Am folosit pilulele contraceptive 11 ani, 2 marci diferite chiar. Nu am luat decizia singura si nici nu le-am cumparat intreband farmacista.
Am fost la medic, mi-am facut analizele de sange pentru hormonii tiroidieni, controlul complet ginecologic si abia apoi am decis cu medicul ce varianta este cea mai buna pentru mine.
Anual inca de la 18 ani mi-am repetata analizele complete ginecologice si de tiroida (un un nodul pe care il tin sub control de ani buni).
Pilulele le-am luat asa cum mi-a recomandat primul meu medic: 12 luni – luna de luna, apoi apoi 3 menstruatii complete (pentru o detoxifiere). Am facut sau nu bine, cert este ca NU am avut niciodata probleme de nici un fel.
Ce sunt pilulele contraceptive?
Sunt medicamente compozite hormonale, hormoni sexuali ce se regasesc si in corpul uman. Acesti 2 hormoni sunt estrogenul si progesteronul.
Cum functioneaza?
Acesti hormoni impiedica secretia de hormoni sexuali de catre organism si vor opri ovulatia, iar in anumite cazuri pot impiedica chiar fixarea acestuia in uter.
Ce variante sunt pe piata?
1. Pilulele combinate sau estroprogestative, care contin estrogen si progesteron
2. Pilule monohormonale, care contin numai progesteron si pe care, de obicei, le iau femeile care alapteaza (estrogenul le-ar afecta cantitatea de lapte produsa de organism). – Sunt singurele ce sunt recomandate si femeilor peste 35 de ani si sunt fumatoare!
Pilulele combinate sunt si ele de 3 feluri:
1. Pilule monofazice, in cazul carora toate pastilele de pe folie contin aceeasi cantitate de hormoni
2. Pilule bifazice, cele luate la inceputul ciclului menstrual avand o cantitate diferita de hormoni fata de cele luate in a doua jumatate a acestei perioade
3. Pilule trifazice, create in scopul asigurarii echilibrului hormonal perfect de-a lungul ciclului menstrual
Cat de eficiente sunt?
Hormonii din componenta pilulelor mimeaza actiunea hormonilor naturali din corpul femeii.
Au o eficienta de 99,7 din cazuri. Utilizate corect exista totusi sanse ca o sarcina la 100 de femei sa apara, in timpul primului an de utilizare a pilulei (3 sarcini la 1.000 de femei)
Ce avantaje ar avea utilizarea lor:
1. diminueaza sau elimina crampelor menstruale
2. trateaza anemia (cauzată de lipsa de fier)
3. amelioreaza sindromul de ovare polichistice (care determina sangerari neregulate, acnee, pilozitate in exces pe fata sau corp).
Ingrasa pilule contraceptive?
Marea intrebare si panica a femeilor. Eu in 11 ani m-am ingrasat dupa 4 ani de cand le utilizam, dar doar pentru ca mancam mai mult, trecand printr-o perioada in care eram departe de casa. Nu as putea da vina pe ele. Dupa 2 ani cand m-am intors la vechile obiceiuri alimentare am slabit si nu am mai pus pe mine. In tot acel timp nu am oprit pilulele si nici nu le-am schimbat.
Nu exista studii clare care sa arate ca te poti ingrada direct de la ele, DAR exista certutidinea ca anumite pilule pot determina o pofta mai mare de mancare.
Afecteaza fertilitatea?
NU exista date care sa confirme ca poate afecta fertilitatea sau capacitatea femeii de a ramane insarcinata in viitor.
Ce efecte secundare pot aparea?
1. Dureri de cap
2. Senzatie de greata
3. Dureri la nivelul sanilor
4. Poate creste tensiunea arteriala
5. Poate forma un cheag de sange (risc crescut de tromboza venoasa, atacuri de cord, accidente calculare cerebrale).
Ce tip de pilula mi se potriveste?
Acest lucru se poate determina DOAR dupa un consult amanuntit si o serie de analize de sange, impreuna cu medicul.
Atentie!
NU sunt indicate dupa varsta de 35 de ani, mai ales daca femeia este fumatoare (doar cele cu progesteron)
NU te protejeaza de bolile cu transmitere sexuala!
Pana acum v-am mai vorbit de ligaturarea trompelor uterine si sterilet, iar saptamana viitoare voi vorbi despre inelul vaginal.
Ati incercat pilule contraceptive? Cum v-ati simtit cu ele?
Multa grija si iubire!