Când ești singur și fără obligații, în frigider pot sta liniștite doar sticle de vin și sortimente diferite de ciocolată. Cam astea erau produsele de bază până să mă mărit. Nu că aș fi fost vreo mare bautoare (mai mult de câteva guri de alcool nu pot înghiți), dar nu se știa când se ivea vreo petrecere spontană (mai bine zis vreo petrecere în pijamale cu alte domnișoare la fel de petrecărete ca mine). De ciocolată nici să nu mă întrebați.
Lucrurile s-au schimbat radical după apariția copiilor, astfel că, produsele sunt altele.
Se întâmplă de multe ori să rămânem cu frigiderul gol. Mai des când copiii sunt la bunici dar s-a întâmplat și cu ei. Acum cu 3 copii, e și mai des când soțul ajunge târziu iar vremea nu mă lasă să ies cu toți 3 să iau ceva.
Ce ingrediente de bază trebuie să nu vă lipsească din casă pentru a face ceva rapid de papa?
1. Făină (cel puțin 2 kg am mereu în casă )
2. Unt (2 pachete de unt de masă)
3. Lapte (la noi se bea cantități industriale, dacă îl mai și folosesc la gătit, ocupă un sertar de frigider)
4. Ouă (de țară, dacă se poate)
5. Paste uscate (orice marcă e bună, noi luăm cu diferite arome)
6. Drojdie (fie uscată sau proaspătă)
7. Zahăr brun sau miere zaharisita
De câte ori nu s-a terminat painea mai devreme decât vă așteptați? Pentru că încă nu știu să fac pâine fără frământat (nu am putere să frământ) fac turtițe rapide din 3 ingrediente dar care sunt delicioase mai ales calde. Sunt turtițele pe care le făcea bunica mea în copilărie și care îmi sunt cele mai dragi (mai bune ca orice cozonac). Cum fac asta?
1. Turtițe din făină (lipii sau cococele, depinde de zonă)
Făină cât cuprinde, apa, drojdie și sare.
Le amestec cu mâna până devin un aluat și îl frământ bine, 5 minute. Las la dospit (undeva unde e cald) 2,3 ore, cât mă învârt cu copiii prin casă. De obicei le fac dimineața pentru a le lasă până după prânz la dospit.
Apoi iau câte o bucățică, o întind cu sucitorul și îl pun pe o tigaie încinsă unsă cu un srop de unt sau ulei. Las câte 5 minute pe fiecare parte. Merg foarte bine cu unt deasupra sau chiar goale.
2. Clătite simple
Făină, 2 ouă, lapte.
Mixez bine amestecul și pun câte un polinic pe plita încinsă unsă cu unt. Sunt delicioase!
Noi le servim doar cu miere, iar dacă nu avem, le preferăm simple.
3. Paste cu unt
Îmi place să iau doar paste colorate cu arome de legume. Maria le preferă pe cele portocalii iar Alexandru pe cele verzi.
Fierb pastele cât scrie pe pungă și le bag la cuptor cu un pic de unt pentru 5 minute.
Se dau gata în fix… 5 minute.
4. Omletă cu lapte
2 Ouă și 2 linguri de lapte. Le arunc în tigaia încinsă cu o linguriță de unt și amestec continuu în ele. Copiii mei o adoră.
5. Pandișpan cu miere
Sigur nu ați încercat această rețetă.
Aveți nevoie de 4 ouă, 4 linguri de miere zaharisită și 4 linguri de făină.
Mixati la viteza mare cele 4 ouă cu mierea până când își triplează volumul. Adăugăm pe rând făină amestecând cu paleta ușor, până se încorporează toată.
Turnam în tava tapetată cu foaie de copt și o băgăm în cuptorul încins la 170 grade pentru 20-25 minute. Testăm cu scobitoarea când este gata. Lăsăm să se răcească în cuptor cu ușa întredeschisă. Mierea îi dă un gust aparte. Puteți adăuga nuci, stafide, vișine de la borcan sau orice mai aveți prin casă. Merge foarte bine și simplu cu un pahar de lapte.
Sper să vă ajute atunci când sunteți în pană de idei dar și de ingrediente!
Multă grijă și iubire!