Cum i-am ‘determinat’ pe copii sa stranga jucariile

ianuarie 23, 2019

iconita

Ana Maria Ivan

20190909 192720 scaled

‘Cum ai facut? Ai mei nu strang si nu inteleg de ce. Le-am spus de o mie de ori, i-am pedepsit si nimic nu merge…’
‘Ai lego in casa si niciodata nu vad poze cu munti de jucarii ca la mine. Adica tu nu pasesti pe acele piese mici si enervante? Strang, dar cat sa mai strang?’

Sunt doar cateva dintre mesajele primite in care sunt intrebata cum mi-am ‘determinat’ copiii sa stranga dupa ei.
O sa incep prin a va spune ca NU avem munti de jucarii. Copiii NU au nevoie de ele. Observati de-a lungul a cateva luni exact cu ce se joaca si donati jucariile care ‘someaza’, copiilor care au mare nevoie de ele.
Inca de cand avea Maria un an, cand a primit primul ei lego duplo, tot strangeam piese pentru a construi si mai multe. Sunt pe lista data prietenilor nostri si familiei ca TOP prioritate intre cadourile pe care sa le cumpere cu diferite ocazii, altfel probabil, am fi ajuns greu sa avem asa multe.
Cum am procedat cu ei pentru a nu ajunge sa pasesc pe lego de cate ori ma dau jos de pe canapea?

Am 3 reguli de aur!
1. Exemplul personal
Si eu strang dupa orice fac (gatesc, scriu la masa etc). Daca eu strig la copil sa faca curat dupa jucariile lui, dar partea de curatenie a ‘oamenilor mari’ (haine peste tot, masa plina cu de toate) lasa de dorit atunci copilul nu intelege de ce el trebuie sa stranga cand oricum e ‘haos’ in jur. Nu va imaginati ca este totul la dunga, dar nici nu ne impiedicam de ele pe unde stam.

2. I-am rugat sa ma ajute (in perioada in care erau foarte mici)
In perioada de cand incep sa mearga (un an si un pic) de fiecare data cand m-am jucat cu ei i-am rugat sa ma ajute sa strang jucariile. Nu a mers de fiecare data dar am fost perseverenta. Ideea e sa nu renunti ca e mai usor sa faci in locul lor…

3. Pregatim terenul pentru următoarea activitate
Copiii nu sunt atrasi de orice activitate mai mult de 10 minute, desi timpul creste odata ce cresc si ei. Pentru a putea trece la orice alta activitate avem nevoie mereu sa facem curat pentru a ne face loc. Daca ii arati copilului ca nu are loc sa deseneze in acelasi loc unde s-a jucat cu plastelina, va intelege ca trebuie sa stranga plastelina pentru a isi face loc cartilor de colorat.

Ce NU am facut!
1. NU i-am pedepsit niciodata
Nu cred in ‘dresajul’ copilului cu pedepse si recompense, ci cu blandete si rabdare din partea parintelui
2. NU i-am presat niciodata sa faca acest lucru
Nu l-au facut mereu dar tine de mine ca parinte sa inteleg si acele momente.
Totusi, sa nu renunti la a face din acest lucru un obicei.

Ce m-a ajutat:
Faptul ca au aceeasi rutina si aceleasi reguli si la gradinita la care merg. Nici acolo nu se trece la alta acrivitate fara sa se stranga impreuna cu copiii jucariile si nici acolo nu sunt presati sau pedepsiti.
Mereu am spus ca este foarte important ca atunci cand cautati o gradinita pentru copil, aceasta sa fie o prelungire a educatiei primite de acasa. Gradinita NU educa un copil ci continua educatia primita de acasa! Un copil care nu va face acasa, greu va face la gradinita si invers. NU am CASA plina de lego, pentru ca stau in cutiile lor cand nu sunt folosite 😉

Este important sa incepeti aceste lucruri de foarte mici, pentru a le intra in normal. Pe fiecare varsta adaugati copiilor lucruri pe care le au de facut: duc farfuria la bucatarie dupa ce mananca, ajuta la aranjarea mesei inainte, duc gunoaiele la gunoi etc.
Doar asa veti avea copii, adolescenti si adulti responsabili.
Un copil care nu a facut nimic de mic, nu va face nici mare! La voi cum stau lucrurile? Cine strange jucariile?

Multa grija si iubire!

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!