3 motive de ceartă într-un cuplu. E mai sănătos să te cerți sau să taci?

‘Vă certați vreodată?’, sunt întrebată de mămici. Faptul că părem calmi, nu înseamnă că și suntem.

Eu sunt o tipă vulcanică, ceva mai temperată de când am devenit mamă, dar pornirile sunt acolo. Am avut răni de vindecat după primul meu divorț și să înțeleg când Alex îmi spune anumite lucruri, să nu le iau ca pe atac la persoană. Când l-am cunoscut pe Alex nu aș fi crezut că îl va scoate ceva din minți. Și apoi am apărut eu și rând pe rând copiii, așa că a început să aibă și el momentele lui de supărare și răbufnire.

Screenshot 20220327 213153006 1 01

Dar!

Ținem cont de câteva reguli clare între noi pe care nu le încălcăm: nu ne jignim, nu depășim o anumită limită la ridicat tonul, nu renunțăm la bunul simț și respectul pe care ni-l purtăm. Întotdeauna și unul și altul am avut grijă ce cuvinte folosim, pentru că amândoi suntem conștienți de puterea lor și că odată spuse lucruri grele, acestea nu mai pot fi retrase și lasă răni.

🤔E sănătos să te cerți cu soțul?

‘De câte ori i-ai spus soțului în cei 10 ani de când sunteți împreună ‘sunt furioasă pe tine’ sau ‘imi vine să îți crăp capul’, a întrebat-o terapeuta pe o prietenă de-a mea, aflată într-o situație de separare temporară. Răspunsul ei a fost că niciodată. Că ținea aceste sentimente în ea, emoții inhibate și ascunse și că alături de alte lucruri adunate au dus în acest punct.

Da, este foarte sănătos să te cerți cu partenerul, iar asta o spun specialiștii, dar contează cum. Deși poate părea contraintuitiv, certurile pot fi, de fapt, un semn al unei relații sănătoase. Cuplurile care se tem să se certe își reprimă adesea adevăratele sentimente, ceea ce poate duce la resentimente și furie reprimată. Pe de altă parte, cuplurile care sunt capabile să își exprime deschis dezacordurile au mai multe șanse să rezolve conflictul într-un mod constructiv. În plus, cercetările au arătat că cuplurile care se ceartă tind să fie mai mulțumite de relația lor decât cele care evită conflictul. De fapt, certurile pot contribui de fapt la întărirea legăturii dintre parteneri, oferindu-le ocazia de a înțelege perspectivele celuilalt.

Screenshot 20220327 134544931 1 01

🌷Cuplurile care nu se ceartă sunt mai fericite?

Când vine vorba de relații, nu există răspunsuri ușoare. Ceea ce funcționează pentru un cuplu s-ar putea să nu funcționeze pentru altul. Cu toate acestea, cercetările au arătat că cuplurile care nu se ceartă niciodată au mai multe șanse să divorțeze decât cele care au conflicte sănătoase. Motivul este că, conflictul este o parte necesară a oricărei relații. Acesta oferă cuplurilor posibilitatea de a-și exprima nemulțumirile și de a lucra la o rezolvare. În lipsa conflictului, cuplurile sunt mai predispuse să își înăbușe problemele până când ajung la un punct de ruptură. Așadar, deși poate nu este plăcut, certurile pot fi de fapt bune pentru relație. Atâta timp cât tu și partenerul tău sunteți capabili să comunicați eficient, un mic conflict poate fi de fapt un lucru bun.

P 20210813 182040 01 1 01

😬De ce mă cert cu Alex?

Nu știu dacă ne certăm pe alte motive în afară de copii. Sunt lucruri pe care le susținem diferit. Câteodată, din lipsă de timp, oboseală nu știu mereu să îi expun argumentele mele soțului pentru anumite alegeri pe care eu la fac pentru copii. Iar el simte că eu dețin controlul și că părerea lui nu este importantă. Adevărul este undeva la mijloc și mă bucur că avem puterea, chiar dacă ne întâlnim ca doi nori negri, după ce ne trece furtuna, să știm să ne spunem argumentat ce are nevoie fiecare. Nu, nu e mereu cu furtună așa cum nu e mereu zen. Important este că ne-am găsit echilibrul în cuplu și că depășim momentele de divergențe.

🤔De ce ne certăm?

🌿Cuplurile se ceartă adesea din trei motive: putere și control, apropiere și grijă sau respect și recunoaștere.

☘️În unele relații, unul dintre parteneri poate simți că are mai multă putere sau control decât celălalt. Acest lucru poate duce la certuri legate de luarea deciziilor, finanțe, creșterea copiilor și alte domenii ale vieții.

☘️Alte cupluri se pot certa pentru că simt că nevoile lor de apropiere și de îngrijire nu sunt satisfăcute. Acest lucru se poate manifesta prin certuri legate de comunicare, timp de calitate sau afecțiune fizică.

☘️În cele din urmă, unele cupluri se pot certa pentru că simt că nu sunt respectate sau recunoscute de partenerul lor. Acest lucru se poate datora unui dezacord cu privire la treburile casnice, socrii sau cariera. Înțelegerea cauzei profunde a certurilor poate ajuta ca partenerii să își rezolve diferențele și să construiască o relație mai puternică.

👉Care-i motivul pentru care vă certați cel mai des cu partenerul? Ajungeți ușor la o concluzie?

Viața e o bucurie!

Ana Maria

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: