul se poate strangula cu el in somn.

Multa grija si iubire!

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!