Inca de foarte mica mi-a placut sa am grija de sanatatea mea. Nu ma intrebati cu cine seman, pentru ca ai mei parinti au invatat asta mult mai tarziu si vazand pe propria piele cum e sa nu ai grija de tine la momentul potrivit.
De la 18 ani am mers singura la controale ginecologice si tot de arunci am inceput sa imi fac testul papanicolau fara gres, in fiecare an.
La 16 ani am mers singura la medic sa imi fac analize uzuale de sange si sa stiu daca sunt in parametrii buni.
La stomatolog am ajuns tot singura la 14 ani, undeva pe langa Gara de nord, la un cabinet de stat. Oribila experienta si din pacate nu am dat nici de vreun medic iscusit, astfel ca la acest capitol am avut si eu de tras cativa ani.
Daca la restul analizelor lucrurile nu mi s-au parut asa grave, ei bine la dinti a fost horror. Nu am avut cine stie ce probleme, dar sa recunoastem, cui ii place scaunul dentistului?
Din cauza amintirilor neplacute am fost si inca sunt stricta cand vine vorba de igiena dentara a copiilor. Pur si simplu refuz sa ii las sa se chinuie mai tarziu.
Totusi, nu mi-am dorit sub nici o forma ca partea aceasta sa devina vreo povara sau cosmar, pentru ca pe termen lung stiu ca in loc sa aprecieze lucrurile, le vor ura.
Maria (4 ani si 2 luni) si Alexandru (2 ani si 7 luni) se spala pe dinti fara exceptie in fiecare seara, nu au nici o carie iar dantura lor este perfect sanatoasa.
De unde stiu? De la medicul dentist pe care il vizitam la 6 luni, de control. O tipa foarte simpatica, care adora copiii si cu care se joaca in cabinet pana ajung la controlul efectiv.
Gasirea unui medic potrivit este la fel de importanta ca spalatul pe dinti.
Nu imi imaginez cum este sa tii copilul in brate, cu gura cascata fortat si el urland de neputinta.
Cum am facut eu pentru ca ei sa aiba in obisnuinta spalatul pe dinti?
1. I-am curatat dintii inca de la primii doi
Exista tot felul de periute degetar din silicon moale cu care sa le curatati dintii inca de cand incep sa apara. Puteti folosi si tifon steril fara probleme.
2. Exemplul personal
De cand au inceput sa mearga au fost cu mine la baie si au vazut dimineata si seara ca ma spal pe dinti. Instinctiv copiii cer orice au parintii in mana din curiozitate. Astfel, am avut pregatite pentru ei periute de dinti, modele adecvate varstei.
3. Doar in baie
Nu am scos periuta de dinti din baie sa ne jucam prin alte camere. Copiii trebuie sa asocieze corect o actiune cu un loc. Altfel, exista riscul sa ia totul in joaca si sa refuze dupa o perioada de timp.
4. Explicat pe limba lor
Spalatul pe dinti incepe cu ei, cand de fapt mai mult molfaie periuta, apoi le explic cum mami trebuie sa curete dintisorii acolo unde ei nu ajung. Explicat si explicat si iar explicat.
5. Schimbat periuta o data pe luna
De ce? Unul pentru ca ei molfaind periuta ii strica foarte repede perii. Si doi pentru ca mereu le iau un model nou de care sunt fascinati si pe care vor sa il incerce. La fel facem si cu pasta de dinti, pe care o luam mereu alta.
Pasta de dinti folosita este mereu din plante si cat sunt mici eu am ales fara fluor, pentru ca nu stiu sa scuipe si o inghit.
Maria abia acum incepe usor sa scuipe si sa clateasca.
Important este ca in timp acest lucru sa fie o rutina, fara exceptii si fara mancat dupa ce ne-am spalat pe dinti. Dupa 2 ani, medicul ne-a spus ca nici laptele sa nu fie dat dupa periaj. La noi a fost simplu pentru ca ei nu mai mancau noaptea de la 3 si 5 luni, dar, nu erau alaptati.
In cazul copiilor alaptati noaptea exista polemici si nici medicii dentisti nu s-au pus de acord daca cauzeaza carii sau nu. Sfatul meu este sa vorbiti cu medicul vostru.
Cand sa mergeti la dentist?
Incepand cu primul an, macar o data la 6 luni, de control, chiar daca aparent copilul nu are probleme. Cautati un medic jucaus, care sa iubeasca copiii!
La voi cum merg lucrurile cu spalatul pe dinti?
Multa grija si iubire!